spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Ο Σι θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά από μια δεκαετία

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί την Αίγυπτο για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, στο πλαίσιο περιοδείας που περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή του σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια στο Κιργιστάν.

Ο Σι θα ταξιδέψει από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, κατόπιν προσκλήσεων του Αιγύπτιου ηγέτη Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του προέδρου του Κιργιστάν, Σαντίρ Τζαπάροφ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Η στάση στην Αίγυπτο θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Σι στην πολυπληθέστερη χώρα της Μέσης Ανατολής εδώ και 10 χρόνια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λιν Τζιαν, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Σι θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Μπισκέκ. Η Κίνα προωθεί τη συμμαχία αυτή ως πλατφόρμα πολιτικού, οικονομικού συντονισμού και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρασία. Το Κιργιστάν φιλοξενεί τη φετινή σύνοδο, μετά τη φιλοξενία των ηγετών από την Κίνα στην πόλη Τιαντζίν το 2025.

Ο σταθμός στην Αίγυπτο υπογραμμίζει την ανάμειξη του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή. Η Κίνα επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες, προβάλλοντας παράλληλα τον εαυτό της ως υπερασπιστή της πολυμερούς συνεργασίας εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Τόσο η Κίνα όσο και η Αίγυπτος έχουν καταβάλει προσπάθειες για την προώθηση διπλωματικής λύσης με στόχο τον τερματισμό του πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράν, καθώς η σύγκρουση συνεχίζει να διαταράσσει τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται την ώρα που η Αίγυπτος μετατρέπεται σε “πεδίο μάχης” στον τεχνολογικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Huawei Technologies Co. έχει προτείνει την προμήθεια περισσότερων από 2.000 προηγμένων τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης για τα κέντρα δεδομένων της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ωθώντας την Ουάσινγκτον να ετοιμάζει πιθανή αντιπρόταση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Popular Articles