spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Tesla και SpaceX: Προς συγχώνευση (;)

22 Οκτωβρίου, 2026 11:17 –

Ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενοποίησης της Tesla με τη SpaceX, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου τεχνολογικού κολοσσού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, στελέχη της Tesla και της SpaceX, της αεροδιαστημικής εταιρείας που ίδρυσε ο Ίλον Μασκ το 2002, βρίσκονται σε συζητήσεις για πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών.

–

Ο Μασκ επιβεβαίωσε ο ίδιος τη σύσταση ειδικών επιτροπών, τα μέλη των οποίων θα εξετάσουν τη δυνατότητα ενοποίησης των δύο εταιρειών.

Εάν προχωρήσει η συγχώνευση, θα προκύψει ένας τεχνολογικός υπερκολοσσός με αναμενόμενη συνολική χρηματιστηριακή αποτίμηση 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αποτίμηση της Tesla ανέρχεται σε περίπου 1,5 τρισ. δολάρια, ενώ η αξία της SpaceX εκτιμάται σε δύο τρισ. δολάρια. Ο Ίλον Μασκ είναι Διευθύνων Σύμβουλος και των δύο εταιρειών. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους, δήλωσε: «(Εάν) Πιστεύω ότι θα ήταν καλή ιδέα; Ναι. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε μια συγχώνευση και πολλά που μπορούμε να κερδίσουμε».

Η επαγγελματική ιδιότητα του Μασκ δεν του επιτρέπει, βάσει νόμου, να συμμετάσχει στις συνομιλίες, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Εάν τελικά προχωρήσει η συνένωσή τους, θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με δραστηριότητες που θα καλύπτουν την ηλεκτροκίνηση, τις διαστημικές αποστολές, τις δορυφορικές επικοινωνίες, τις προηγμένες τεχνολογίες σε κάθε τομέα, την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, τον σχεδιασμό μικροτσίπ και την ανάπτυξη λογισμικού. Όπως αναφέρει το οικονομικό περιοδικό Fortune, οι τομείς αυτοί θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές συνέργειες και πηγές εσόδων.

Ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς και ληφθεί απόφαση για τη συγχώνευσή τους, θα χρειαστεί η επικύρωσή της από τους μετόχους των δύο εταιρειών. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, απαιτείται η έγκριση μετόχων που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50% των επενδυτών της Tesla.

Ειδήσεις σήμερα

Δοκιμή: Leapmotor B03X Max 197 PS

Omoda X: Το πρώτο σκληροτράχηλο SUV της μάρκας

Οι «φιλικοί» ψηφιακοί βοηθοί στο αυτοκίνητο θέλουν τα λεφτά σου

Ακολουθήστε το carsnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε επίσης

Popular Articles