bbc:-Οι-δυο-κολλοσοί-αρωμάτων-που-έκαναν-χρήση-παιδικής-εργασίας
ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Οι δυο κολλοσοί αρωμάτων που έκαναν χρήση παιδικής εργασίας

Κρούσματα παιδικής εργασίας αποκαλύπτει έρευνα του BBC με ανήλικους να συλλέγουν συστατικά που χρησιμοποιούνται από προμηθευτές σε δύο μεγάλες εταιρείες καλλυντικών. 

Η έρευνα του BBC για τις αλυσίδες εφοδιασμού των αρωμάτων του περασμένου καλοκαιριού διαπίστωσε ότι το γιασεμί που χρησιμοποιούσαν οι προμηθευτές της Lancôme και της Aerin Beauty επιλεγόταν από ανηλίκους.

Όλες οι μάρκες πολυτελών αρωμάτων προβάλλουν τη μηδενική ανοχή τους στην παιδική εργασία. Η L’Oréal, η ιδιοκτήτρια της Lancôme, δήλωσε ότι δεσμεύεται να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Estée Lauder, ιδιοκτήτρια της Aerin Beauty, είπε ότι επικοινώνησε με τους προμηθευτές της.

Το γιασεμί που χρησιμοποιείται στο Lancôme Idôle L’Intense – και στο Ikat Jasmine and Limone Di Sicilia για την Aerin Beauty – προέρχεται από την Αίγυπτο, η οποία παράγει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής λουλουδιών γιασεμιού – ένα βασικό συστατικό αρώματος.

Ειδικοί του κλάδου δήλωσαν στο BBC ότι οι λίγες εταιρείες που κατέχουν πολλές μάρκες πολυτελείας έχουν ιδιαίτερα σφιχτούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να παρέχουν πολύ χαμηλές αμοιβές. Οι Αιγύπτιοι συλλέκτες γιασεμιού ισχυρίζονται ότι αυτό τους αναγκάζει χρησιμοποιήσουν παιδιά στην εργασία.

Και όχι μόνο αυτό: το BBC ανακάλυψε ότι τα συστήματα ελέγχου που χρησιμοποιεί η βιομηχανία αρωμάτων για τον έλεγχο των αλυσίδων εφοδιασμού είναι βαθιά ελαττωματικά.

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές δουλείας, Τομόγια Ομποκάτα δήλωσε ενοχλημένος από τα στοιχεία του BBC, τα οποία περιλαμβάνουν κρυφές βιντεοσκοπήσεις σε αιγυπτιακά χωράφια με γιασεμί κατά την περσινή περίοδο συγκομιδής. 

“Στα χαρτιά, η βιομηχανία υπόσχεται τόσα πολλά καλά πράγματα, όπως η διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Βλέποντας αυτό το βίντεο, στην πραγματικότητα δεν κάνουν πράγματα που υποσχέθηκαν να κάνουν” τονίζει. 

Ιστορίες παιδικής εργασίας

Η Χέμπα – που ζει σε ένα χωριό στην περιοχή Γκάρμπια, την καρδιά της περιοχής με τα γιασεμιά της Αιγύπτου – ξυπνά την οικογένειά της στις 03:00 για να αρχίσει να μαζεύει τα λουλούδια πριν τα βλάψει η ζέστη του ήλιου.

Η Χέμπα λέει ότι χρειάζεται τα τέσσερα παιδιά της – ηλικίας από 5 έως 15 ετών – να βοηθήσουν. Όπως οι περισσότεροι συλλέκτες γιασεμιού στην Αίγυπτο, είναι γνωστή ως “ανεξάρτητος επιλογέας” και εργάζεται σε μια φάρμα μικροϊδιοκτητών. Όσο περισσότερα γιασεμιά μπορούν να μαζέψουν αυτή και τα παιδιά της, τόσο περισσότερα κερδίζουν.

Το βράδυ που τη βιντεοσκόπησε το BBC, εκείνη και τα παιδιά της κατάφεραν να μαζέψουν 1,5 κιλό άνθη γιασεμιού. Αφού πλήρωσε το ένα τρίτο των κερδών της στον ιδιοκτήτη της γης, της έμεινε περίπου 1,5 δολάριο (1,38 ευρώ) για τη δουλειά εκείνης της νύχτας, αμοιβή που αξίζει λιγότερο από ποτέ, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στην Αίγυπτο είναι σε ιστορικό υψηλό, και οι συλλέκτες ζουν συχνά κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η 10χρονη κόρη της Χέμπα, Μπασμάλα, έχει επίσης διαγνωστεί με σοβαρή αλλεργία στα μάτια. Ο γιατρός της είπε ότι η όρασή της θα επηρεαστεί εάν συνεχίσει να μαζεύει γιασεμί χωρίς να θεραπεύσει τη φλεγμονή.

Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόσοι από τους 30.000 ανθρώπους που ασχολούνται με τη βιομηχανία γιασεμιού της Αιγύπτου είναι παιδιά. Αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023 το BBC γύρισε σε όλη αυτήν την περιοχή και μίλησε με πολλούς κατοίκους που είπαν ότι η χαμηλή τιμή για το γιασεμί σήμαινε ότι έπρεπε να συμπεριλάβουν τα παιδιά τους στη δουλειά τους.

Οι δημοσιογράφοι του βρετανικού δικτύου διαπίστωσαν ότι, σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες, ένας σημαντικός αριθμός συλλεκτών που εργάζονταν σε αγροκτήματα μικροϊδιοκτητών -που προμηθεύουν τα κύρια εργοστάσια- ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Πολλές πηγές είπαν επίσης στο BBC ότι υπήρχαν παιδιά που δούλευαν σε αγροκτήματα που ανήκουν απευθείας στο εργοστάσιο Machalico, στο οποίο οι δημοσιογράφοι πήγαν κρυφά όπου βρήκαν συλλέκτες που τούς είπαν ότι οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 12 έως 14.

Σημειώνεται ότι είναι παράνομο για οποιονδήποτε κάτω των 15 ετών να εργάζεται στην Αίγυπτο από τις 19:00 έως τις 07:00.

Related posts

Η HP επιμένει στην αποζημίωση 4 δισ. δολ. για την Autonomy και μετά τον τραγικό θάνατο του Μάικ Λιντς

wp-needuser

Τουρκία: Η Σμύρνη εξακολουθεί να απειλείται από δασική πυρκαγιά

James Rollner

Σι Τζινπινγκ: Η εμπορική διαμάχη με ΕΕ στην ατζέντα της συνάντησης με Μακρόν, Φον ντερ Λάιεν

James Rollner

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους

timesadmin

Καυστική απάντηση του γερμανικού ΥΠΕΞ στον Ντόναλντ Τραμπ για τα ορυκτά καύσιμα

timesadmin

Έμπνευση για εκεχειρία η Ολυμπιακή Φλόγα;

protothema.gr