blackrock:-Λανθασμένες-οι-εκτιμήσεις-των-traders-για-τα-επιτόκια-της-fed
ΚΟΣΜΟΣ

BlackRock: Λανθασμένες οι εκτιμήσεις των traders για τα επιτόκια της Fed

Οι στρατηγικοί αναλυτές του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, της Blackrock, αμφισβητούν τους traders που στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια της στο περίπου 3% το επόμενο έτος, λέγοντας ότι το κόστος δανεισμού θα φτάσει στο 2% αλλά δεν οι ιθύνοντες της τράπεζας δεν θα προχωρήσουν πολύ περισσότερο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, το Ινστιτούτο Επενδύσεων της BlackRock θεωρεί ότι μια υπερβολικά επιθετική πορεία αυξήσεων για την καταπολέμηση του έντονα κλιμακούμενου κόστους ζωής μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι η μείωση του πληθωρισμού στο στόχο της Fed για 2% θα μπορούσε να ωθήσει την ανεργία σχεδόν στο 10% – βάσει της ιστορικής σχέσης πληθωρισμού και απασχόλησης.

Κάτι που θεωρείται απίθανο να συνιστά ένα σενάριο που επιδιώκει η Fed και σημαίνει ότι τελικά η τράπεζα “θα επιλέξει να ζήσει με τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Alex Brazier, αναπληρωτής επικεφαλής του Ινστιτούτου, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός επί του παρόντος οφείλεται περισσότερο στους περιορισμούς της προσφοράς παρά στην αυξημένη ζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν πως οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Μάρτιο, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1981. Αυτός ο δείκτης ήταν ιστορικά περίπου 40 μονάδες βάσης (0,4%) πάνω από το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed (Δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών – PCE) στο οποίο βασίζεται ο στόχος της πολιτικής της.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η εκτίμηση της BlackRock ότι η Fed “θα ζήσει με τον πληθωρισμό” υπογραμμίζει και τη θέση “underweight” που έχει στα ομόλογα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BlackRock, το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο – ένα επίπεδο επιτοκίων που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία – θα διαμορφωθεί περίπου στο 2%-2,5%, εν μέρει λόγω της υπόθεσης ότι η αύξηση των τιμών σύντομα θα κορυφωθεί και στη συνέχεια σταδιακά θα χαλαρώσει.

Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 3%, το οποίο εξακολουθεί να είναι υψηλότερα από τον στόχο της Fed και τον μέσο όρο της δεκαετίας, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την πρόβλεψη.

Στην παρούσα φάση, η εκτίμηση των αγορών για τα επιτόκια της Fed ήταν πρόσφατα στο 3,2% για το επόμενο έτος, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Γιαν Χάτζιους είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να τα αυξήσει πάνω και από το 4%.

“Η αγορά τιμολογεί τώρα βάσει ενός σεναρίου κατά το οποίο οι κεντρικές τράπεζες δεν θα ομαλοποιήσουν απλώς τα επιτόκια – υποθέτει ότι θα προχωρήσουν παραπάνω και θα πατήσουν τα νομισματικά φρένα”, αναφέρει ο Alex Brazier της BlackRock.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο γιατί η φύση του πληθωρισμού που έχουμε είναι καθοδηγούμενη από την προσφορά”.

Ο Brazier σημείωσε ακόμα ότι οι τελευταίες προβλέψεις της Fed επιβεβαίωσαν την άποψη ότι δεν η τράπεζα δεν διατεθειμένη να καταστρέψει τη ζήτηση ή την αγορά εργασίας για να μειώσει τον πληθωρισμό. Υπενθυμίζεται ότι ενώ Fed αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, διατήρησε το ποσοστό ανεργίας σταθερό γύρω στο 3,5%.

Οι φόβοι για μια επιθετική σύσφιξη πολιτικής από τη Fed έχουν πυροδοτήσει sell off ομολόγων, ειδικά στα βραχυπρόθεσμα, που είχε αποτέλεσμα νωρίτερα αυτό μήνα να αντιστραφεί για ένα διάστημα η καμπύλη αποδόσεων.

Η αναστροφή της καμπύλης θεωρείται συχνά ως προειδοποιητικό σημάδι, καθώς υποδηλώνει ότι η αγορά αναμένει τέτοια αύξηση των επιτοκίων που θα “σκοτώσει” τον πληθωρισμό αλλά και την οικονομική ανάπτυξη στην πορεία.

“Η επιλογή της καταπολέμησης του πληθωρισμού θα αύξανε τον κίνδυνο ύφεσης, ενώ η ζωή με τον πληθωρισμό θα σήμαινε απλώς πιο επίμονο πληθωρισμό. Και η αγορά τιμολογεί την πιθανότητα η Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό αντί να ζήσει με τον πληθωρισμό”, καταλήγει ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ινστιτούτου Επενδύσεων της BlackRock.

Related posts

Siemens Gamesa: Εμφάνισε λειτουργικές ζημιές στο α΄ τρίμηνο

timesadmin

Μπρουνό ΛεΜερ: “Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι” για τον υπερχρεωμένο ενεργειακό κολοσσό EDF

timesadmin

Βραζιλία: 112 θάνατοι και πάνω από 9.000 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες

timesadmin

Handelsblatt: Τα πλούσια σε πόρους κράτη της Αφρικής θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών

timesadmin

Λευκορωσία: Ξεκίνησε η δίκη της Σοφία Σαπέγκα, συντρόφου του Λευκορώσου αντιφρονούντα Ρομάν Προτασέβιτς

timesadmin

Νέα κατάρρευση κτιρίου στο Ιράν – Τουλάχιστον δύο οι νεκροί

timesadmin