ΚΟΣΜΟΣ

AB InBev: Νίκησε τις εκτιμήσεις παρά το πλήγμα στην Bud λόγω τρανς influencer

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς και διατήρησε το guidance του 2023 ο μεγαλύτερος ζυθοποιίος παγκοσμίως AB InBev, καθώς η ισχυρή ζήτηση στην μετά-Covid Κίνα αντιστάθμισε το πλήγμα των συντηρητικών αντιδράσεων στις ΗΠΑ μετά την προώθηση της Bud από τρανς influencer.

Ειδικότερα, ο παραγωγός των Budweiser, Stella Artois και Corona ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία EBITDA του αυξήθηκε κατά 5% στο δεύτερο τρίμηνο στα 4,91 δισ. δολάρια, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν να παρουσιάσει πτώση 0,4%.

Κάτι που έρχεται μάλιστα όταν ο βασικός ανταγωνιστής της, η Heineken, κινήθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων και υποβάθμισε την πρόβλεψη για τα κέρδη της στο έτος.

Σε αυτό το κλίμα η μετοχή της AB InBev ενισχύεται κατά 3,5% στην έδρα της στο Βέλγιο και ηγείται του FTSEurofirst 300 (με τις 300 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις) ενώ στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street κερδίζει επίσης άνω του 3%.

AB InBev, που παράγει σχεδόν το 1/4 της μπίρας που καταναλώνεται παγκοσμίως, ανέφερε ότι οι όγκοι των πωλήσεών της υποχώρησαν κατά 1,4% παρά την ανάπτυξη που είχε στις περισσότερες αγορές της.

Οι μέσες τιμές της ωστόσο ήταν ενισχυμένες κατά 9% σε ετήσια βάση, λόγω των αυξήσεων που έκανε αλλά και τις στροφής των καταναλωτών προς πιο ακριβά ποτά.

Στην Κίνα, η εταιρεία πούλησε 11% περισσότερη μπύρα σε όγκους και πάνω από 20% περισσότερες “premium” μπύρες, με τα έσοδα και τα κέρδη της στη χώρα να ξεπερνούν έτσι τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η ζυθοποιία ανέφερε επίσης ότι τα έσοδα και τα κέρδη ήταν αυξημένα στις μεγάλες αγορές της Βραζιλίας και του Μεξικού, καθώς και στην Κολομβία και την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα όμως το αντίθετο συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, την κατά βάση μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας, όπου η Bud Light έχασε την πρώτη θέση από την Modelo Especial (της Constellation Brands) έπειτα από τις συντηρητικές αντιδράσεις στην προώθηση της μπίρας από τη διάσημη τρανς TikToker Dylan Mulvaney.

Κάτι που οδήγησε σε κύμα ομοφοβίας και μηνύματα μίσους από ακροδεξιούς λογαριασμούς στα social media, με καταναλωτές να πετούν προϊόντα Bud Light τους σε κάδους απορριμμάτων ή και να καταστρέφουν βίαια κουτάκια μπύρας.

Οι πωλήσεις της Bud Light στις ΗΠΑ μέσω καταστημάτων έχουν μειωθεί κατά 25% από τον Απρίλιο, αλλά η εταιρεία ενημέρωσε ότι πλέον έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ έρευνα έδειξε ότι το 80% των καταναλωτών τάσσεται ευνοϊκά ή ουδέτερα προς τη μάρκα.

Related posts

Ρωσία: “Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ”, προειδοποιεί ο Πούτιν στην ομιλία του για το Νέο Έτος

timesadmin

Κρεμλίνο: Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία δεν πρέπει να στοχεύουν κατά της Ρωσίας

timesadmin

Μεξικό και Χιλή προσέφυγαν στο ΔΠΔ ζητώντας να εξετάσει αν διαπράχθηκαν εγκλήματα στη Γάζα

timesadmin

Γερμανικός προϋπολογισμός με “όχι” στους αγρότες

timesadmin

Σερβία – Β. Μακεδονία: Συμφωνία για κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου από Νις ως Σκόπια

timesadmin

ΗΠΑ: Όγδοος μήνας ανόδου για τις τιμές κατοικιών και νέο ρεκόρ

timesadmin