bloomberg:-Ο-εναγκαλισμός-του-Σι-με-τον-Πούτιν-μειώνει-τις-πιθανότητές-του-να-γίνει-ειρηνοποιός-στην-Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Ο εναγκαλισμός του Σι με τον Πούτιν μειώνει τις πιθανότητές του να γίνει ειρηνοποιός στην Ουκρανία

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στον Βλαντιμίρ Πούτιν με την τριήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, ακόμη και όταν προωθεί τις προτάσεις του Πεκίνου για διαμεσολάβηση για τον τερματισμό του πολέμου του Ρώσου ηγέτη στην Ουκρανία, σχολιάζει το Bloomberg.

Το ταξίδι του Σι σηματοδοτεί την πιο φιλόδοξη προσπάθειά του μέχρι στιγμής να ζυγίσει την πιο αιματηρή σύγκρουση της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα ακολουθήσει η πρώτη του συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την εισβολή του Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022. Έρχεται μετά τις επιτυχημένες προσπάθειες της Κίνας να βοηθήσει το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να μπαλώσουν χρόνια διχόνοιας.

Αλλά ενώ η “σταθερή” υποστήριξη του Σι στον Πούτιν εξασφαλίζει μια θερμή υποδοχή στη Μόσχα στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που εξασφάλισε μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος, τον καθιστά επίσης πιο δύσκολο να “πουλήσει” ως έντιμος μεσίτης για να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ήταν ψύχραιμες στις ασαφείς ειρηνευτικές προτάσεις της Κίνας, τις οποίες οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη απέρριψαν εντελώς.

“Και οι δύο πλευρές βρίσκονται στηνν εξής κατάσταση: “ας δώσουμε μια ευκαιρία στον πόλεμο””. Αυτό δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Κέντρου Κάρνεγκι Ρωσίας-Ευρασίας. “Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για διπλωματία”.

Η Ουκρανία ετοιμάζει επίθεση με νέα όπλα που παρέχουν οι σύμμαχοί της, ενώ η Ρωσία ετοιμάζεται για μια μακρά μάχη, ελπίζοντας να ξεπεράσει το Κίεβο και τους υποστηρικτές του. Κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι δεν είναι πρόθυμη να μιλήσει.

Ωστόσο, η επίσκεψη του Σι στη Μόσχα είναι μια ευκαιρία να προβάλει την εικόνα του ως παγκόσμιου “πολιτικού” και να αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ, αψηφώντας τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να απομονώσει τον Πούτιν, ο οποίος φιλοξένησε μόνο λίγους άλλους ηγέτες μετά τον πόλεμο. Το ταξίδι έρχεται καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου έχουν αυξηθεί.

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν και πάλι την Παρασκευή το σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία ως μεροληπτικό προς τη Ρωσία, καλώντας τον Σι να επικοινωνήσει απευθείας με τον Ζελένσκι.

Για τον Πούτιν, η άφιξη του Σι είναι μια ευκαιρία να σφίξει αυτό που έχει γίνει η πιο σημαντική διεθνής σχέση του, με κατ’ ιδίαν συνομιλίες και ένα “ανεπίσημο” δείπνο προγραμματισμένο.

Το εμπόριο μεταξύ των γειτόνων έχει αυξηθεί εν μέσω των άνευ προηγουμένου κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Ρωσία για την εισβολή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κίνα έχει αγοράσει περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσική ενέργεια, παρέχοντας μια βασική πηγή μετρητών για το Κρεμλίνο, καθώς και ζωτικές προμήθειες τεχνολογίας και άλλων αγαθών. Η Ρωσία αναμένει ότι ο όγκος του εμπορίου θα αυξηθεί στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος από περίπου 185 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

“Το εμπόριο με την Κίνα είναι πλέον απολύτως ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία”, δήλωσε ο Γιάνις Κλούγκε, αναλυτής της ρωσικής οικονομίας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφαλείας στο Βερολίνο. “Οι οικονομικές σχέσεις ήταν πάντα ασύμμετρες, αλλά από την αρχή του πολέμου η ασυμμετρία έχει μετατραπεί σε εξάρτηση”.

Αλλά ενώ το Κρεμλίνο είπε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για την ενέργεια και το εμπόριο όπλων, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι βρίσκονται στα σκαριά σημαντικές νέες συμφωνίες. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Κίνα να μην παράσχει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία, η οποία υπήρξε επίσης σημαντικός προμηθευτής όπλων στο Πεκίνο.

Ο Χένρι Χούιαο Γουάνγκ, ιδρυτής του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση, μιας ερευνητικής ομάδας πολιτικής στο Πεκίνο, δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Κίνας να δει ένα τέλος στον πόλεμο. “Μετά από τρία χρόνια Covid, η Κίνα θέλει να αναζωογονήσει την οικονομία της”, είπε. “Αυτή είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά του”.

Ωστόσο, ένας Ουκρανός διπλωμάτης στο Πεκίνο δήλωσε στο Bloomberg News ότι δεν είχε δει καμία απόδειξη ότι η Κίνα έλαβε πρακτικά μέτρα για να προσκαλέσει τα μέρη σε συνομιλίες.

Το σχέδιο 12 σημείων της Κίνας έχει λίγες λεπτομέρειες και αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ευρύτερες θέσεις εξωτερικής πολιτικής που ενστερνίζεται εδώ και καιρό το Πεκίνο. Ενώ ο εναγκαλισμός του με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας κέρδισε επαίνους στο Κίεβο, το οποίο επιδιώκει να οδηγήσει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω πέρα από τα σύνορα, μια έκκληση για πάγωμα των δυνάμεων στις τρέχουσες θέσεις δεν είναι μίζα.

Ακόμη και αν η χρονική στιγμή είναι εκτός, η ώθηση του Σι θα του δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσει την Κίνα ότι επιδιώκει την ειρήνη, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συζητούν την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία. Αυτό το μήνυμα είναι πιθανό να έχει απήχηση σε μεγάλο μέρος του αδέσμευτου κόσμου, ο οποίος κλονίζεται από την αύξηση του παγκόσμιου κόστους των τροφίμων που προκλήθηκε από τον πόλεμο.

“Αμφιβάλλω αν η Κίνα πιστεύει ότι το ειρηνευτικό σχέδιο έχει πραγματική βιωσιμότητα βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο Τζόζεφ Τοριγιάν, επίκουρος καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο. “Πιθανότατα ελπίζουν ότι το περισσότερο που θα τους δώσουν οι Ρώσοι είναι μια επιβεβαίωση των γενικών αρχών της, τις οποίες η Κίνα θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει για να ισχυριστεί ότι έχει θετική επίδραση στην πορεία του πολέμου”.

Related posts

Επικοινωνία Σολτς – Ζελένσκι για πόλεμο και εξαγωγές σιτηρών

timesadmin

Ουκρανία: Τα 5,2 εκατ. προσεγγίζει ο αριθμός των προσφύγων

timesadmin

Ζαχάροβα: Χτύπημα με πυραύλους υψηλής ακρίβειας σε ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος στο λιμάνι της Οδησσού

timesadmin

Siemens Energy: Θα προσφέρει 18,05 ευρώ ανά μετοχή για την πλήρη εξαγορά της Gamesa

timesadmin

Κύπρος: Εντός των επομένων εβδομάδων η πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας Eni-Total

timesadmin

Γερμανία: “Δεν υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων”

timesadmin