ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Citi και JP Morgan “στοιχηματίζουν” σε επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από την S&P την Παρασκευή

Της -

Υψηλή πιθανότητα η S&P να δώσει αυτήν την Παρασκευή την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, ενώ κίνδυνο υποβάθμισης, τουλάχιστον των προοπτικών, της Ιταλίας βλέπει η JP Morgan. Παράλληλα, εκτιμά ότι και η Fitch θα δώσει  το investment grade τον Δεκέμβριο. Η Citigroup εκτιμά ότι η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία θα ξεχωρίσουν σε επίπεδο ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των οίκων και θα διατηρήσουν την ανοδική τροχιά των ratings τους. Βλέπει επενδυτική βαθμίδα τόσο από S&P όσο (σύντομα) και από Moody’s.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της JP Morgan για την επενδυτική στρατηγική στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα αυτήν την Παρασκευή θα λάβει αξιολόγηση ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από την S&P, φτάνοντας έτσι στην επενδυτική βαθμίδα από τον πρώτο μεγάλο οίκο.

Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα είχε ήδη αναβαθμιστεί σε investment grade από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους κανόνες συμπερίληψης στους δείκτες ομολόγων της ευρωζώνης που παρακολουθούνται ενεργά από τους επενδυτές, απαιτείται αξιολόγηση IG από τουλάχιστον δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) για να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα σε κάποιους από αυτούς τους δείκτες. 

Ως εκ τούτου, όπως τονίζει η JP Morgan, η αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα (τρέχουσα αξιολόγηση BB+ με σταθερές προοπτικές, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη. “Αναμένουμε ότι και η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί τις εκτιμήσεις της για τα ελληνικά spreads και αναμένει να μειωθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στις 135 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2023 από περίπου 150 μ.β. σήμερα, και θα μειωθούν στις 130 μ.β. έως τον Σεπτέμβριο του 2024.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, η JP Morgan διατηρεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 2,4%, παρά το δημοσιονομικό κόστος των πλημμυρών και των πυρκαγιών, προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,3%, ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 160%.

Από την πλευρά της η Citi επισημαίνει πως τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα αξιολογήσεων των οίκων σε ό,τι αφορά τις χώρες της ευρωζώνης είναι “γεμάτο” και δηλώνει επιφυλακτική για τα ιταλικά ομόλογα, τα γαλλικά ομόλογα καθώς και τα βελγικά ομόλογα. Αντίθετα, δηλώνει ιδιαίτερα εποικοδομητική για τα ελληνικά και τα πορτογαλικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι αυτή την Παρασκευή, εκτός από την αξιολόγηση της S&P για Ελλάδα και Ιταλία, έχουμε την αξιολόγηση της Moody’s για την Γαλλία, ενώ στις 27 Οκτωβρίου η S&P αξιολογεί επίσης της Γαλλίας και η Moody’s το Βέλγιο.

Όπως επισημαίνει, η διεύρυνση των spreads στην ευρωζώνη συνεχίστηκε μετά τη δημοσιοποίηση των πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ εν μέσω ενός κλίματος risk-off και πιθανότατα αυτή η τάση να έχει συνέχεια ενόψει των αρκετών αξιολογήσεων των οίκων για το αξιόχρεο χωρών της περιοχής.

Αυτό ισχύει κυρίως για τα ιταλικά, τα γαλλικά και τα βελγικά ομόλογα. Αν και κατά το βασικό σενάριο της Citi, δεν θα υπάρξει αλλαγή στα ratings της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, οι κίνδυνοι για αυτό το σενάριο έχουν αυξηθεί έπειτα από τις επεκτατικές προτάσεις τους  σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς του 20-24, εν μέσω μειούμενου δημοσιονομικού περιθωρίου.  

Ως αποτέλεσμα, όπως τονίζει η Citi, ο μέσος τόκος εξυπηρέτησης του χρέους των τριών αυτών χωρών φαίνεται ότι κινείται πάνω από το όριο το οποίο υποδηλώνει μία πτωτική (ή ακόμα και σταθερή) τροχιά του δείκτη χρέους/ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια. 

Αντίθετα, όπως επισημαίνει, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι πιθανό να διατηρήσουν την ανοδική τους δυναμική αξιολόγησης, κάνοντας τη Citi να διατηρήσει την εποικοδομητική της άποψη για το πιστωτικό προφίλ των δύο χωρών.  

Έτσι η Citi βλέπει κίνδυνο συνεχιζόμενης υποαπόδοσης των ιταλικών ομολόγων έναντι της υπόλοιπης περιφέρειας λόγω των θεμελιωδών μεγεθών, με ισχυρή ανάπτυξη να αναμένεται για την Ισπανία, την Πορτογαλία και Ελλάδα σε μια επιβραδυντική παγκόσμια τάση, με μείωση των δεικτών ελλειμμάτων/χρέους για την Πορτογαλία και Ελλάδα και ανοδική τροχιά αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Citi, τους επόμενους εννέα μήνες, η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα τόσο από την S&P όσο και από την πιο αυστηρή Moody’s.

Related posts

Άδ. Γεωργιάδης: Πάμε προς νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

timesadmin

Από 20 Μαΐου οι αιτήσεις ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 2024

timesadmin

Επίσκεψη Θ. Σκυλακάκη στο Ενεργειακό Κέντρο Αγ. Νικολάου και στο Αλουμίνιον της Ελλάδος της MYTILINEOS

timesadmin

Περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας στην πλατφόρμα “Hot Jobs” της ΔΥΠΑ

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση εισαγωγών και εξαγωγών στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία το 2023 – Αύξηση στο εμπόριο με την Ουκρανία

timesadmin

Citi: Πώς θα επηρεάσουν οι νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή οικονομία, πετρέλαιο και μετοχές – Τι θα γίνει με πληθωρισμό και επιτόκια

timesadmin