0.9 C
London
Thursday, February 6, 2025

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Η εμπορία ανθρώπων είναι μία σύγχρονη μορφή δουλείας»

Date:

Related stories

Τέμπη: Σκληρό πρέσινγκ στο ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση για την Προανακριτική και την «ψυχική συνδρομή» του Τριαντόπουλου

Στην αντεπίθεση έναντι του ΠΑΣΟΚ με φόντο την υπόθεση των Τεμπών περνά η κυβέρνηση, με αφορμή και την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής αναφορικά με την εισαγγελική διάταξη για ποινικές ευθύνες του υφυπουργού Χρήστου Τριαντοπούλου αναφορικά με το περίφημο πλέον «μπάζωμα». Και φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα συντηρήσει το…

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Σήμερα η τρίτη ψηφοφορία – Στην επόμενη αναμένεται η εκλογή Τασούλα

Άκαρπη αναμένεται να αποβεί και η σημερινή τρίτη ψηφοφορία για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 «υπέρ» που απαιτούνται. Σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και από την στάση…

Στο φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Ελληνική Αστυνομία για την καταπολέμησή του αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πανελλήνιο συνέδριο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και είχε θέμα: «Η ευθύνη της ανθρωπότητας για την θεραπεία της κοινωνίας από την ανθρώπινη δουλεία – Η εκκλησιαστική πρόταση».

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, κ. Νικήτα, και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρα.

«Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα πολύ σοβαρό έγκλημα»

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την εμπορία ανθρώπων ως μία σύγχρονη μορφή δουλείας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί σοβαρό έγκλημα που στερεί από τα θύματα την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Όπως εξήγησε, το φαινόμενο προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες και ανάγκες της αγοράς, γεγονός που το καθιστά κοινωνικό πρόβλημα αλλά και τεράστιο εγκληματικό φαινόμενο.

Για να αναδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης, επικαλέστηκε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία:

Στατιστικά Εμπορίας Ανθρώπων στην Ε.Ε. Ποσοστά
Καταγεγραμμένα θύματα Πάνω από 7.000
Γυναίκες & κορίτσια 72%
Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης 92% γυναίκες & κορίτσια
Ποσοστό ανήλικων θυμάτων 25%

Ο υπουργός τόνισε ότι τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς πολλά θύματα δεν καταγράφονται.

Οι αιτίες του φαινομένου και ο ρόλος της τεχνολογίας

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η παγκόσμια εξάπλωση της εμπορίας ανθρώπων οφείλεται σε διάφορους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως η ανεργία, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η έλλειψη μόρφωσης και η πολιτισμική κατάρτιση στις χώρες προέλευσης των θυμάτων.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που ενισχύουν τη διακίνηση ανθρώπων:

  1. Το διαδίκτυο, που χρησιμοποιείται ευρέως για την προσέλκυση θυμάτων.
  2. Η χρήση βίας, μέσω της οποίας οι διακινητές ελέγχουν τα θύματα.

Για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ενισχύσει τη δράση της μέσω της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.). Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι οι περισσότεροι διακινητές είναι μέλη διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων με συγκεκριμένη δομή και καταμερισμό ρόλων.

Όπως ανέφερε:

«Μέσα στην Δ.Α.Ο.Ε. υπάρχει ειδικό τμήμα που ασχολείται με τη διακίνηση ανθρώπων, με πολύ σημαντικές επιτυχίες. Οι νόμοι έχουν αυστηροποιηθεί πάρα πολύ. Οι δομές που έχουμε είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, ειδικά όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ειδικό τμήμα ανηλίκων, το οποίο στελεχώνεται από ψυχολόγους και διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους χώρους ώστε τα παιδιά-θύματα να μπορούν να καταθέσουν χωρίς άγχος και πίεση.

«Έχουμε διαμορφώσει ένα περιβάλλον που μας επιτρέπει να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση του φαινομένου», σημείωσε.

Ο υπουργός εξήρε τη συμβολή της Εκκλησίας και του Μητροπολίτη Ιλίου, κ. Αθηναγόρα, για τη διοργάνωση του συνεδρίου, χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο με τεράστιες κοινωνικές ευαισθησίες». Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, κ. Νικήτα, για την παρουσία και τη στήριξή του.

Στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων:

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα προστασίας για να εντοπίσουμε τα θύματα και να οδηγήσουμε τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη. Σε αυτή την αλυσίδα, η Εκκλησία μας έχει σημαντικό ρόλο», δήλωσε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και άλλοι αξιωματούχοι που τοποθετήθηκαν για το ζήτημα της προστασίας των θυμάτων. Μεταξύ αυτών, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο παλαίμαχος αστυνομικός συντάκτης, Πάνος Σόμπολος, και η αρχιπύραρχος Δρ. Κάλλι Σαΐνη.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here