Της -
Ο καύσωνας έχει ξεκάθαρα περάσει και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα πολύ θερμό καλοκαίρι στη Λεωφόρο Αθηνών, που θυμίζει εποχές όπου οι χρηματιστές γύρναγαν εκτάκτως στα γραφεία τους, διακόπτοντας τις καλοκαιρινές τους διακοπές, για να αντεπεξέλθουν στη “ζήτηση” των επενδυτών και τη δίψα για τοποθετήσεις.
Τα deals και τα placements έχουν πάρει φωτιά, η κεφαλαιοποίηση έχει ανέβει πάνω από τα 132 δισ. ευρώ, οι ημερήσιες συναλλαγές κινούνται στα 200-250 εκατ. ευρώ (κάποτε τέτοιες εποχές βλέπαμε τον τζίρο στα 30-40 εκατ. ευρώ), πλήθος μετοχών χτυπά ιστορικά ή πολυετή υψηλά, ενώ νέοι κωδικοί ανοίγουν καθημερινά – γεγονότα που μαρτυρούν ότι οι θερμοκρασίες και το ενδιαφέρον στο Χ.Α. έχουν ανέβει και αναμένεται να παραμείνουν υψηλά και τον συνήθως αδιάφορο Αύγουστο. Μάλιστα δεν αποκλείεται εντός του Αυγούστου να υπάρξουν εξελίξεις και με το θέμα Euronext-ΕΧΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, με μια νέα υψηλότερη προσφορά να θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί στο τραπέζι. Τον Αύγουστο αναμένεται και η εισαγωγή της Metlen στο LSE, ενώ είναι πιθανά νέα deals, όπως και ένα ακόμα θετικό σήμα από οίκο σχετικά με την αναβάθμιση του Χ.Α.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι χρηματιστές, για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί, ας πάρουμε για παράδειγμα τον τραπεζικό δείκτη. Στο χαμηλό του 2020 είχε βρεθεί στις 220 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης τις 469 μονάδες. Σήμερα ο τραπεζικός είναι πέριξ των 2.100 μονάδων, έχοντας ανέβει 10 φορές από τότε και ο Γενικός Δείκτης είναι κοντά στις 2.000 μονάδες, έχοντας ανέβει τέσσερις φορές.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι απειλές Τραμπ στην εμπορική (δασμοί) και όχι μόνο πολιτική (βλ. αναφορές για απόλυση του Πάουελ της Fed) είναι σχεδόν καθημερινές, έστω και αν οι διεθνείς αγορές δείχνουν με την ανηθικότητα και την ψυχραιμία τους ότι “βλέπουν” την μπλόφα του Αμερικανού προέδρου και αυτή τη φορά. Είναι χαρακτηριστικό πως το μοτίβο που δημιούργησε η προσέγγιση Τραμπ στην εμπορική πολιτική, το TACO trade, έχει λάβει νέες διαστάσεις: από το Threat Announced, Commitment Outstanding (ανακοίνωση απειλής, δέσμευση σε εκκρεμότητα) να έχει υποστεί την εξής παραλλαγή: Trump Always Chickens Out (ο Τραμπ πάντα κάνει πίσω)…
Οι καταλύτες για το καλοκαιρινό ράλι
Οι αναλυτές βλέπουν πλήθος καταλυτών, που αναμένεται να στηρίξουν τη θετική πορεία της αγοράς και το επενδυτικό ενδιαφέρον εντός του καλοκαιρού καθώς και στη συνέχεια.
Πρώτον, το θετικό μακροοικονομικό υπόβαθρο. Η αύξηση του ΑΕΠ παραμένει ισχυρή, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,2% το α’ τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της Ε.Ε. (μέση αύξηση του ΑΕΠ της Ε.Ε. στο 0,6% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat).
Δεύτερον, το θετικό δημοσιονομικό υπόβαθρο, με τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ να συνεχίζει να μειώνεται με ταχύ ρυθμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναμένει περαιτέρω πτώση κατά 7% φέτος.
Τρίτον, η ισχυρή εταιρική κερδοφορία (προβλέπεται αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 7,1% για το 2025 και 12,1% για το 2026) και οι σημαντικές εταιρικές ενέργειες (Unicredit-Alpha Bank, Metlen- διαπραγμάτευση στο LSE, EURONEXT-ΕΧΑΕ, Intralot-Bally’s, Alter Ego, Qualco και άλλες δημόσιες εγγραφές).
Τέταρτον, παρά το ράλι φέτος, το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικό σε σχετικούς όρους: ο μέσος δείκτης P/E για το 2025 έχει ανέβει στο 10,0x (από 7,8x τον περασμένο Ιανουάριο), ωστόσο παραμένει σε discount 35% σε σύγκριση με επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές.
Πέμπτο, το ασφάλιστρο κινδύνου χώρας (σε όρους spread απόδοσης 10ετών κρατικών ομολόγων) συνεχίζει να μειώνεται, με το ελληνικό 10ετές να διαπραγματεύεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο γαλλικό ομόλογο.
Έκτο, οι εισροές από ξένους επενδυτές: Η συνολική συναλλακτική δραστηριότητα τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 76,8% σε ετήσια βάση, οι ξένοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν το 61,9% της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας και είχαν καθαρές εισροές 3,1 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και επίσης εισροές 454,6 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Έβδομο, η περιορισμένη έκθεση της Ελλάδας στις εμπορικές εντάσεις: Το ΔΝΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι η άμεση έκθεση της ελληνικής οικονομίας στους δασμούς των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, ενώ η UBS προβλέπει πως οι απώλειες για το ελληνικό ΑΕΠ, σε περίπτωση επιβολής δασμών 30% στην Ε.Ε. από τον Τραμπ, θα κινηθούν στο 0,15%.
Όγδοο, οι ισχυρές προοπτικές των τραπεζών: ο κλάδος εμφανίζει ισχυρά μεγέθη, με πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις καθώς και αδικαιολόγητο discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου που ξεκινούν στα τέλη του μήνα αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό καταλύτη ανόδου. Επίσης, η κίνηση της UniCredit να αυξήσει το μερίδιό της στην Alpha Bank θα μπορούσε να προσελκύσει άλλες ξένες τράπεζες ως στρατηγικούς επενδυτές σε ελληνικές τράπεζες.
Πιθανές οι 2.200 μονάδες για το Χ.Α. φέτος
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τους θορύβους γύρω από τους δασμούς και το εύθραυστο γεωπολιτικό σκηνικό, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για τον 9ο σερί ανοδικό μήνα. Η αγορά έτσι διατηρεί το βλέμμα και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις 2.000 μονάδες όλο αυτό το δύσκολο διάστημα, έναν στόχο που μοιάζει όλο και πιο κοντινός, δεδομένου του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες προς την ελληνική αγορά, η οποία και επιδεικνύει ισχυρές αντιστάσεις στις ενδοσυνεδριακές πιέσεις. Μάλιστα, κατά τη Fast Finance, δεν αποκλείεται να δούμε και τις 2.150-2.200 μονάδες μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, επόμενη αντίσταση είναι η ζώνη των 1.980 μονάδων, η οποία, αν κατοχυρωθεί, μπορεί να δώσει άμεσα σήμα για κατάκτηση νέων πολυετών υψηλών, ενώ οι 1.935 μονάδες αποτελούν την κοντινή στήριξη για τον Γενικό Δείκτη και αν υπάρξει καθοδική διάσπαση, μπορεί να οδηγήσει την αγορά στις 1.880 μονάδες.
Όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης, CEO της Fast Finance, η εικόνα του Χ.Α. έχει σαφώς αλλάξει και οι συμμετέχοντες αυξάνονται. Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο ηγέτης της ανόδου και έχει κάνει τη διαφορά, στέλνοντας τις μετοχές του στον… ουρανό, παρατηρεί ο αναλυτής, τη στιγμή που μόλις πριν από λίγα χρόνια –και μάλιστα σε υποπολλαπλάσιες τιμές– κανείς δεν τις πλησίαζε. “Ο “αφέτης” πάτησε τη σκανδάλη από τη στιγμή που οι μετοχές πέρασαν από τα χέρια του ΤΧΣ σε εκείνα ξένων κυρίως θεσμικών, οι οποίοι πλέον μιλούν με τα καλύτερα λόγια – και επισημαίνουν πόσο φτηνός παραμένει ο κλάδος”, τονίζει.
Αν και η αγορά έπειτα από το ισχυρό ράλι έχει υπερθερμανθεί, παρ’ όλα αυτά, η τάση παραμένει ισχυρή. Κάποια στιγμή θα διορθώσει, επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης, “αλλά το να κυνηγάς τη διόρθωση όταν η αγορά μοιράζει κέρδη δεν το λες και λογικό”, προσθέτει. Πάντως, σίγουρα, στο επόμενο διάστημα κυοφορούνται και άλλα deals, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες, τη στιγμή που και η ρευστότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ και σε περίπτωση διόρθωσης θα υπάρξουν νέες ισχυρές τοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα προσφέροντας νέα καύσιμα στην αγορά.
Κατά τον Συμεών Μαυρουδή, διαχειριστή χαρτοφυλακίων της Fast Finance, άνευ ετέρου, η ανοδική τάση στο Χ.Α. είναι κραταιά, ενώ αδιαμφισβήτητη είναι επίσης η υγεία της τάσης, καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα είναι σταθερά υψηλή και η ανθεκτικότητα εξόφθαλμη, μιας και οι οποιεσδήποτε ρευστοποιήσεις είναι ήπιες και έχουν χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών, παρά πραγματικής αποεπένδυσης, ενώ, παράλληλα, η ισχυρή ζήτηση δεν αφήνει τις τιμές να κατέλθουν σημαντικά. Έτσι, όπως τονίζει, η πιθανότητα μεσοπρόθεσμης ανοδικής συνέχισης είναι μεγαλύτερη από κάποια αντιστροφή, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα.
Ωστόσο, μια εξαέρωση είναι έως και ευκταία, καθώς έτσι θα υπάρξουν ισχυρές τοποθετήσεις σε “χαμηλότερα” επίπεδα. Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Μαυρουδής, αν και ο πρώτος στόχος είναι οι ψυχολογικής σημασίας 2.000 μονάδες, δεν αποκλείεται να δούμε τις 2.150-2.200 μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σε ανάλογο κλίμα είναι και τα σχόλια του τεχνικού αναλυτή Πέτρου Στεριώτη, ο οποίος επισημαίνει πως ο Γενικός Δείκτης δεν καταλαβαίνει από υπεραγορασμένους ταλαντωτές, θερινή ραστώνη και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσαν να επικαλεστούν με λογική οι θιασώτες μιας διόρθωσης. Χαρακτηριστικό το στατιστικό ότι οι πρώτες 8 συνεδριάσεις του τρέχοντος μήνα ήταν “πράσινες”, τονίζει. Και όσο η διόρθωση καθυστερεί, τόσο εμπεδώνεται στους παροικούντες τη Λεωφόρο Αθηνών η πεποίθηση ότι το ερώτημα για τις 2.000 μονάδες δεν είναι το αν, αλλά το πότε. Αυτό το γνήσιο bull market, το οποίο ξεκίνησε από τα “μνημονιακά βάθη” των 500 περίπου μονάδων και με την εγχώρια χρηματιστηριακή ψυχολογία στα τάρταρα, έχει πλέον κάνει τόσο δρόμο, που θα λέγαμε ότι η επίτευξη των 2.000 μονάδων θα είναι ευκαιρία, σημειώνει ο κ. Στεριώτης.
Επίκειται η περίοδος αποτελεσμάτων χρήσης 2ου τριμήνου/1ου εξαμήνου και σε αυτό το κομμάτι ο αναλυτής παραμένει αισιόδοξος, συνυπολογίζοντας τα ευοίωνα αλλά ρεαλιστικά guidance των διοικήσεων και την μάλλον περιορισμένη αρνητική επίπτωση εξωγενών παραγόντων, όπως οι δασμολογικοί φόβοι, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, το κόστος των πρώτων υλών και το καταναλωτικό εισόδημα. Έτσι, το δυναμικό momentum πωλήσεων, κερδοφορίας και ελεύθερων ταμειακών ροών των προηγούμενων τριμήνων έχει υψηλές πιθανότητες να καταγραφεί λογιστικά και μέσα στο επόμενο διάστημα για την πλειονότητα των ελληνικών εισηγμένων.
Το ισχυρό σήμα από Goldman
Χωρίς αμφιβολία, στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας ήταν η αλλαγή στάσης της Goldman Sachs προς το ελληνικό χρηματιστήριο, δεδομένου ότι είναι μια επενδυτική τράπεζα με τεράστιο πελατολόγιο και επιρροή στις αποφάσεις πολλών μεγάλων και μικρότερων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Η Goldman Sachs, λοιπόν, αναβάθμισε την αξιολόγησή της για το Χ.Α., τηρώντας πλέον στάση overweight (υπεραπόδοσης έναντι των άλλων αγορών) από market-weight πριν (σταθερή σχετική επίδοση), ενώ αύξησε σημαντικά τον στόχο της για τον Γενικό Δείκτη σε ορίζοντα 12μηνου, στις 2.100 μονάδες από 1.700 μονάδες πριν.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει γίνει πιο ελκυστικό κατά την αμερικανική τράπεζα, δεδομένης και της υπεραπόδοσης που καταγράφει το τελευταίο διάστημα έναντι των αναδυόμενων αγορών καθώς και βασικών ευρωπαϊκών αγορών. Κατά την Goldman Sachs, τα κέρδη ανά μετοχή στο Χ.Α. θα καταγράψουν αύξηση 6% φέτος και 5% το 2026, ενώ η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί φέτος στο 5%, τη στιγμή που για το σύνολο των αναδυόμενων αγορών διεθνώς θα είναι στο 3% και για τις αγορές της περιοχής της Ευρώπης στο 2%.
Η Goldman εκτιμά πως οι ευαίσθητες στα επιτόκια κυκλικές μετοχές και αγορές θα ηγηθούν των κερδών το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, αναφέρει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές, και ειδικά οι ελληνικές τράπεζες και οι ουγγρικές, θα μπορούσαν να επεκτείνουν το ράλι τους, δεδομένου του ελκυστικού προφίλ απόδοσης-κινδύνου όπως φαίνεται στον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) έναντι της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE), σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές στην Ευρώπη. Άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα η Goldman Sachs επανέλαβε την εποικοδομητική της άποψη για τις ελληνικές τράπεζες αυξάνοντας σημαντικά τις τιμές-στόχους. Για την Εθνική Τράπεζα “ανέβηκε” στα 13,10 ευρώ από 10,70 ευρώ πριν, για την Eurobank στα 3,30 ευρώ από 2,90 ευρώ πριν, για την Alpha Bank στα 3,70 ευρώ από 2,70 ευρώ πριν, και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 7,40 ευρώ από 6,00 ευρώ πριν.
Όπως σημειώνει ο Δημήτρης, Σύμβουλος Διοίκησης στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η προσπάθεια των πωλητών στις αρχές της εβδομάδας να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.922 μονάδες όπου επισημαίνεται η πιθανότητα ισχυρής στήριξης, δεν τελεσφόρησε, καθώς οι αγοραστές επανέκαμψαν. Σημαντικό ρόλο, όπως εκτιμά, έπαιξε η έκθεση της Goldman Sachs για το Χ.Α., η οποία και έκλεψε την παράσταση. Πάντως, κατά τον αναλυτή, πάρα τις ισχυρές άμυνες που έδειξε το Χ.Α. στους πωλητές, με τα παρόντα δεδομένα θα χρειαστούν ισχυροί καταλύτες για την πολιορκία της ισχυρής αντίστασης των 1.972-1.991 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, και κάτι περισσότερο από τις καθημερινές θετικές εκθέσεις των επενδυτικών οίκων για τα ελληνικά blue chips. Όπως, για παράδειγμα, η δημόσια προσφορά του Euronext για την ΕΧΑΕ με βελτιωμένους όρους.