Από τα χαμόσπιτα της Πλάκας και τις παράγκες των Προσφυγικών μέχρι τις σύγχρονες γειτονιές, η ταβέρνα διαγράφει μια ιστορία 150 χρόνων γεμάτη από τις ζωές των ανθρώπων της. Ακολουθούμε ένα ιστορικό χρονολόγιο με τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας της, ενώ ο Γιώργος Πίττας, συγγραφέας του βιβλίου Η Αθηναϊκή Ταβέρνα» μας μιλά για την αξία της ταβέρνας στην κοινωνική ζωή της χώρας, τη δημιουργία της, την εξέλιξη και τη δυναμική της.
Συνεχίζουμε με το «μανιφέστο της απλότητας», έναν 10άλογο καλών τρόπων για την αυθεντική ταβέρνα, που δεν υπακούει στους κανόνες του fine dining.
Επιλέγουμε από τη Μάντρα μέχρι τη Χασιά και τον Πειραιά και από το Σούνιο μέχρι τον Μαραθώνα 16 σημαντικές χασαποταβέρνες, ψαροταβέρνες, γαστροταβέρνες και νεοταβέρνες, μιλάμε με τους ανθρώπους τους και μοιραζόμαστε μαζί σας τις συνταγές που μας εμπιστεύονται.
Αναδημιουργούμε με 15 αγαπημένους μαγείρισσες και μάγειρες 10 εμβληματικές συνταγές της ταβέρνας, με όλα τα μυστικά για τα υλικά και τα μαγειρέματά τους και τα μοιραζόμαστε μαζί σας. Από τον μουσακά και τα ντολμαδάκια μέχρι τα κεφτεδάκια και τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, όλα τα πιάτα που αγαπάμε θα μαγειρεύονται τώρα στις δικές μας κουζίνες.
Και το γλυκάκι, κέρασμα, με συνταγές για ελληνικά επιδόρπια που σερβίρονται συνήθως στις ταβέρνες!
Με ένα ποτήρι, κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στη σχέση μας με τη ρετσίνα, το κρασί-σήμα κατατεθέν της ταβέρνας. Μελετάμε την εξέλιξή της, συζητάμε για το μέλλον αυτού του ιδιαίτερου κρασιού, με τη χαρακτηριστική προσωπικότητα, που παράγεται αδιάλειπτα στον ίδιο τόπο και με την ίδια μέθοδο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Περνάμε 24 ώρες μαζί με το προσωπικό σε δύο από τις πιο γνωστές ταβέρνες της Αθήνας, από το ξημέρωμα μέχρι τη νύχτα που κλειδώνουν οι πόρτες και παρακολουθούμε όλες τις καθημερινές εργασίες τους.
Καθώς είναι καλοκαίρι και οι περισσότεροι από εμάς θα ταξιδέψουμε, σας προτείνουμε έναν οδηγό με 350 Ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα, με ονόματα, διευθύνσεις και τις πραγματικές σπεσιαλιτέ τους.
Μη χάσετε το νέο τεύχος του Cantina magazine αυτή την Κυριακή με το Θέμα.