Η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν στα τέλη Οκτωβρίου κατέστρεψε μια ενεργή άκρως απόρρητη ερευνητική εγκατάσταση πυρηνικών όπλων, αποκαλύπτει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίθεση προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κτίριο Taleghan 2 εντός του στρατιωτικού συγκροτήματος Παρτσίν, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το χτύπημα – το οποίο στόχευσε μια τοποθεσία που είχε χαρακτηριστεί προηγουμένως ως ανενεργή – επέφερε σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες πυρηνικής έρευνας και ανάπτυξης του Ιράν.
Ειδικότερα, ένας πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος σημείωσε ότι η ισραηλινή επίθεση κατέστρεψε εξελιγμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των πλαστικών εκρηκτικών που περιβάλλουν το ουράνιο σε μια πυρηνική συσκευή και είναι απαραίτητα για την πυροδότηση της.
Η εγκατάσταση ήταν μέρος του ιρανικού προγράμματος πυρηνικών όπλων Amad μέχρι το 2003, αναφέρει το Axios. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή εκρηκτικών που απαιτούνταν για την πυροδότηση πυρηνικού μηχανισμού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας.
Δορυφορικές εικόνες που απέκτησε το ινστιτούτο μετά το ισραηλινό πλήγμα έδειχναν ότι το κτίριο Taleghan 2 καταστράφηκε ολοσχερώς.
Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι προηγούμενες δραστηρίοτητες στην εγκατάσταση Taleghan 2 ήταν μέρος μιας προσπάθειας της ιρανικής κυβέρνησης να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
“Διεξήγαγαν επιστημονική δραστηριότητα που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την παραγωγή πυρηνικού όπλου. Ήταν κάτι άκρως απόρρητο. Μόνο ένα μικρό μέρος της ιρανικής κυβέρνησης γνώριζε γι’ αυτό”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Όπως αναφέρει ο ισότοπος, όταν στις συζητήσεις που προηγήθηκαν της απάντησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης με το Ιράν.
Ωστόσο, το Taleghan 2 δεν αποτελούσε μέρος του επίσημου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Έτσι, οι Ιρανοί δεν θα μπορούσαν να καταγγείλουν την επίθεση χωρίς να παραδεχτούν ότι παραβίασαν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Σημειώνεται ότι ο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφίσει ψήφισμα μομφής κατά του Ιράν για την έλλειψη συνεργασίας του με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να απαντήσει περιορίζοντας τη συνεργασία του με τον ΔΟΑΕ.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι επισκέφθηκε το Ιράν την Τετάρτη και την Πέμπτη εν όψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγκτσί είπε στον Γκρόσι ότι το Ιράν είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο “για το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα … αλλά δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί υπό πίεση και εκφοβισμό”.