Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Σχέδιο για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που δόθηκαν σε ελβετικό φράγκο ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η προτεινόμενη ρύθμιση είναι στο τελευταίο στάδιο. Η ρύθμιση αφορά δάνεια περίπου 10 δισ. ευρώ, τα οποία δόθηκαν κυρίως την περίοδο 2006-2009 και έως 70.000 δανειολήπτες αν και ο αριθμός των εμπλεκόμενων υπερβαίνει τους 100.000 λαμβάνοντας υπόψη τους εγγυητές των δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες καταλήγουν σε πρόταση με την οποία τα υπόλοιπα των δανείων θα μετατραπούν σε δάνεια με ευρώ και με σταθερό επιτόκιο.
Εναλλακτικά οι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό με κούρεμα της οφειλής και ρύθμιση του δανείου.
Το σχέδιο των τραπεζών προβλέπει και ρύθμιση που θα επιμερίζει τη ζημία από τη μετατροπή του δανείου σε ευρώ μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών στους νέους όρους του δανείου.
Τα δάνεια αυτά που αρχικά δόθηκαν κατά κανόνα με τα φθηνότερα επιτόκια της αγοράς, οι δόσεις ήταν εξαιρετικά συμφέρουσες για ένα διάστημα. Στην πορεία όμως έγιναν δυσβάστακτα για τους δανειολήπτες, όταν το ευρώ άρχισε να διολισθαίνει έντονα έναντι του ευρώ. Ως αποτέλεσμα από εκεί που ένα ευρώ αγόραζε 1,50-1,68 ελβετικά φράγκα, πλέον το ελβετικό φράγκο έφθασε να κινείται στο parity ίσο με το ευρώ και μετά το 2023 είναι πλέον ακριβότερο του ευρώ.
Οι τράπεζες ρύθμισαν τα δάνεια αυτά με την ισοτιμία να έχει ουσιαστικά καταστήσει αδύνατη την εξόφλησή τους. Αλλά καθώς η διολίσθηση του ευρώ συνεχιζόταν έγινε φανερό ότι η μοναδική λύση ήταν η μετατροπή των δανείων σε ευρώ, καθώς το ελβετικό φράγκο επιβεβαίωσε τη φήμη του και αποδείχθηκε το πιο σταθερό νόμισμα διαχρονικά.
Στο μεταξύ οι δανειολήπτες προσέφυγαν στα δικαστήρια με αίτημα το πάγωμα των δόσεων στην ισοτιμία στην οποία είχαν συνάψει τα δάνεια. Τράπεζες και δανειολήπτες πιέζονται να δώσουν λύση το ταχύτερο δυνατόν, διότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ, λόγω αποκλιμάκωσης επιτοκίων με της ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές από άλλες χώρες.
Σχετικά με το θέμα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η “βούληση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μια λύση ρεαλιστική και δίκαιη”. Είχε προηγηθεί η δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα που άνοιξε το θέμα της επερχόμενης ρύθμισης. “Θα είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση μέσα στο επόμενο τρίμηνο η οποία δεν θα διαταράξει την λειτουργία της οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο ώστε για να διευκολύνουμε τους δανειολήπτες” είχε πει ο κ. Δήμας.