6.5 C
London
Monday, December 23, 2024

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα φοβήθηκε για συμφωνία θαλασσίων συνόρων Τουρκίας-Συρίας αλλά δεν πήρε από την ΕΕ ό,τι ήθελε

Date:

Related stories

Με ιδιαίτερη χαρά αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ στην Τουρκία το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά “δεν βρήκε την ανταπόκριση που έψαχνε”, από την κίνηση του να θέσει στην ΕΕ το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας θαλάσσιων ζωνών στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της νέας άρχουσας τάξης της Συρίας, αφότου οι τζιχαντιστές, εξτρεμιστές και αντικαθεστωτικοί με αιχμή του δόρατος τη Hayat Tahrir al sham καθαίρεσαν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και ανέλαβαν την εξουσία στη Συρία.

“Το ενδεχόμενο συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ της νέας διοίκησης της Συρίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο ανησύχησε την Ελλάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής διοίκησης Χριστοδουλίδης παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες”, αναφέρει η Milliyet.

Η εφημερίδα Milliyet, υπενθυμίζει μάλιστα ότι στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο “Ιστορική ευκαιρία για την Τουρκία! Η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει στη Μεσόγειο” στις 17 Δεκεμβρίου, ανέφερε: “Η πιθανότητα η Τουρκία να κάνει συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Συρία για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας άλλαξε την ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο προς όφελος της Τουρκίας”.

“Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (έτσι αναφέρονται οι Τούρκοι στη Δημοκρατία της Κύπρου επειδή δεν την έχουν αναγνωρίσει) άρχισαν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις των γεγονότων στη Συρία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχώντας για πιθανή συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που θα υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Συρίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το ελληνοελληνικό δίδυμο χτύπησε γρήγορα την πόρτα της Ευρώπης”, αναφέρει η εφημερίδα Aydınlık.

Όπως αναφέρει: “Ο φόβος του ελληνοελληνικού διδύμου δεν είναι αβάσιμος. Επειδή η ΤΔΒΚ είναι ο θαλάσσιος γείτονας της Συρίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετες θαλάσσιες περιοχές στη Συρία καθώς και στην ΤΔΒΚ”.

Από την πλευρά του ένα παραληρηματικό άρθρο στο aHaber καλεί σε επαγρύπνηση για την Κύπρο: “Η Γάζα, ο Λίβανος και η Συρία διαθέτουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και στις διεθνείς θαλάσσιες περιοχές. Θα πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ αυτών των χωρών και της Κύπρο. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ-Βρετανία (Αγγλοσάξονες) και το Σιωνιστικό Ισραήλ θέλουν να εισβάλουν σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ”, αναφέρει το άρθρο.
 

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here