spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Ο Ουκρανός πρώην Υπ. Άμυνας Φεντόροφ δηλώνει: “Αυτά πρέπει να κάνουμε για να μην χάσουμε τον πόλεμο” – Δηκτική απάντηση από Ζελένσκι

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Μιχαΐλο Φεντόροφ, προειδοποιεί ότι η χώρα του “σταδιακά, αργά” χάνει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία και υποστηρίζει ότι το Κίεβο διαθέτει ένα κρίσιμο “παράθυρο” μόλις λίγων μηνών για να αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters, ο 35χρονος πρώην υπουργός, που απομακρύνθηκε από τη θέση του τον περασμένο μήνα, άσκησε σφοδρή κριτική στην πολεμική και πολιτική διαχείριση της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για έλλειψη συνολικού σχεδίου νίκης, αδυναμία αξιοποίησης της τεχνολογικής καινοτομίας, διαφθορά και πελατειακά δίκτυα.

“Νομίζω ότι βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο καμπής που θα καθορίσει τη μελλοντική μας πορεία, αλλά φαίνεται ότι σταδιακά, αργά, χάνουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ωστόσο υποστηρίζει ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει “κάθε πιθανότητα” να κερδίσει τον πόλεμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει άμεσα κρίσιμες αποφάσεις και θα εφαρμόσει ένα συνεκτικό σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

“Αυτά πρέπει να κάνουμε”

Ο Φεντόροφ έθεσε στο επίκεντρο της στρατηγικής του την τεχνολογική καινοτομία, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη αυτόνομων drones με τεχνητή νοημοσύνη, φθηνών αναχαιτιστικών πυραύλων για την αντιμετώπιση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων, καθώς και ενός δικού της προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων.

Οι ουκρανικές αμυντικές βιομηχανίες ήδη εργάζονται σε αυτές τις τεχνολογίες, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, απουσιάζει μια ενιαία στρατηγική που θα επέτρεπε την αξιοποίησή τους σε μεγάλη κλίμακα.

Ο πρώην υπουργός περιέγραψε ένα μελλοντικό πεδίο μάχης όπου η πρώτη γραμμή θα καλύπτεται από ηλεκτρονικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό των ρωσικών δυνάμεων, ενώ drones τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα θα περιορίζουν δραστικά την ανάγκη παρουσίας ανθρώπινου προσωπικού.

“Υπάρχουν ήδη τεχνολογίες που θα μπορούσαν να σταματήσουν πλήρως τους Ρώσους, αλλά η απουσία οράματος σημαίνει ότι δεν τις εφαρμόζουμε”, ανέφερε.

Παράλληλα, κατηγόρησε το ουκρανικό κράτος για τεράστια αναποτελεσματικότητα, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί μόλις στο 5% των δυνατοτήτων του.

Η Ρωσία προελαύνει – Ελλείψεις στα αναχαιτιστικά

Η παρέμβαση του Φεντόροφ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει ουκρανικές υποδομές, εργοστάσια και αποθήκες με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους κάθε μήνα.

Η Ουκρανία αδυνατεί να αναχαιτίσει μεγάλο μέρος αυτών των επιθέσεων, καθώς τα διαθέσιμα αναχαιτιστικά μειώνονται.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία, αν και καταγράφει μικρότερη εδαφική πρόοδο σε σχέση με πέρυσι, εξακολουθεί να προωθείται αργά στο Ντονμπάς. Οι ουκρανικές θέσεις στην πρώτη γραμμή παραμένουν αραιά επανδρωμένες, με σημαντικό μέρος του προσωπικού να αποτελείται από στρατεύσιμους με χαμηλό κίνητρο.

Το Κίεβο έχει αυξήσει τις επιθέσεις με drones και πυραύλους βαθιά μέσα στη Ρωσία, πλήττοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε διυλιστήρια, γεγονός που έχει συμβάλει και στη δημιουργία ελλείψεων καυσίμων.

Παρά τις δυσκολίες, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου έδειξε ότι το 82% των Ουκρανών εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χώρα θα κερδίσει τον πόλεμο, αν και οι περισσότεροι αναμένουν ότι οι μάχες θα συνεχιστούν έως το 2027 ή και αργότερα.

Η κόντρα με τον Ζελένσκι για τα 27 δισ. δολάρια

Ο Φεντόροφ υποστήριξε ακόμη ότι είχε καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία ουκρανικών επιθέσεων με drones εναντίον των ρωσικών ενεργειακών υποδομών και στρατιωτικών γραμμών ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ακόμη ένα παράθυρο λίγων μηνών για να συνεχιστεί η συγκεκριμένη εκστρατεία και να επιχειρηθεί η απομόνωση της κατεχόμενης Κριμαίας, προτού η Ρωσία προσαρμοστεί στις νέες ουκρανικές τακτικές.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι η επιτυχία της επιχείρησης συνδέθηκε και με την απόφασή του να επισπεύσει δαπάνες που είχαν προγραμματιστεί για το δεύτερο μισό του 2026.

Εδώ βρίσκεται και ένα από τα βασικά σημεία της σύγκρουσής του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πρόσφατα ότι η επίσπευση των δαπανών δημιούργησε δημοσιονομικό κενό 27 δισ. δολαρίων στο υπουργείο Άμυνας, για το οποίο η χώρα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή χρηματοδότηση, δεν διαθέτει λύση.

Ο Φεντόροφ απέρριψε τον συγκεκριμένο υπολογισμό, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει από πού προέκυψε το ποσό. Όπως υποστήριξε, το υπουργείο είχε καταρτίσει σχέδιο που βασιζόταν σε εξοικονομήσεις από νέους διαγωνισμούς προμηθειών και στη διεθνή οικονομική στήριξη.

Παράλληλα, κατηγόρησε την προηγούμενη κατάσταση στο υπουργείο για διαφθορά και επιρροή των αμυντικών εταιρειών, υποστηρίζοντας ότι είχε βρει επικεφαλής τμημάτων οι οποίοι είχαν διοριστεί κατόπιν παρεμβάσεων εταιρειών του κλάδου, ώστε να προωθούν τα συμφέροντά τους.

“Σύμφωνα με τον δικό μας σχεδιασμό, το δημοσιονομικό έλλειμμα έως το τέλος του έτους θα ήταν περίπου 5 δισ. δολάρια και γνωρίζαμε από πού θα τα βρίσκαμε”, είπε.

Η δηκτική απάντηση του Ζελένσκι

Οι δηλώσεις του Φεντόροφ δεν έμειναν αναπάντητες από την ουκρανική προεδρία.

Το γραφείο του Ζελένσκι σχολίασε ότι ο πρώην υπουργός όσο βρισκόταν στην κυβέρνηση εμφανιζόταν θετικός για την πορεία του πολέμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αλλαγή στάσης του συνδέεται με την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Η απάντηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά μια αιχμηρή υπενθύμιση ότι ο Φεντόροφ υπήρξε μέχρι πρόσφατα στενός πολιτικός σύμμαχος του Ζελένσκι, προτού οι σχέσεις των δύο ανδρών επιδεινωθούν.

Η πολιτική σύγκρουση κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Φεντόροφ έγινε ο πρώτος σημαντικός Ουκρανός πολιτικός που ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών εν μέσω πολέμου, κάνοντας λόγο για “συστημική” κρίση διακυβέρνησης.

Ο Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση, προειδοποιώντας ότι μια εκλογική διαδικασία εν μέσω πολέμου θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να την οδηγήσει ακόμη και στην καταστροφή, ενώ άφησε αιχμές ότι ο πρώην υπουργός μπορεί να επηρεάζεται από εξωτερικές δυνάμεις.

Ο Φεντόροφ αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο από τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, γεγονός που αποκλείει τη διεξαγωγή εκλογών υπό τις σημερινές συνθήκες.

Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει πάντως ότι, παρά τις τεράστιες πρακτικές δυσκολίες, μπορούν να βρεθούν λύσεις για τη διεξαγωγή εκλογών εν καιρώ πολέμου. Δεν έχει ακόμη αποκαλύψει αν σκοπεύει να διεκδικήσει ο ίδιος την προεδρία.

Στο μεταξύ, σχεδιάζει να συνδυάσει την πολιτική του εκστρατεία για την αποκατάσταση των εκλογών με επιχειρηματικές δραστηριότητες στον χώρο των στρατιωτικών τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων μέσω ενός επενδυτικού fund για το οποίο σχεδιάζει να αναζητήσει κεφάλαια στις ΗΠΑ.

Popular Articles