5.3 C
London
Monday, February 3, 2025

H Ευρώπη “μετράει” την ένταση της απάντησής της αν ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς

Date:

Related stories

O μεγάλος θυμός για τα Τέμπη: Ώρα για αποφάσεις και «συμμάζεμα»

O μεγάλος θυμός για τα Τέμπη: Ώρα για αποφάσεις και «συμμάζεμα» Πώς μια σειρά από κυβερνητικές αβελτηρίες και επικοινωνιακά λάθη «έθρεψαν» το αφήγημα της συγκάλυψης στην κοινωνία- Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός, ανεβαίνουν τα κόμματα της Ακροδεξιάς και της Αριστεράς - Διαφωνίες στην αντιπολίτευση για την πρόταση μομφής Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε…

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Μέρα με τη μέρα η αξιολόγηση από την κυβέρνηση – Το συμπέρασμα από τη σύσκεψη με τους σεισμολόγους

Μπορεί η χρονιά να ξεκίνησε με διαφορετικούς οιωνούς, επί μέρες όμως η κυβέρνηση βρίσκεται σε παρατεταμένη κατάσταση διαχείρισης κρίσεων. Από τα μαζικά συλλαλητήρια για τα Τέμπη έως τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών στον θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης και πέριξ αυτής, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μέχρι πρότινος αστάθμητες καταστάσεις που επιβάλλουν προσεκτική αξιολόγηση.…

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ταμείο ανάκαμψης» για την άμυνα και ευελιξία για τις δαπάνες προτείνει στις Βρυξέλλες

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ταμείο ανάκαμψης» για την άμυνα και ευελιξία για τις δαπάνες προτείνει στις Βρυξέλλες Η Ελλάδα ζητά η εξαίρεση των επενδύσεων στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων Με πρόταση δύο σημείων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την χρηματοδότησή της πέρα από τους εθνικούς…

Του Τάσου Δασόπουλου

Στην δίνη της νέας εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία εκδηλώνεται με την επιβολή δασμών σε όσες χώρες την ανταγωνίζονται εμπορικά μπαίνει σταδιακά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, τηρώντας προς το παρόν μια μάλλον διπλωματική στάση.

Πριν λίγες μέρες, από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός η κα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε προκαταβολικά ότι η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της απέναντι σε μια επιθετική πολιτική δασμών από τις ΗΠΑ. Χθες, μετά την επιβολή των αμερικανικών δεσμών σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα, ανέβασε κάπως τους τόνους, προειδοποιώντας για σθεναρή απάντηση, αν όμως επιβληθούν “άδικοι” δασμοί από τις ΗΠΑ. Με τον όρο “άδικοι”, η ΕΕ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της διαπραγμάτευσης ανάλογα με το ύψος των δασμών που θα επιβάλει το καθεστώς Τραμπ.

Η διαπραγμάτευση επιβάλλεται από το γεγονός ότι κατά τη δεκαετία 2013-2023 η ΕΕ έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ΕΕ προς ΗΠΑ για το 2023 έφτασαν τα 503,8 δισ. ευρώ ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ για την ίδια χρονιά ήταν 347,2 δισ. ευρώ. Συνεπώς το πλήγμα από μια επιθετική πολιτική δασμών των ΗΠΑ, η οποία θα απαντηθεί με δασμούς στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, θα πλήξει κυρίως την ΕΕ. Το κόστος θα είναι σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερο για την Ευρώπη αν στην “απάντηση” της περιλάβει δασμούς και στα προϊόντα ενέργειας που εισάγει από τις ΗΠΑ (κυρίως το υγροποιημένο φυσικό αέριο) με τα οποία καλύπτει περίπου το 20% των αναγκών της. Σε μια τέτοια περίπτωση η επιβολή δασμών εκ μέρους της ΕΕ θα πλήξει τόσο το Ευρωπαϊκό ΑΕΠ αλλά και τον πληθωρισμό. Τούτο διότι το -ήδη ακριβό- LNG από τις ΗΠΑ, θα γίνει ακόμη ακριβότερο για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις της γηραιάς ηπείρου. Αν πάλι εξαιρεθεί η ενέργεια από τους δασμούς η απάντηση της ΕΕ θα είναι αρκετά “αδύναμη”. Αν πάλι η ΕΕ αναζητήσει εναλλακτικό προμηθευτή ενέργειας για να
καλύψει τις ανάγκες της μπορεί να προκαλέσει οξύτερη αντίδραση από τις ΗΠΑ.

Η ανησυχία για το ευρώ

Συνεπώς η συγκυρία δείχνει χειρότερη για την ΕΕ από τη στιγμή που η πολιτική των δασμών από τις ΗΠΑ τη βρίσκει με ένα πλήθος εσωτερικών της προβλημάτων. Με τη Γαλλία και τη Γερμανία να βρίσκονται σε πολιτικοοικονομική κρίση με άγνωστη ημερομηνία λήξης και την οικονομία να βρίσκεται σε συνεχή επιβράδυνση, η επίθεση Τραμπ μπορεί μόνο να επιδεινώσει τα πράγματα.

Μια ταχύτερη διολίσθηση του ευρώ θα σημάνει νέες ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα είναι ακόμη δυσκολότερες να αντιμετωπιστούν από αυτές του 2022. Τούτο διότι θα εξαναγκάσουν την ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της για την μείωση των επιτοκίων επιβραδύνοντας την ανάκαμψη.

Το αποτέλεσμα θα είναι στο σύνολο της η Ευρώπη να διολισθήσει σε στασιμότητα ή ακόμη και σε ύφεση, η οποία θα διαρκέσει όσο θα διαρκέσουν και οι δασμοί. Αυτό εξηγεί και την διπλωματική αποστροφή της απάντησης των Βρυξελών για ενδεχόμενο επιβολής άδικων δασμών από τις ΗΠΑ η οποία κρύβει τελικά τη διάθεση της διαπραγμάτευσης.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here