Μια σημαντική συμφωνία του Ισραήλ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο αντιμετωπίζει κατάρρευση εν μέσω πολιτικών διαμαχών στο Ισραήλ και εντάσεων με το Κάιρο για τη Γάζα και το Σινά, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους πετρελαίου της Αιγύπτου και ειδικούς της βιομηχανίας.
Η συμφωνία, αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων και με στόχο την προμήθεια 130 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου έως το 2040, έχει καθυστερήσει λίγες ημέρες πριν από την καθοριστική προθεσμία εφαρμογής της 30ής Νοεμβρίου.
Υψηλόβαθμες πηγές στο Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου δήλωσαν στο αδελφό μέσο του The New Arab, Al-Araby Al-Jadeed, ότι οι τρέχουσες προμήθειες φυσικού αερίου του Ισραήλ κυμαίνονται μεταξύ 850 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου κυβικών ποδιών την ημέρα, βάσει της συμφωνίας φυσικού αερίου του 2019.
Ανέφεραν ότι το Ισραήλ δεν έχει συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις για αύξηση των ροών βάσει μιας ενημερωμένης συμφωνίας που συνήφθη τον Ιούλιο του 2025, η οποία στοχεύει στην αύξηση των παραδόσεων σε 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2025, 1,6 δισεκατομμύρια μέχρι την άνοιξη του 2026 και μεταξύ 1,8 και 2 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

