thetimes.gr
blackrock:-Οι-αγορές-κάνουν-λάθος-–-Δεν-θα-μειώσει-τα-επιτόκια-φέτος-η-fed
ΚΟΣΜΟΣ

BlackRock: Οι αγορές κάνουν λάθος – Δεν θα μειώσει τα επιτόκια φέτος η Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν για το αντίθετο, καθώς οι φόβοι για μια τραπεζική κρίση συγκλονίζουν τις αγορές, σύμφωνα με την BlackRock.

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο προτιμά τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό – τίτλους που προσφέρουν προστασία από την άνοδο των τιμών – με την άποψη ότι οι αγορές κάνουν λάθος αναμένοντας επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ καθώς η οικονομία οδεύει προς την ύφεση. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της έχουν καταστήσει σαφές ότι τα προβλήματα που πλήττουν τον τραπεζικό κλάδο δεν θα σταματήσουν τη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, ανέφεραν οι αναύτές της BlackRock, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

“Δεν βλέπουμε μειώσεις επιτοκίων φέτος – αυτό είναι το παλιό εγχειρίδιο παιχνιδιού, όταν οι κεντρικές τράπεζες έσπευδαν να σώσουν την οικονομία καθώς ερχόταν η ύφεση”, ανέφεραν οι αναλυτές. “Βλέπουμε μπροστά μας μια νέα, πιο διαφοροποιημένη φάση ανάσχεσης του πληθωρισμού, όχι μειώσεις επιτοκίων ακόμα”.

Η άποψη της BlackRock έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της TD Securities και της DoubleLine Capital LP, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η Fed κάνει λάθος σχετικά με την ανάγκη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται. Η κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse αυτόν τον μήνα επιβάλλουν μια διεθνή επανεξέταση των προοπτικών της νομισματικής πολιτικής, καθώς προκαλούνται οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των  ομολόγων εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών διετών ομολόγων – μεταξύ των πιο ευαίσθητων τίτλων σε αλλαγές στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών – αυξήθηκαν τη Δευτέρα από τα χαμηλότερα επίπεδα φέτος, καθώς η ανησυχία για τη μετάδοση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα υποχωρεί. Ενώ οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στην τιμολόγηση της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάιο, στοιχηματίζουν επίσης ότι μπορεί να υπάρξει χαλάρωση κατά 75 μονάδες βάσης περίπου μέχρι το τέλος του έτους.

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν την άποψη της BlackRock ότι η Fed μπορεί να “υποτιμά το πόσο επίμονος αποδεικνύεται ο πληθωρισμός λόγω της στενής αγοράς εργασίας”. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, ενώ η έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι έτοιμος να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

“Πιστεύουμε ότι η Fed θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μειώσεις των επιτοκίων μόνο αν μια πιο σοβαρή πιστωτική κρίση έπαιρνε διαστάσεις και προκαλούσε μια ακόμη βαθύτερη ύφεση από ό,τι αναμένουμε”, δήλωσαν οι αναλυτές της BlackRock.

Related posts

Ο Σούνακ και η φον ντερ Λάιεν θσ συζητήσουν για τη Βόρεια Ιρλανδία αυτήν την εβδομάδα

timesadmin

Εισαγγελέας Παλαιστινιακής Αρχής: Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε τη δημοσιογράφο του Al Jazeera

timesadmin

Γερμανία: Θρίαμβος SPD στις εκλογές του κρατιδίου της Βρέμης – Μεγάλες απώλειες για τους Πράσινους

timesadmin

Τσαβούσογλου: Θα αναπτύξουμε περισσότερες δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο

timesadmin

Γερμανία: Η μεσαία τάξη υποφέρει από το ενεργειακό κόστος και θέλει να αυξήσει τις τιμές

timesadmin

Κίνα: Ολοκληρώθηκε το 20ο συνέδριο του ΚΚ – Αδιαφιλονίκητος ηγέτης της χώρας ο Σι

timesadmin