Του Στάθη Βασιλόπουλου
Ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να κινείται σε τροχιά ανόδου και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την πορεία. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” δεν αποτελεί πλέον μόνο πύλη εισόδου για εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό κόμβο που συνδέει την Ελλάδα με ολόκληρο τον κόσμο. Οι αριθμοί της φετινής χρονιάς επιβεβαιώνουν αυτή τη δυναμική, ενώ το συνεχώς εμπλουτιζόμενο δίκτυο προορισμών δείχνει ότι η Αθήνα παύει να είναι ένας καθαρά εποχικός προορισμός και αποκτά σταθερή παρουσία στον διεθνή αεροπορικό χάρτη όλο το έτος.
Ο συνολικός αριθμός επιβατών που διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας το εννεάμηνο του 2025 ανήλθε σε 26,19 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο 6,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κίνησης, 18,72 εκατομμύρια επιβάτες, προήλθε από το διεθνές δίκτυο, παρουσιάζοντας αύξηση 8,5%, ενώ οι επιβάτες του εσωτερικού δικτύου ανήλθαν σε 7,47 εκατομμύρια, με άνοδο 2,2%.
Ιδιαίτερα θετική αποδείχθηκε η εικόνα του Σεπτεμβρίου, ο οποίος επιβεβαίωσε τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες – μια τάση που ενισχύεται διαχρονικά, καθώς ολοένα περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν την Ελλάδα και μετά το πέρας του καλοκαιριού. Η σταθερή αυτή ζήτηση δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για περαιτέρω ανάπτυξη των αεροπορικών συνδέσεων και ενίσχυση του δικτύου πτήσεων.
Η αυξημένη επιβατική κίνηση έχει ενθαρρύνει τις αεροπορικές εταιρείες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, αυξάνοντας συχνότητες και προσθέτοντας νέους διεθνείς προορισμούς. Η Aegean Airlines συνεχίζει τη στρατηγική της επέκταση, εντάσσοντας από αυτό το μήνα δύο νέες γραμμές προς Λούξορ και Σαρμ Ελ Σέιχ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2026 εγκαινιάζει για πρώτη φορά απευθείας πτήσεις προς την Ινδία – Αθήνα – Νέο Δελχί και Αθήνα – Βομβάη – σε συνεργασία με την ινδική IndiGo. Η νέα αυτή σύνδεση αναμένεται να ενισχύσει όχι μόνο τον τουρισμό, αλλά και τις εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας.
Η Sky Express διευρύνει επίσης τη διεθνή της παρουσία, προσθέτοντας πέντε νέους ευρωπαϊκούς προορισμούς – Βερολίνο, Αμβούργο, Λισαβόνα, Λιόν και Μαδρίτη – στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς ενώ εγκαινιάζει νέα σύνδεση με το Τελ Αβίβ από τις 2 Δεκεμβρίου 2025, με επτά εβδομαδιαίες πτήσεις. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στη στρατηγική της εταιρείας για εδραίωση σε ώριμες αγορές και μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
Ισχυρή παρουσία διεθνών αερομεταφορέων
Η Transavia, που ανήκει στον όμιλο Air France-KLM, ενισχύει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, διπλασιάζοντας τις διαθέσιμες θέσεις προς τη Θεσσαλονίκη για τη χειμερινή περίοδο 2025/26. Με δύο επιπλέον εβδομαδιαίες πτήσεις, η εταιρεία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην ελληνική αγορά, καθώς η συνολική διαθεσιμότητα θέσεων για το 2025 φτάνει τις 1,39 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 3,3% σε σχέση με το 2024. Το δίκτυό της περιλαμβάνει κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς όπως Αθήνα, Κρήτη, Σαντορίνη, Κέρκυρα και Μύκονο, αλλά και νέες συνδέσεις με Λυών, Μασσαλία, Ναντ και Μονπελιέ
Από την πλευρά της, η Wizz Air ενισχύει το χειμερινό της πρόγραμμα, προσθέτοντας τέσσερις νέες συνδέσεις προς Αθήνα – από Βουκουρέστι, Κισινάου, Βαρσοβία και Μπρατισλάβα – με τρεις έως τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις ανά δρομολόγιο. Παράλληλα, η Ryanair ενισχύει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη με νέο δρομολόγιο Βαρσοβία – Αθήνα και
Το 2025 αναμένεται να κλείσει με ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο Ελ. Βενιζέλος, καθώς η συνολική διακίνηση επιβατών εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 33,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση περίπου 7% σε σχέση με το 2024 και 33% σε σχέση με το 2019.