Tuesday, July 15, 2025
spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

ΟΠΕΚΕΠΕ: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε Εξεταστική Επιτροπή – Ο αιφνιδιασμός και η επικείμενη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Θέλοντας να προλάβει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προαναγγέλλουν προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς όμως να τις έχουν καταθέσει, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες μια πολιτική ρελάνς, ζητώντας να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση και εκτείνοντας το πεδίο της έρευνας στο βάθος του χρόνου, ήτοι στο 1998 όταν και ιδρύθηκε ο «αμαρτωλός» οργανισμός.

Η απόφαση ήταν εκ των πραγμάτων ειλημμένη ήδη από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, όπως έγραψε εγκαίρως το thetimes|-.gr, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε τις τελευταίες λεπτομέρειες με τους στενούς του συνεργάτες στον χθεσινό «πρωινό καφέ». Και αμέσως μετά έδωσε την εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την ανάκτηση της πολιτικής πρωτοβουλίας στο εν λόγω ζήτημα.

Από τη στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου άπαντες συνομολογούσαν ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οδός της Εξεταστικής ήταν πρακτικά μονόδρομος. Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ζητήσει με δική της πρωτοβουλία μια Προανακριτική για πλημμέλημα, περιγράφοντας δηλαδή δυνητικές ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών, ενώ από την άλλη δεν θα μπορούσε να κάνει ότι δεν βλέπει τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Προέκρινε συνεπώς μια έρευνα για πολιτικές ευθύνες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει χθες στο briefing ότι η κυβέρνηση δεν «δεσμεύεται» για την έκβαση της Εξεταστικής, αλλά δεν σπεύδει να προκαταλάβει και τυχόν ποινικές ευθύνες βασιζόμενη σε «θεωρίες», όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης. Σημειωτέον, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι καταστρατήγηση του «μοντέλου Τριαντόπουλου» θα ήταν τυχόν επιλογή της κυβέρνησης να πάει σε Προανακριτική πλήρους διάρκειας και όχι fast track παραπομπής σε Δικαστικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο κεντρικός στόχος της εν λόγω στρατηγικής κατεύθυνσης είναι «να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπισθούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας».

«Ψάχνουν κατηγορίες»

Ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός που θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση του κειμένου της Εξεταστικής λογικά σήμερα, το πολύ αύριο, δεν θα ήταν εφικτός χωρίς την καθυστέρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση πήρε την απόφασή της εκθέτοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, τα οποία εδώ και 20 μέρες έδειξαν αδύναμα να πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση, περιοριζόμενα μόνο σε επίπεδο καταγγελτικού λόγου», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο thetimes|-.gr, ενώ και από το περιβάλλον του πρώην υπουργού Μάκη Βορίδη στέκονται με ενδιαφέρον στο ότι το ΠΑΣΟΚ ειδικά δεν έχει καταφέρει ως και σήμερα να περιγράψει τις κατηγορίες που θέλει να του αποδώσει. «Αν πατούν πάνω στις γραμμές της δικογραφίας, γιατί τους παίρνει τόσο χρόνο;», διερωτώνται συνομιλητές του πρώην υπουργού. Με τη σειρά του ο έτερος πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης αναμένεται να προβεί σε δημόσια τοποθέτηση, αφού όμως «διαβάσει» τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σημειωτέον, όπως έγραψε εγκαίρως το thetimes|-.gr, και οι δύο πρώην υπουργοί ήταν της άποψης ότι δεν πρέπει να συσταθεί Προανακριτική, αν η ΝΔ δεν εντοπίζει γι’ αυτούς δυνητικές ποινικές ευθύνες, ώστε να περιγράψει δίωξη.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Η οδός της Εξεταστικής και η παράλληλη μεγάλη διάρκεια του πεδίου της έρευνας πάντως προδιαγράφουν και τη στόχευση της κυβέρνησης να αντεπιτεθεί πολιτικά, στοχεύοντας στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ήδη, στο κυβερνητικό επιτελείο γίνεται «σκανάρισμα» για πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη, με το κεντρικό επιχείρημα να είναι ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πέφτει από τα σύννεφα από τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση.

Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχει μπει για τα καλά ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χνάρης, ο οποίος ήταν αντιπεριφερειάρχης Κρήτης με αρμοδιότητα για την έγκριση φακέλων παραγωγών που υποβάλλονταν εν συνεχεία για επιδότηση. Όμως, στα «ραντάρ» είναι και άλλα πρόσωπα, στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη, χωρίς υποχρεωτικά να ελέγχονται για παράνομες πράξεις.

Κυβερνητικά στελέχη παράλληλα ξορκίζουν τις βολές των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί ενδεχόμενης παραγραφής αδικημάτων πρώην υπουργών, λέγοντας ότι με τις τροποποιήσεις που έγιναν στο Σύνταγμα και τις εφαρμοστικές διατάξεις που ήρθαν πρόσφατα από το υπουργείο Δικαιοσύνης τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται.

Popular Articles