Sunday, July 27, 2025
spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Υψηλότερα η ζήτηση, αλλά χαμηλότερες οι πληρότητες – Η εικόνα της ελληνικής αγοράς το καλοκαίρι

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις παραμένει μεγάλη και μάλιστα κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρσι. Η δυναμική της αγοράς στο σύνολο της χώρας είναι ισχυρή, τόσο για τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού όσο και γενικότερα για το πρώτο εξάμηνο, ενώ ο ρυθμός των κρατήσεων κορυφώνεται στους δημοφιλείς προορισμούς.

Όμως οι πληρότητες δεν ακολουθούν την ίδια πορεία. Ο μεγάλος αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων οδηγεί προς τα κάτω τα ποσοστά, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στην πρωτεύουσα, ενώ ακόμη μια τάση που καταγράφεται είναι το late booking. Οι επισκέπτες γνωρίζουν πως δεν θα δυσκολευτούν να βρουν κατάλυμα, οπότε δεν βιάζονται να πραγματοποιήσουν την κράτησή τους.

Τα παραπάνω μεταφέρουν στο Capital.gr στελέχη της εταιρείας AirDNA που καταγράφουν τις επιδόσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO.

Αναλυτικά οι πληρότητες

Στο σύνολο της χώρας για το μήνα Ιούνιο φαίνεται πως οι πληρότητες έχουν οριακή αύξηση σε σύγκριση με πέρσι, καθώς οι διαθέσιμες διανυκτερεύσεις αυξάνονται σημαντικά. Η άνοδος της ζήτησης ανέρχεται στο 7,3%, όμως των πληροτήτων μόλις στο 0,3%. Η αύξηση των διαθέσιμων καταλυμάτων αγγίζει το 3,7% και των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων το 7%. Ειδικότερα, η πληρότητα τον Ιούνιο κυμαίνεται στο 64% και οι διαθέσιμες διανυκτερεύσεις ανέρχονται σε 2,9 εκατομμύρια.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται δυναμικά, παρά τη στασιμότητα στην πληρότητα.

πιν

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται η πορεία των πληροτήτων τον Ιούλιο σε σύγκριση με πέρσι, που παραμένει στα ίδια επίπεδα για το σύνολο της χώρας.

πιν

Πτώση πληροτήτων στην Αθήνα. Η εικόνα σε δημοφιλείς προορισμούς

Στην περίπτωση της Αθήνας γίνεται ακόμη πιο εμφανής η “ψαλίδα” ανάμεσα στις πληρότητες και στην ζήτηση. Οι πρώτες τον Ιούνιο είναι μειωμένες κατά 3,9%, όμως η ζήτηση σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι είναι υψηλότερη κατά 3,1%, η διαθεσιμότητα ακινήτων κατά 7,1% και διανυκτερεύσεων κατά 7,3%.

πιν

Τον Ιούλιο επίσης, η πληρότητα για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης της Αθήνας είναι στο 58% το επόμενο διάστημα, όταν το ίδιο διάστημα πέρσι ήταν στο 65%.

πιν

Σε Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα, η ζήτηση και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο παραμένει σε υψηλά ποσοστά, κάτι που είναι αναμενόμενο αφού βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Στην Κρήτη η άνοδος της ζήτησης είναι 8,4% σε σχέση με πέρσι τον Ιούνιο και οι πληρότητες άγγιξαν το 85% στα μέσα του Ιουλίου. Στη Ρόδο τον Ιούνιο είχαμε έκρηξη της ζήτησης με +16,3% σε σύγκριση με πέρσι αλλά η πληρότητα έμεινε στα ίδια επίπεδα. Τον Ιούλιο οι πληρότητες ήταν στο 86%. Και στην Κέρκυρα τον προηγούμενο μήνα, η ζήτηση ήταν στο +10,7% και οι πληρότητες επίσης σε υψηλά ποσοστά τον Ιούλιο.

πιν

πιν

πιν

πιν

πιν

πιν

Μεγάλη πτώση σε Μύκονο και Σαντορίνη

Σύμφωνα με την εταιρεία AirDNA, η πτώση των πληροτήτων στη Μύκονο τον Ιούνιο ήταν στο 1,5% και η ζήτηση ήταν αυξημένη μόλις κατά 1,7%.

Στη Σαντορίνη όμως, καταγράφηκε βουτιά της ζήτησης κατά 14% τον Ιούνιο και 12,8% στις πληρότητες.

πιν

πιν

Διψήφια άνοδος στις ημέρες μίσθωσης

Εντωμεταξύ, πριν λίγες ημέρες, έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ με αντικείμενο την πορεία της κίνησης των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που δραστηριοποιούνται μέσω ψηφιακών πλατφορμών στην Ελλάδα, είχε δείξει πως το 2019 υποβλήθηκαν 977,3 χιλιάδες δηλώσεις και πραγματοποιήθηκαν 3.771,9 χιλιάδες ημέρες μίσθωσης. 

Από το 2021 παρουσιάζεται σταδιακή ανάκαμψη έως και το 2024, κατά το οποίο ο αριθμός δηλώσεων ανέρχεται σε 2.313,8 χιλιάδες και οι ημέρες μίσθωσης σε 8.193 χιλιάδες, παρουσιάζοντας αύξηση 20,6% και 14,4%, αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2023. Πέρσι επίσης, σε σχέση με το 2023, οι ημέρες μίσθωσης που πραγματοποιήθηκαν παρουσιάζουν αύξηση 9,4% από τους ημεδαπούς και 15,4% από τους αλλοδαπούς. Ο μέσος αριθμός ημερών  μίσθωσης ανά υποβληθείσα δήλωση για το 2024 ανέρχεται σε 3,5 έναντι 3,7 κατά το 2023.

Υψηλή ζήτηση και τον Αύγουστο

Την ίδια ώρα, ο Αύγουστος εξακολουθεί να αποτελεί τον κατεξοχήν μήνα με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, ωστόσο οι επιλογές των ταξιδιωτών διαφοροποιούνται, καθώς εντείνεται το ενδιαφέρον για προορισμούς που δεν είναι τόσο δημοφιλείς.

Αυτό καταγράφεται στην πιο πρόσφατη έκθεση της AirDNA για την ευρωπαϊκή αγορά.  Για την Ελλάδα, η ζήτηση παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 12% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.
 

Popular Articles