7.8 C
London
Tuesday, February 4, 2025

Οι σοβαρές λοιμώξεις διπλασιάζουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Date:

Related stories

Οι-σοβαρές-λοιμώξεις-διπλασιάζουν-τον-κίνδυνο-για-καρδιακή-ανεπάρκεια

Η εισαγωγή στο νοσοκομείο με COVID ή γρίπη μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ενήλικες που νοσηλεύονται για σοβαρή λοίμωξη έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου στο Journal of the American Heart Association.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της λήψης των συνιστώμενων εμβολίων και μέτρων αυτοπροστασίας την περίοδο έξαρσης του κρυολογήματος και της γρίπης, ανέφεραν οι ειδικοί.

«Πρόκειται για ευρήματα που πρέπει να προσέξουμε», ανέφερε ο Sean Coady, αναπληρωτής επικεφαλής του κλάδου καρδιαγγειακών επιστημών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος.

«Ενώ υπάρχει ήδη ένα εύλογο σύνολο στοιχείων που συνδέουν προηγούμενες λοιμώξεις με καρδιακή προσβολή, η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στην καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία έχει μελετηθεί λιγότερο, αλλά επηρεάζει περίπου έξι εκατομμύρια Αμερικανούς», πρόσθεσε ο Coady, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, την οποία χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 14.500 ενήλικες 45 έως 64 ετών για έως και 31 χρόνια, από το 1987 έως το 2018. Κανείς δεν είχε καρδιακή ανεπάρκεια όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Οι άνθρωποι που κατέληξαν στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης είχαν 2,35 φορές υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, κατά μέσο όρο περίπου επτά χρόνια μετά την αρχική τους ασθένεια, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Η συσχέτιση με την καρδιακή ανεπάρκεια ήταν σταθερή ανεξάρτητα από τον τύπο της λοίμωξης που οδήγησε το άτομο στο νοσοκομείο.

Αυτές περιλάμβαναν αναπνευστικές λοιμώξεις, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος και λοιμώξεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας για άλλη πάθηση, αναφέρει η μελέτη.

Ειδικότερα, οι σοβαρές λοιμώξεις τριπλασίασαν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF), η οποία εμφανίζεται όταν η αριστερή πλευρά της καρδιάς είναι πολύ δύσκαμπτη για να χαλαρώσει πλήρως μεταξύ των καρδιακών παλμών.

Η HFpEF είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής ανεπάρκειας μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών και αυτή με τις πιο περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, σημειώνουν οι ερευνητές.

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη μπήκαν λόγω της λοίμωξης στο νοσοκομείο, γεγονός που υπογραμμίζει τον τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι μολυσματικές ασθένειες στην υγεία της καρδιάς, δήλωσαν οι ερευνητές.

Παρόλο που η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ σοβαρών λοιμώξεων και καρδιακής ανεπάρκειας, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να κρατούν με μέτρα προστασίας στα πλαίσια της κοινής λογικής τις σοβαρές λοιμώξεις μακριά, ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής ερευνητής Ryan Demmer, καθηγητής επιδημιολογίας στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Ειδικότερα, τα άτομα με υψηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις που εμφανίζουν σοβαρή λοίμωξη θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους και να βεβαιωθούν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς τους, δήλωσε ο Demmer.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εδραίωση της σχέσης μεταξύ λοιμώξεων και καρδιακής ανεπάρκειας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεταπνευμονοϊός (HMPV): H «παγίδα» των αντιβιοτικών και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 20 εκατ. διαγνώσεις τον χρόνο – Οι εξελίξεις στη θεραπεία

Οι φυτικές ίνες μας προστατεύουν από τον καρκίνο – Τι έδειξε νέα μελέτη

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here