6.7 C
London
Monday, February 3, 2025

Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα και ενιαίο μητρώο για τα επιδόματα – Τι πρέπει να γνωρίζουν 1 εκατ. δικαιούχοι

Date:

Related stories

Του Κώστα Κατίκου

Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας επιδομάτων ως τις 15 Ιουνίου, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής.

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση η προπληρωμένη κάρτα επιδομάτων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή για 4 επιδόματα που λαμβάνουν περίπου 1 εκατ. δικαιούχοι.

Τα 4 επιδόματα που μπαίνουν στην προπληρωμένη κάρτα είναι το επίδομα γέννησης, το επίδομα παιδιού, το επίδομα ανεργίας, και το εγγυημένο εισόδημα. 

Με το νέο τρόπο πληρωμής θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνον το 50% του μηνιαίου ποσού με μετρητά για διάφορες ανάγκες ενώ το υπόλοιπο 50% θα δεσμεύεται για την πληρωμή άλλων δαπανών όπως ενοικίου, αγορών σε σούπερ μάρκετ, ηλεκτρονικών αγορών, πληρωμής λογαριασμών, κ.α

Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από τράπεζες στις οποίες οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών. 

Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το 50% των επιδομάτων που έχει λάβει. 

Το μέτρο της προπληρωμένης κάρτας θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για τους ασθενέστερους και θα συνδυαστεί με τη δημιουργία ενιαίου μητρώου επιδομάτων όπου θα δηλωθούν όλοι όσοι λαμβάνουν επιδόματα από το κράτος, για να αποφευχθεί η λήψη διπλών και τριπλών ενισχύσεων από διαφορετικές πηγές που τώρα είτε δεν ελέγχονται, είτε ελέγχονται σποραδικά και δειγματοληπτικά. 

Η προπληρωμένη κάρτα θα έπρεπε να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2024, βάσει του άρθρου 152 του νόμου 5078/2023. Με τις φραστικές τροποποιήσεις που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, το υπουργείο  Κοινωνικής Συνοχής ορίζει την εφαρμογή  της μέχρι τις 15 Μαρτίου 2025 και αν στον ενάμιση μήνα που απομένει δεν καταφέρει να εκδώσει τη σχετική απόφαση, τότε η εφαρμογή της θα γίνει ως τις 15 Ιουνίου 2025. 

Η δήλωση όσων λαμβάνουν επιδόματα στο ενιαίο μητρώο θα είναι υποχρεωτική για να συνεχίσουν να επιδοτούνται εφόσον πληρωθούν τα εκάστοτε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Με περιουσιακά κριτήρια χορηγούνται το εγγυημένο εισόδημα και το στεγαστικό επίδομα (επίδομα ενοικίου). Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής πρόκειται να επεκτείνει τα περιουσιακά κριτήρια και στο επίδομα παιδιού. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ύψος τους, πλην της ακίνητης περιουσίας που μελετάται να ισχύει όριο ως 320.000 ευρώ προκειμένου να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος τέκνου. Επίσης δεν έχει προχωρήσει ούτε η συγχώνευση της τρίτης με τη δεύτερη κατηγορία στο επίδομα παιδιού που θα οδηγήσει αυτόματα σε αύξηση της επιδότησης με τα ποσά της δεύτερης κατηγορίας τις οικογένειες που λαμβάνουν το επίδομα της τρίτης εισοδηματικής κατηγορίας. Η αύξηση που θα προκύψει στα χορηγούμενα επιδόματα για τους δικαιούχους της τρίτης κατηγορίας είναι 60,7% . Για παράδειγμα στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία το επίδομα για ένα παιδί είναι 28 ευρώ το μήνα και θα γίνει ίδιο με τη δεύτερη κατηγορία που είναι 45 ευρώ. Με δυο παιδιά το επίδομα από  56 ευρώ το μήνα, θα ανέλθει στα 90 ευρώ, και με τρία παιδιά από 112 ευρώ το μήνα, θα γίνει 180 ευρώ.

Επιδόματα εκτός κάρτας

Τα επιδόματα που εξαιρούνται από την προπληρωμένη κάρτα και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται εξολοκλήρου στους δικαιούχους είναι τα εξής:

*Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων 

*Το επίδομα ομογενών προσφύγων 

*Η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών 

* Τα έξοδα κηδείας 

* Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες 

* Η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων και πυργακιών.

*Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη 

*Οι παροχές με τη μορφή επιταγών 

*Η ειδική επιδότηση ανεργίας εργαζομένων στην εταιρεία “Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.” 

*Τα επιδόματα για άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω που διαθέτουν γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών σε ισχύ.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here