Η Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των υποψηφίων προσκεκλημένων στο μπλοκ των χωρών της BRICS που κυκλοφόρησε μεταξύ των μελών της ομάδας στα Ηνωμένα Έθνη αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τρεις Βραζιλιάνους αξιωματούχους που γνωρίζουν την κατάσταση τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Ο Μαδούρο έχει επιδιώξει μια πρόσκληση των BRICS καθώς η ομάδα σχεδιάζει ακόμη μια επέκταση αφού πρόσθεσε τέσσερα μέλη στο βασικό της “ρόστερ”, πέραν των Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής τον Ιανουάριο, με την ελπίδα να τη χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τη νομιμοποίηση του καθεστώτος της Βενεζουέλας παγκοσμίως.
Η Ρωσία, η οποία θα φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής του μπλοκ τον επόμενο μήνα, παρουσίασε μια προκαταρκτική λίστα χωρών στα άλλα μέλη της κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς επιδιώκει συναίνεση σχετικά με το ποιες χώρες θα καλέσει, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα ζητήματα.
Ρώσος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα τη Βενεζουέλα, αναφέροντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να προσκαλέσει επισήμως καμία χώρα στην ομάδα προτού υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των σημερινών μελών. Ούτε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ούτε εκπρόσωπος του Πούτιν απάντησαν στα αιτήματα για σχόλιο.
Το Υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας, επίσης δεν απάντησε άμεσα σε γραπτό αίτημα για σχολιασμό.
Οι χώρες που θα λάβουν τελικά προσκλήσεις θα ενταχθούν στην ομάδα ως κράτη-εταίροι και όχι ως πλήρη μέλη, δήλωσε έτερος Ρώσος αξιωματούχος που γνωρίζει τα σχέδια. Αυτό διαφέρει από την προηγούμενη επέκταση της ομάδας, κατά την οποία οι χώρες BRICS πρόσθεσαν το Ιράν, την Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο στις τάξεις τους.
Η Βενεζουέλα είναι ανάμεσα σε περισσότερες από 30 χώρες που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη νέα κατηγορία και ο Μαδούρο έχει συζητήσει δημόσια την επιθυμία του να μπει στην ομάδα που θεωρεί αντίβαρο στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες που τον έχουν επιβάλει κυρώσεις τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η Βραζιλία αισθάνεται όλο και πιο άβολα με μια πιθανή πρόσκληση, στον απόηχο των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα τον Ιούλιο, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε κρίση τις σχέσεις μεταξύ του Μαδούρο και του Βραζιλιανού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ενός μακροχρόνιου συμμάχου του.
Αξιωματούχοι από τα κράτη BRICS συναντώνται την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσουν τις συζητήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου στο Καζάν. Οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι συνομιλίες επέκτασης μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν μόνο μεταξύ διπλωματών και υπουργών Εξωτερικών και ότι ο Πούτιν — ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Μαδούρο — θα μπορούσε ακόμη και παρά την αντίθεση της Βραζιλίας να αποφασίσει να προσκαλέσει τη Βενεζουέλα.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα δημιουργούσε έναν τεράστιο πιθανό πονοκέφαλο στον Λούλα, ο οποίος αρνήθηκε να αναγνωρίσει την αυτοανακηρυγμένη νίκη του Μαδούρο και επέκρινε το καθεστώς του τελευταίου για το κύμα καταστολής που εξαπέλυσε εναντίον πολιτικών του αντιπάλων.
Ταυτόχρονα, έχει αποφύγει να αναγνωρίσει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι νίκησε στις εκλογές, ενώ επιδιώκει να εμποδίσει την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Καράκας και Μπραζίλια.
Η Βραζιλία πρόκειται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία των BRICS από τη Ρωσία και η προσθήκη της Βενεζουέλας πιθανότατα θα εντείνει τις παγκόσμιες πιέσεις που αντιμετωπίζει ο Λούλα σχετικά με τη στρατηγική του απέναντι στον Μαδούρο, καθώς η κρίση συνεχίζει να βαθαίνει.
Η Βραζιλία έχει ήδη ασκήσει βέτο σε μια πρόσκληση στη Νικαράγουα, σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους αξιωματούχους. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκαν τον Αύγουστο εν μέσω διαμάχης μεταξύ του Λούλα και του προέδρου Ντάνιελ Ορτέγκα, ακόμη ενός παραδοσιακού αριστερού συμμάχου του.
Από τη λίστα που κυκλοφορεί στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, απουσιάζει και η Νικαράγουα.