bild:-Η-Κίνα-χρησιμοποιεί-τη-γερμανική-έρευνα-για-τον-στρατό-της
ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Η Κίνα χρησιμοποιεί τη γερμανική έρευνα για τον στρατό της

Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη συνεργάζονται ενεργά με κινεζικά στρατιωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με την Bild, ενώ  η κινεζική ηγεσία – χρησιμοποιεί τη νέα γνώση από την κοινή έρευνα για τον στρατηγικό εξοπλισμό του στρατού. Τουλάχιστον 48 γερμανικά πανεπιστήμια συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη συνεργασία, συμπληρώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Στρατός κατασκευασμένος στη Γερμανία

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας διεθνούς έρευνας με επικεφαλής το “Correctiv”, το “Follow the Money” και εννέα άλλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των “Süddeutsche Zeitung”, “Deutsche Welle” και “Deutschlandfunk”.

Τριάντα δημοσιογράφοι αξιολόγησαν περισσότερες από 350.000 επιστημονικές μελέτες από το 2000 έως το 2022.

Σε περίπου 3.000 περιπτώσεις, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με Κινέζους συναδέλφους τους από στρατιωτικά πανεπιστήμια.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τουλάχιστον 349 επιστημονικές δημοσιεύσεις με γερμανική συμμετοχή. Και τουλάχιστον 48 γερμανικά πανεπιστήμια συνεργάζονται με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κίνα, όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εγγύτητας με τον στρατό.


Ένα από αυτά τα ιδρύματα είναι το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας (NUDT), ένα κορυφαίο στρατιωτικό πανεπιστήμιο στην Κίνα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόννης καθώς και από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και την Fraunhofer-Gesellschaft έχουν δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες με ερευνητές από το NUDT με πιθανή διπλή χρήση, τη λεγόμενη “διπλή χρήση”.

Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς, αλλά και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Για παράδειγμα, για την παρακολούθηση ανθρώπων ή τη βελτίωση της πλοήγησης ρομπότ. Εδώ και χρόνια, η πολιτική ηγεσία της Κίνας υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη γνώση και την τεχνολογία που αποκτάται μέσω της πολιτικής έρευνας και στον τομέα των όπλων.

Οι Γερμανοί ερευνητές συνάπτουν ελεύθερα τέτοιες συνεργασίες, συχνά δελεασμένοι από το κύρος, τα χρήματα και τις καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Προφανώς αποδέχονται το γεγονός ότι έμμεσα παρέχουν επίσης γνώσεις στον κινεζικό στρατό.

Η εμπειρογνώμονας σε θέματα Κίνας Mareike Ohlberg του “German Marshall Fund” έχει σαφή άποψη σχετικά με αυτό: η συνεργασία με θεσμούς που υπάγονται άμεσα στον στρατό θα πρέπει να αποκλειστεί κατηγορηματικά.

Το Πανεπιστήμιο της Βόννης ήταν βασικά ενήμερο για τις διασυνδέσεις του Κινέζου ερευνητή με το NUDT – ωστόσο, όταν ρωτήθηκε, δεν βλέπει πιθανή περίπτωση “διπλής χρήσης” στο έργο του. Το ίδιο ισχύει και για το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης: ένας εκπρόσωπος δήλωσε στην ερευνητική ομάδα ότι δεν πρόκειται για περίπτωση διπλής χρήσης και ότι η NUDT δεν εμπλέκεται “άμεσα” στο έργο. Το Ινστιτούτο Fraunhofer δεν σχολίασε το συγκεκριμένο έργο όταν ρωτήθηκε.

Οι δεσμευτικοί κανόνες λείπουν


Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) υποστηρίζει ότι τα πανεπιστήμια είναι ανεξάρτητα ιδρύματα και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση περιορίζεται στην “ευαισθητοποίηση” του πανεπιστημιακού τοπίου.

“Παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία πώς εξελίσσονται από κινεζικής πλευράς ζητήματα όπως ο περιορισμός της ελευθερίας της έρευνας ή ακόμη και η χρήση για στρατιωτικούς σκοπούς”, λέει σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Jens Brandenburg (BMBF). Τα τρία κυβερνητικά κόμματα αναφέρονται στην Κίνα ως “αντίπαλο του συστήματος” στη συμφωνία συνασπισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι αμφίβολο κατά πόσον η ευαισθητοποίηση είναι επαρκής. Τόσο οι εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν όσο και ο πολιτικός των Πρασίνων Kai Gehring, πρόεδρος της επιτροπής έρευνας στην Μπούντεσταγκ, ζητούν σαφείς κόκκινες γραμμές στην ερευνητική συνεργασία με κινεζικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. “Δεν νομίζω ότι αυτό είναι ηθικά δικαιολογημένο”, λέει ο Gehring.

 

Related posts

Σουηδία και Φινλανδία αισιοδοξούν για την επικύρωση από την Ουγγαρία της αίτησης ένταξής τους στο ΝΑΤΟ

timesadmin

Alstom: Αναστέλλει όλες τις μελλοντικές επενδύσεις στη Ρωσία

timesadmin

DW: Κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα τρόφιμα – Μαζική είσοδος ”επενδυτών” στις αγορές πρώτων υλών

timesadmin

Ρωσία: Οι αντεπιτιθέμενες ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται βαριές απώλειες στον νότο

timesadmin

Η μεγαλύτερη παραγγελία των τελευταίων 30 ετών: Ο Καναδάς αγοράζει 88 μαχητικά F-35

timesadmin

Η ρωσική βουλή εξετάζει προτάσεις για ρυθμίσεις στις τιμές των αγαθών

timesadmin