Monday, July 28, 2025
spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Καύσωνας: Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος στην Αθήνα – Αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω αφρικανικής σκόνης

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και την Κυριακή 27/07 με τον υδράργυρο να φτάνει σε αρκετές περιοχές τους 40-42 βαθμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντικρίσουμε και την πρώτη ερημωμένη όψη της Αθήνας για το φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας της επικράτειας σημειώθηκαν στην Πελοπόννησο και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα καθώς και οι 8 σταθμοί με τις υψηλότερες μέγιστες. Οι λευκοί κύκλοι υποδηλώνουν τους σταθμούς όπου η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας ξεπέρασε τους 37 °C. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 196 από τους 544 ενεργούς σταθμούς, τους 40 °C σε 39 σταθμούς και τους 42 °C σε 3 σταθμούς. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία της χώρας ήταν ίση με 35.6 °C.

Καύσωνας: Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος στην Αθήνα - Αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω αφρικανικής σκόνης

Ειδικότερα για το νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε και τους 39-40°C, στο ΣΚΑ (40.0°C), στο Ζεφύρι (39.9°C) και στη Σαλαμίνα (39.8°C).

Τέλος, σημαντική πτώση έως 10°C παρατηρήθηκε στη Δυτική Ελλάδα σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα (26/07).

Η αφρικανική σκόνη έκανε την εμφάνισή της

Την ίδια ώρα, με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων αφρικανικής σκόνης προς την Κεντρική Μεσόγειο.

Σε απόλυτη σύμφωνα με τις προγνώσεις, σημαντική μεταφορά σκόνης καταγράφεται προς το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά το πρωί της Κυριακής 27/07.

Στον Χάρτη της Εικόνας 1 παρουσιάζεται η πρόγνωση των συγκεντρώσεων σκόνης στα κατώτερα τμήματα της τροπόσφαιρας το πρωί (09:00) της Κυριακής 27/07.

Καύσωνας: Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος στην Αθήνα - Αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω αφρικανικής σκόνης

Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-12 στις 09:40 της Κυριακής 27/07, τα δεδομένα του οποίου επεξεργαστήκαμε στο meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Καύσωνας: Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος στην Αθήνα - Αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω αφρικανικής σκόνης

Διακοπές και καύσωνας ερήμωσαν την Αθήνα

Λόγω των αναχωρήσεων για νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς, ή ακόμα και για μια μια μονοήμερη απόδραση για μπάνιο στις κοντινές παραλίες της Αττικής, η Αθήνα δείχνει άδεια, σε μεγάλο της τμήμα. Πολυσύχναστες οδοί και λεωφόροι όπως η Πατησίων, η Ακαδημίας, η Σταδίου, η Βασιλέως Κωνσταντίνου και πολύβουα σημεία όπως η Ομόνοια, τα Προπύλαια και οι δρόμοι που οδηγούν σε Κολωνάκι και Εξάρχεια έχουν σήμερα μια πολύ διαφορετική εικόνα, καθώς κυκλοφορούν κυρίως ταξί και τουρίστες.

Σε αυτή την «αυγουστιάτικη» όψη της πρωτεύουσας έπαιξε καθοριστικό ρόλο και ο καύσωνας που συνεχίζεται και σήμερα, με τον υδράργυρο να πλησιάζει τους 40 σε ορισμένα κομμάτια της πόλης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέχρι και τις 16:00 είχαν καταγραφεί 39,3 βαθμοί Κελσίου στα Πατήσια, 38,8 σε Γκάζι και Ψυχικό καθώς και 38,2 στους Αμπελόκηπους.

Η πρόγνωση του καιρού έως την Παρασκευή

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 28-07-2025
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ορεινά. Αργά τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ωστόσο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν τους στα δυτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τους 34 με 36 και στην υπόλοιπη χώρα τους 36 με 38 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και αργά τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 με 36 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, και στα νησιά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και νότια της Πελοποννήσου και στον Κορινθιακό τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στις Σποράδες έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 και στην Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνεις 3 με 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29-07-2025
Στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά νεφώσεις από τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές ή όμβρους. Βαθμιαία νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στα βορειοανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τοπικές νεφώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια και από το μεσημέρι και στα υπόλοιπα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή όμβρους κυρίως στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα δυτικά και τα νότια 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31-07-2025
’στατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα κεντρικά ηπειρωτικά, καθώς και στις Σποράδες και την Εύβοια. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα διατηρηθούν στην ανατολική Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα δυτικά και νότια πελάγη 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01-08-2025
Αρχικά άστατος καιρός με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στις Σποράδες και βαθμιαία τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Popular Articles