4.1 C
London
Tuesday, February 11, 2025

Νέα Αριστερά: Δεύτερη ημέρα ζυμώσεων για αποχή από την προεδρική εκλογή – Μπροστά στην απομόνωση ο ΣΥΡΙΖΑ

Date:

Related stories

Παράταση στην αγωνία της Κουμουνδούρου έδωσαν χθες τα… μπλόκα των αγροτών, καθώς ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης συνοδευόμενος από τον γραμματέα του κόμματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδη βρέθηκαν στη Γυρτώνη της Λάρισας, αφήνοντας στην μέση την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που βρισκόταν σε εξέλιξη από νωρίς το μεσημέρι.

Ωστόσο, οι έντεκα βουλευτές της Νέας Αριστεράς αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα το πρωί, με ζητούμενο την τελική στάση τους απέναντι στην Προεδρική εκλογή. Η αυριανή -και καταληκτική- ψηφοφορία, άλλωστε, για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν τους αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια, με την Νέα Αριστερά να προσανατολίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αποχή της από τον τέταρτο γύρο.

Μολονότι στις τρεις, διαδοχικές ψηφοφορίες που προηγήθηκαν για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας οι έντεκα βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπερψήφισαν τη Λούκα Κατσέλη, υποψήφια Πρόεδρο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας έτσι την κατάταξή της στη δεύτερη θέση και πίσω από τον προτεινόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Τάσο Γιαννίτση, τα δεδομένα, ωστόσο, φαίνεται να έχουν μεταβληθεί άρδην, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας.

Το παρασκήνιο

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς τόσο η εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση, όσο και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο κομματικό όργανο «έδειξαν» τον δρόμο της αποχής από τον τέταρτο γύρο της Προεδρικής εκλογής. Μολονότι δεν υπήρξε σχετική ψηφοφορία, εντούτοις η στάση της αποχώρησης από τη διαδικασία υπήρξε κάτι περισσότερο από πλειοψηφική εντός των κομματικών οργάνων της Νέας Αριστεράς, οι βουλευτές της οποίας αναμένεται να εξετάσουν σε βάθος την οριστική τους στάση, κατά την σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στις αιτίες που ωθούν την Πατησίων στην αποχή από την τελική ψηφοφορία για την Προεδρική εκλογή εντάσσονται αφενός η πρόθεση της Νέας Αριστεράς να αναδείξει την «ευθύνη Τασούλα στη συγκάλυψη με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Εξεταστικής» και αφετέρου το γεγονός ότι «ο κ. Μητσοτάκης προωθεί για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν πολιτικό που έχει ο ίδιος καταπατήσει τους θεσμούς», όπως σχολίαζαν κομματικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι η συγκέντρωση 151 ψήφων υπέρ του κ. Τασούλα τον καθιστά έναν «κομματικά εκλεγμένο» νέο Πρόεδρο.

Η αποχή από την καταληκτική ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποκτήσει ένα ισχυρό, πολιτικό συμβολισμό, αν τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς ακολουθούσαν στην… έξοδο από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, κάτι, ωστόσο, που δεν διαφαίνεται στην ατμόσφαιρα και παρά τις προσπάθειες του Αλέξη Χαρίτση να υπάρξει κοινός βηματισμός στην «δημοκρατική αντιπολίτευση».

Ο παράγοντας «ΣΥΡΙΖΑ»

Η απουσία… ενδιαφέροντος για αντιπολιτευτικές συνέργειες ιδίως από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά μια ακόμη -αν όχι τη βασική- από τις αιτίες που η Νέα Αριστερά φέρεται να επιθυμεί να διαφοροποιηθεί ηχηρά στην Προεδρική εκλογή, έχοντας επιδιώξει την συγκρότηση ενός αντιπολιτευτικού, προοδευτικού μετώπου από την πρώτη στιγμή. Η αδυναμία, ωστόσο, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να συναινέσουν είτε στην υπόθεση των Τεμπών, είτε σε αυτήν την Προεδρικής εκλογής φαίνεται να απελευθερώνει τα στελέχη της Νέας Αριστεράς από την μελλοντική προοπτική συνεργασιών, στην οποία μέχρι πρότινος είχαν επενδύσει.

Στο μεσοδιάστημα, όμως, η στάση της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που αρκέστηκε σε ένα απλό προσκλητήριο προς τις προοδευτικές δυνάμεις και τους προοδευτικούς πολίτες, αλλά και η απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας -κυρίως από μέρος της Κουμουνδούρου- η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τα πράγματα προς μια συνεργατική κατεύθυνση, φαίνεται ότι έχουν ραγίσει το γυαλί της Νέας Αριστεράς.

Ακόμη και αν πρωτοκλασάτα στελέχη της αποφεύγουν να συνδέσουν την στάση τους στην αυριανή ψηφοφορία με το ενδεχόμενο προγραμματικής συνεργασίας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον, εντούτοις δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι βουλευτές της Νέας Αριστεράς παρακολουθούν «τις ημέρες να περνούν», χωρίς η Κουμουνδούρου να αναλαμβάνει μια δυναμική πρωτοβουλία για την επαναπροσέγγιση των δύο πολιτικών χώρων.

Υπό αυτό το πρίσμα, τυχόν αποχή της Νέας Αριστεράς από την αυριανή ψηφοφορία αποτελεί και μήνυμα απόρριψης της αντίληψης του «δεδομένου συμμάχου», την οποία αποδίδει στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου, η οποία φέρεται να επιθυμούσε πρωτίστως την προσέγγισή της με το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη αυτονομήθηκε πλήρως, με την κατάθεση του αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Έκτοτε, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να επικαιροποιεί την τακτική του υπό το φόβο της πολιτικής του απομόνωσης, «χρεώνοντας» στο εξής στο ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα κάθε επιλογή απόκλισης από μια δυνητική μελλοντική συνεργασία, για αρκετά στελέχη της Νέας Αριστεράς, ωστόσο, «είναι πλέον αργά». Και αυτό γιατί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος φαίνεται να επένδυσε σε ad hoc συμπόρευση της Κουμουνδούρου με το ΠΑΣΟΚ μέχρι την πρωτοβουλία της Χαριλάου Τρικούπη για Προανακριτική Επιτροπή, σε μια στιγμή που οι έντεκα βουλευτές της Νέας Αριστεράς κρατούν στα χέρια τους τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα «κλειδιά» της δεύτερης θέσης

Σε περίπτωση, δηλαδή, που οι έντεκα βουλευτές της Νέας Αριστεράς επέστρεφαν στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε ένα μοντέλο συνεργασίας των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, τότε η Κουμουνδούρου θα ανακτούσε τη δεύτερη θέση κοινοβουλευτικά, επιστρέφοντας με τη σειρά της σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρά τις ενστάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Αριστεράς δεν εμφανιζόταν αρνητικοί στην προοπτική της σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, κλίμα το οποίο, ωστόσο, έχει επιβαρυνθεί τις τελευταίες ημέρες από την αδράνεια της Κουμουνδούρου.

Σε περίπτωση, πάντως, που οι έντεκα βουλευτές της Νέας Αριστεράς ή ένας σημαντικός αριθμός εξ’ αυτών δεν καταλήξουν σε άμεσο χρόνο σε ένα μοντέλο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε παγιώνεται χωρίς επιστροφή για την Κουμουνδούρου η παραμονή του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε τυχόν αποχωρήσεις στελεχών από την Νέα Αριστερά, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την όποια οργανωτική και κοινωνική δυναμική της.

Ειδήσεις σήμερα: 

Με κόλαση στη Γαζα απειλεί τη Χαμάς ο Τραμπ αν δεν απελευθερωθούν οι 12 όμηροι το Σάββατο

«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας» – Τι λένε οι επιστήμονες μετά τους δύο σεισμούς πάνω από 5 Ρίχτερ το βράδυ στη Σαντορίνη

H Ιωάννα Τούνη αυτοτρολάρεται με φωτογραφίες από το Ντουμπάι: Μυαλό, ομορφιά και μετριοφροσύνη

Latest stories