10.5 C
London
Thursday, May 1, 2025

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα – Συλλέγουμε αρκετό αίμα όμως δεν το διαχειριζόμαστε όπως πρέπει, λέει ο Γεωργιάδης

Date:

Related stories

Τροπολογία στη Βουλή για την ολοκλήρωση του μέτρου του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στις 30 Ιουνίου

Τροπολογία στη Βουλή για την ολοκλήρωση του μέτρου του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στις 30 Ιουνίου Παρατείνεται έως 30 Ιουνίου το πλαφόν κέρδους σε βασικά αγαθά, ενώ συνεχίζονται τα μέτρα για το Καλάθι του Νοικοκυριού και τις ανατιμήσεις έως Οκτώβριο 2025 Χρήστος Μπόκας 30.04.2025, 17:41 Παρατείνεται και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου η ισχύς του μέτρου…

Εθελοντική αιμοδοσία, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, διοργάνωσε στο Σύνταγμα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Η δράση ξεκίνησε την Τρίτη 29 Απριλίου και ολοκληρώθηκε σήμερα 30 Απριλίου. Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σταθμού Μετρό «Σύνταγμα», σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα σε αυτό το διήμερο εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να δώσουν αίμα και να ενημερωθούν για τη διαδικασία της αιμοδοσίας και το πόσο πολύτιμη είναι η προσφορά αίματος.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια «εξαιρετική πρωτοβουλία» και ευχαρίστησε «τους εκατοντάδες που ήρθαν και έδωσαν αίμα, καθώς με αυτή την πράξη βοηθούν πολλούς συνανθρώπους τους» σημειώνοντας ότι είναι μια κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

«Συλλέγουμε αρκετό αίμα, όμως δεν το διαχειριζόμαστε όπως πρέπει. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αξιοποιήσουμε τους εθελοντές για να έχουμε το αίμα που χρειαζόμαστε» προσέθεσε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΚΕΑ, Έλενα Τσάγκαρη, «ήδη η χώρα μας αριθμεί πάρα πολλούς χιλιάδες αιμοδότες. Το 2024, και αναλογικά πηγαίνουμε και φέτος, το μητρώο μας αριθμούσε πάνω από 426.000 εθελοντές αιμοδότες και οι μονάδες που συλλέχθηκαν ήταν πάνω από 526.000. Και φέτος το ίδιο συμβαίνει».

Παρά ταύτα, η κυρία Τσάγκαρη επισήμανε ότι «η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει και να πείσει τους αιμοδότες να δίνουν τακτικά αίμα. Γιατί από τα νούμερα που σας ανέφερα το 43% των ανθρώπων αυτών, τα δυο τελευταία χρόνια, έχουν δώσει μια φορά. Επίσης παρατηρούμε ότι χάνουμε ηλικίες, και αυτό είναι δική μας ευθύνη. Νέα παιδιά, από 18 έως 25, δεν έχουν λάβει το μήνυμα, κάποιο λάθος κάνουμε, δεν μιλάμε στη γλώσσα μας».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σταμούλης, αιματολόγος – επιστημονικός διευθυντής στο ΕΚΕΑ σημείωσε: «Τι χρειάζεται να ξέρει ένας αιμοδότης; Ένας αιμοδότης πρέπει να θέλει, να έχει πάρει την απόφαση. Δεν διακινδυνεύει τίποτα, δεν έχει να χάσει τίποτα, η όλη διαδικασία είναι πολύ ασφαλής. 18 έως 65 το ηλικιακό όριο, να μην πάσχεις από κάποιο χρόνιο νόσημα και να μην παίρνεις κάποια φάρμακα. Μην αποκλείεστε από μόνοι σας από την αιμοδοσία».

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here