Της -
Νέα αναβάθμιση της Ελλάδας αναμένει η Citigroup από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αυτή την Παρασκευή, με τη χώρα να συνεχίζει να ξεχωρίζει στον κύκλο αξιολογήσεων των χωρών της ευρωζώνης γενικότερα, διατηρώντας την ανοδική τροχιά.
Κατά τη Citi, η Fitch είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει τα βήματα της S&P η οποία τον Απρίλιο προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, διατηρώντας την αξιολόγησης στο ΒΒΒ- και στο χαμηλότερο σκαλοπάτι του investment grade.
Όπως επισημαίνει, η Fitch δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και στις αξιολογήσεις της γενικότερα για τις χώρες τα ευρωζώνης, και η Citi υπογραμμίζει πως σε αυτό το μέτωπο οι επιδόσεις της χώρας μας είναι σημαντικές καθώς το ελληνικό χρέος όπως και το ιρλανδικό, βρίσκεται σε έντονα πτωτική τροχιά ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, αναμένονται περαιτέρω αναβαθμίσεις για την Ελλάδα όπως και για την Ιρλανδία, αν και αυτό θα συμβεί νωρίτερα για την Ελλάδα παρά για την Ιρλανδία, δεδομένης της πρόσφατης επιβράδυνσης των προσδοκιών ανάπτυξης για ιρλανδική οικονομία.
Μία αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές αναμένεται, κατά την αμερικάνικη τράπεζα, να ωθήσει το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι της Γερμανίας να σπάσει προς τα κάτω το όριο των 100 μονάδων βάσης, στηρίζοντας και ενισχύοντας τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων οι οποίες έχουν μείνει ελαφρώς πίσω το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις επιδόσεις των ομολόγων της υπόλοιπης περιφέρειας.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται στο 3,59% με το spread έναντι της Γερμανίας να κινείται στις 101 μ.β., ενώ το spread με τα ισπανικά ομόλογα διαμορφώνεται στις 25 μ.β, με τα πορτογαλικά στις 40 μ.β και με τα ιταλικά παραμένει σταθερά αρνητικό, στις -30 μ.β
Η Citi δεν είναι η μόνη που αναμένει καλά νέα από τη Fitch για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Σε πρόσφατο report της και η Société Générale σημείωσε πως βλέπει νέα αναβάθμιση για την Ελλάδα, καθώς εκτιμά πως ο οίκος θα ακολουθήσει τα βήματα της S&P και θα αναβαθμίσει και αυτός τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές.
Κατά την Société, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνική οικονομίας συνεχίζουν να στηρίζουν τις θετικές κινήσεις από τους οίκους αξιολόγησης και εκτιμά πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα είναι οι μόνες χώρες που θα δουν θετικές κινήσεις από τους οίκους φέτος. Γενικότερα, αναμένει οι οίκοι να τηρήσουν στάση αναμονής στις αξιολογήσεις τους για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης το 2024, πλην της Γαλλίας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην τελευταία αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου έδωσε την επενδυτική βαθμίδα “σφραγίζοντας” την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες, είχε επισημάνει πως προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 141,2% το 2027, με αυτή την πτώση ύψους 65 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό πανδημίας του 205% του ΑΕΠ να συγκαταλέγεται στις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των χωρών που αξιολογεί η Fitch. Στους παράγοντες που θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή συλλογικά, να οδηγήσουν σε θετική κίνηση αξιολόγησης, ο οίκος είχε τοποθετήσει την επίμονη και σημαντική μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ, που οφείλεται για παράδειγμα στη δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα και τη βελτίωση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και των επιδόσεων, για παράδειγμα, λόγω της υψηλότερης επενδυτικής δυναμικής ή/και της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες, η Citi επίσης δεν είναι τόσο θετική για την πορεία των αξιολογήσεών τους από τους οίκους.
Την Παρασκευή αναμένονται και οι αξιολογήσεις της S&P για τη Γαλλία και της Moody’s για την Ιταλία. Κατά την άποψή της, οι ανησυχίες για υποβάθμιση της Ιταλίας είναι κάπως υπερβολικές, αλλά η υπάρχουσα αρνητική προοπτική για τη Γαλλία από την S&P συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθμισης.
Αυτό μπορεί να αναστρέψει την πρόσφατη υπεραπόδοση των γαλλικών ομολόγων έναντι των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωζώνης μετά την ανακούφιση που έδωσαν στην αγορά οι πρόσφατες αξιολογήσεις από τις Moody’s και Fitch. Όπως επισημαίνει η αποτίμηση της αγοράς έχει αλλάξει και ενώ πριν ένα μήνα αναμενόταν υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P πλέον δεν αναμένεται καμία κίνηση από τον οίκο. Κατά συνέπεια, ένα σενάριο χωρίς μεταβολή της αξιολόγησης της Γαλλίας την Παρασκευή μπορεί να οδηγήσει σε μικρή σύσφιξη του spread (κατά 1-2 μ.β).
Αντίθετα, οποιαδήποτε υποβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να σημαίνει διεύρυνση του γαλλικού spread κατά 3-5 μονάδες βάσης, καθώς θα οδηγούσε στη δεύτερη αξιολόγηση της Γαλλίας στην κατηγορία του AA- (αντίστοιχη με τον Fitch) και δυνητικά θα πυροδοτούσε υποβαθμίσεις για τους θεσμούς της Γαλλίας αλλά και το EFSF.