thetimes.gr
brazilian-butt-lift:-Το-πιο-επικίνδυνο-trend-του-tiktok-που-μπορεί-να-σκοτώσει
ΥΓΕΙΑ

Brazilian Butt lift: Το πιο επικίνδυνο trend του TikTok που μπορεί να σκοτώσει

Τα social media διαχρονικά είναι ένα χωνευτήρι τάσεων που τις περισσότερες φορές είναι εφήμερα αλλά μέχρι να ξεπεραστούν μπορεί να έχουν αφήσει πίσω τους μέχρι και θύματα. Από το Ice bucket challenge μέχρι το face wax challenge οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων πολλές φορές ξεπερνούν τους εαυτούς στην αντοχή, τη βλακεία και τα όρια.

Εκτός από τις κάθε λογής δοκιμασίες τα social media λειτουργούν και σαν ένας παραμορφωτικός καθρέφτης της πραγματικότητας με εκατοντάδες trends να ξεπηδούν συνέχεια, τα οποία μάλιστα αποκτούν και εκατομμύρια ακολούθους. Το TikTok είναι ίσως το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο αυτή τη στιγμή με τους χρήστες να ανεβάζουν βιντεάκια λίγων λεπτών στα οποία μπορεί να μην κάνουν και απολύτως τίποτα, ή απλά να παρουσιάζουν τον εαυτό τους σε μία ακραία δοκιμασία.

Τα τελευταία χρόνια ένα «νέο» trend έχει γίνει η μανία των (νεαρών) κυρίως κοριτσιών χρηστών του TikTok το οποίο έρχεται από τα 10s και ίσως τα 00s και με πρέσβειρες τις αδερφές Καρντάσιαν. Και κυρίως την Κιμ Καρντάσιαν. Το Brazilian Butt lift (BBL) τρελαίνει το TikTok αλλά και τους επιστήμονες οι οποίοι προειδοποιούν για ένα trend που μπορεί να σκοτώσει.

Τι είναι όμως το Brazilian Butt lift

Όπως μπορείτε να πάρετε και μια ιδέα από το όνομα το Brazilian Butt lift είναι η αισθητική επέμβαση γνωστή ως αυξητική/ανόρθωση γλουτών. Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη επέμβαση έχει αρκετές οπαδούς καθώς μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα και χωρίς ολική αναισθησία. Στην πλειοψηφία τους αυτές οι επεμβάσεις αν γίνουν σωστά και με ασφάλεια δεν μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για το άτομο που θα τις κάνει. Δεν είναι λίγοι ωστόσο αυτοί που εφιστούν την προσοχή καθώς αμφιβόλου ποιότητας γιατροί χρησιμοποιούν μία ασφαλή μέθοδο με εν δυνάμει μοιραία αποτελέσματα.

Αισθητική επέμβαση σε οπίσθια

Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του λίπους μέσω της λιποαναρρόφησης από διάφορα μέρη του σώματος και την εκ νέου έγχυση του σε γοφούς και γλουτούς. Με ειδική κάνουλα, ο γιατρός συλλέγει λίπος από το σώμα του ασθενή, συνήθως από την περιοχή της κοιλιάς και από το έσω μέρος των μηρών. Στην περίπτωση, όμως, που αυτό το λίπος δεν επαρκεί, μπορεί να αφαιρεθεί και από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.

Έπειτα, αμέσως μετά από τη λιποαναρρόφηση, ο πλαστικός χειρουργός επεξεργάζεται το λίπος που αφαιρέθηκε και εν συνεχεία προχωρά στην επανέγχυσή του με μικρότερες σύριγγες στις περιοχές, οι οποίες χρειάζονται βελτίωση.

Όσο αφορά την ανάρρωση, ωστόσο εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Δεν μπορείς να κάτσεις κανονικά χωρίς ενόχληση για δύο με τρεις εβδομάδες.

«BBL», «#BBLeffect» και το πρότυπο της Καρντάσιαν

Η Κιμ Καρντάσιαν είναι μία τηλεπερσόνα και Instagrammer ή οποία βγάζει εκατομμύρια επιδεικνύοντας την ακριβή ζωή της αλλά και το σώμα της το οποίο έχει «πειράξει» αρκετά μέσω αισθητικών παρεμβάσεων. Ο σωματότυπος της Κιμ Καρντάσιαν και ειδικότερα τα οπίσθιά της τα οποία είναι σχετικά δυσανάλογα με το υπόλοιπο σώμα της έχουν δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο ομορφιάς το οποίο ακολουθούν όλο και περισσότερα κορίτσια της Gen Z.

[embedded content]

Αρχικά υπήρχε μία άλλη μανία της εν λόγω γενιάς, το baby botox, μία επέμβαση που χορηγεί ενέσεις botox σε μικρές ποσότητες και μικρότερες ηλικίες ορίζοντας έτσι ένα νέο trend όσον αφορά την αντιγήρανση. Πλέον η τάση θέλει το Brazilian Butt lift να αποτελεί τη νέα κουλτούρα ομορφιάς η οποία όμως τείνει να αποβεί μοιραία για πολλά κορίτσια. Αυτό το νέο πρότυπο θέλει νεαρές κοπέλες με πολύ στενή μέση και εξωπραγματικά γεμάτους γοφούς. Και για να είμαστε ξεκάθαροι. Κάθε ένας και καθεμιά έχει την επιλογή να κάνει ότι θεωρεί καλύτερο για τον εαυτό του και το σώμα του. Αρκεί να έχει τη σωστή πληροφόρηση και να πέσει στα σωστά χέρια.

Ένα εξώφυλλο σε περιοδικό και μία ραγδαία αύξηση πλαστικών

Την περίοδο που η Κιμ εισέβαλε για πρώτη φορά στο Χόλιγουντ και στο cellebrity stardom δεν είχε και πολλά πράγματα να επιδείξει πέρα από τους γοφούς της. Ύστερα, κερδίζοντας ένα τεράστιο κοινό σε τηλεόραση και Instagram, μετέτρεψε το σώμα της σε ένα brand δισεκατομμυρίων, στηρίζοντας ότι οι αναλογίες της ήταν απολύτως φυσικές. Η ίδια ακόμα και αν δεν το έχει αντιληφθεί ως τέτοιο άλλαξε πλήρως τα πρότυπα ομορφιά και τις ιδανικές αναλογίες για τις γυναίκες (αν φυσικά δεχτούμε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο).

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το εξώφυλλο που έκανε για το Paper Magazine το 2014. Αφού κατάφερε να γίνει viral σε ολόκληρο το διαδίκτυο, το ενδιαφέρον για το brazilian butt lift έφτασε στα ύψη σημειώνοντας έως και σήμερα 77% άνοδο.

Το BBL λοιπόν ως hashtag τρελαίνει το TikTok με πάνω από 4.3 δισεκατομμύρια προβολές. Πλέον έχει και το αντι-meme του με έναν γνωστό TikToker, τον @antonibumba ο οποίος σατιρίζει τη συμπεριφορά κάποιου μετά από επέμβαση ανόρθωσης γλουτών μέσω διαφόρων καθημερινών αναπαραστάσεων.

Πέρα όμως από τον κάθε χρήστη και με το τι επιλέγει να κάνει πλάκα και με τι όχι, η μανία για το BBL είναι πιο δυνατή από ποτέ και κάνει focus κυρίως στα νεαρά κορίτσια. Εκατοντάδες τα βίντεο με το «πριν» και το «μετά» της επέμβασης που ωστόσο αποκρύπτουν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες.

Γιατί το Brazilian butt lift θεωρείται επικίνδυνο από κάποιους πλαστικούς

Το Brazilian butt lift θεωρείται η πιο επικίνδυνη αισθητική επέμβαση με μια δύσκολη ανάρρωση και ένα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη κοινότητα αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, 1 στα 3.000 άτομα χάνει τη ζωή του μετά από την διαδικασία της επέμβασης.

Κοντινή φωτογραφία με γυναικεία οπίσθια

Σε σύγκριση με μια πλαστική στήθους ή μύτης όπου η κύρια ανησυχία είναι η αναισθησία, το BBL είναι αρκετά επικίνδυνο λόγω του ότι υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή των μηρών. Έτσι όταν το λίπος εγχέεται στην περιοχή αυτή, οι γιατροί δυσκολεύονται να κάνουν την ένεση στην σωστή θέση. Εάν καταλήξει σε λάθος σημείο, το λίπος μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας διάφορες επιπλοκές μέχρι και θάνατο.

Η βρετανική ένωση πλαστικών ζήτησε την απαγόρευση της διαδικασίας του BBL λόγω του ποσοστού θνησιμότητας, βάζοντας τέλος στον τουρισμό της αισθητικής χειρουργικής.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου είναι ότι μία ιδέα περί «τέλειου» σώματος/αναλογιών, κτλ, μπορεί να είναι θελκτική αλλά στην πραγματικότητα ανέφικτη. Και αν αποφασίσουμε να μπούμε σε μία διαδικασία που ενδέχεται να αλλάξει τη ζωή μας καλό θα ήταν να το έχουμε πράξει αφού πρώτα έχουμε κάνει την έρευνά μας η οποία δεν θα έχει επηρεαστεί από κάποιο trend στα social media.

- -

Related posts

Οξεία μυελογενής λευχαιμία: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα, εξετάσεις και αντιμετώπιση

timesadmin

Θυρεοειδής: Τα συμπτώματα για υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό και Χασιμότο – Τι κάνουν οι ορμόνες Τ3 και Τ4

timesadmin

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV): Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ

timesadmin

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουν ως τώρα οι επιστήμονες για την παραλλαγή Όμικρον 2

timesadmin

Έχω ξερόβηχα και ο γιατρός μου λέει ότι έχω άσθμα. Είναι δυνατόν;

timesadmin

Κορωνοϊός: Περάσατε την COVID στο σπίτι; Κινδυνεύετε να εκδηλώσετε… 62 επίμονα συμπτώματα

timesadmin