Για το όραμα, τις βασικές αρχές και τους μητροπολιτικούς στόχους της διοίκησης μίλησε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς στην «Πρώτη Λέξη» του thetimes|-.gr και τον Αντώνη Σρόιτερ σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης.
Ποιες είναι οι σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί απουσίασε από το συνέδριο της ΕΝΠΕ και τι τον φοβίζει για τον σχεδιασμό και την πρόοδο των έργων στην Περιφέρεια; Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανοίγοντας τα χαρτιά του, απαντά και για το τεράστιο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό χάος στην Αττική, την προτεραιότητα που θέλει να δώσει στα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ – ταυτόχρονα – ξεκαθαρίζει και τη θέση του σχετικά με την «κόντρα» Δούκα – Χαρδαλιά και τη διπλή Πρωτοχρονιά στην Αθήνα.
Μεταξύ άλλων, η νυν Περιφερειακή Αρχή αφήνει αιχμές για ανεκπλήρωτα έργα από τις προήγουμενες διοικήσεις – και επί θητείας του Γιώργου Πατούλη – καταγγέλοντας «την εμφανή απουσία της Περιφέρειας Αττικής επί δεκαετίες».
Ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής των προηγούμενων ετών έχει για τον Νίκο Χαρδαλιά αμφίσημο πρόσημο, με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι ο Κηφισός καθαρίστηκε τελευταία φορά επί υπουργείας Βάσως Παπανδρέου, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, βγάζοντας 26.000 τόνους σκουπιδιών!
Στην περίπτωση δε, που η χώρα «αιφνιδιαστεί» σήμερα από μια ισχυρή κακοκαιρία τύπου «Daniel» ο Περιφερειάρχης Αττικής απαντά: «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα».
Σχετικά με σχέση του με τον Πρωθυπουργό
Πρωτίστως, στο τραπέζι της συζήτησης μπήκε η σχέση του προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η σχέση μου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι εξαιρετική. Κι αυτό ισχύει, γιατί πρόκειται για μια σχέση που έχει δομηθεί εδώ και πολλά χρόνια, από την ημέρα που ο πρωθυπουργός είχε ξεκινήσει την καριέρα του, την πορεία του την κοινοβουλευτική στη Β’ Αθηνών, αλλά η σχέση μας κορυφώθηκε μετά το 2019, που είχα την τιμή να υπηρετήσω δίπλα του και να εκτιμήσω το γεγονός ότι είναι ένας ηγέτης, που χωρίς την παρουσία του η χώρα θα είχε καταρρεύσει. Η εκτίμηση είναι αμοιβαία».
Η αποχή από τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου προέδρου της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδος (ΕΝΠΕ)
Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, εκλήθη να απαντήσει και για το γεγονός ότι δεν επελέγη ο ίδιος για πρόεδρος της ΕΝΠΕ, απέχοντας από τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου προέδρου της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδος.
Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ, εάν έχει ενοχληθεί, απαντά:
«Υπήρχε μια συζήτηση για το θέμα της ΕΝΠΕ. Η βούλησή μου, προφανώς, ήταν να ηγηθώ της προσπάθειας αυτής, εφόσον υτο επιθυμει η κυβέρνηση, αλλά από τη στιγμή που μπήκε στο τραπέζι της συζήτησης θέμα παλαιότητας και μεγαλύτερης εμπειρίας άλλων συναδέλφων, δεν υπάρχει θέμα. Καλή επιτυχία στους συναδέλφους. Προσωπικά, έχω πάρα πολύ δουλειά να κάνω στην Περιφέρεια Αττικής».
Ερ: Αντώνης Σρόιτερ – «Η απουσία σας από το συνέδριο της ΕΝΠΕ ήταν συμπτωματική, ήταν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας, όπως γράφτηκε;».
Απ: Νίκος Χαρδαλιάς – «Πάντα υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν την ομίχλη. Όσα γράφτηκαν, δεν ήταν απλά συκοφαντικά. Ενέπλεκαν την Περιφέρεια Αττικής, σε ζητήματα που ενέπλεκαν μέχρι και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η όποια προσπάθεια να δημιουργηθεί πρόβλημα στη σχέση μας, λύθηκε άμεσα. Εμείς, επιλέξαμε ως Περιφέρεια Αττικής να μην συμμετέχουμε στο συγκεκριμένο συνέδριο, με την έννοια ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν πρόκειται να μπει σε μια λογική, να μην διαπραγματευτεί για όλα όσα της ανήκουν. Θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα, ναι».
Και συνέχισε, λέγοντας: «Εμας δεν μας ενδιαφέρει η παραφιλολογία, δεν μας ενδιαφέρει το παρασκήνιο, μας ενδιαφέρει η ουσία. Η επιλογή να μείνω έξω από τις διαδικασίες της ΕΝΠΕ είναι συνειδητή».
Συνολικά 280+1 έργα ύψους 2,16 δισ. ευρώ θα μεταμορφώσουν την Αττική έως το 2028 – «Οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι»
Στον στρατηγικό περιφερειακό σχεδιασμό έργων και υποδομών που θα ασφαλίσουν και θα μεταμορφώσουν την Αττική έως το 2028, μέσα από «280+1 έργα κόστους 2,16 δισ. ευρώ εξασφαλισμένων από 19 χρηματοδοτικά εργαλεία», αναφέρθηκε στη συνέχεια της συνέντευξης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, γνωστοποιώντας ότι οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι.
Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι τα έργα θα εκτελεστούν και στους 66 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με άμεση προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά.Αυτά ανέρχονται στα 54 με κόστος 454 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ήδη «ώριμα», έτοιμα προς δημοπράτηση μέσα στο 2025 και θα εγκριθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αναφορικά με το σύνολο των έργων, όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, το «+1» αφορά την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, ένα έργο ύψους 370 εκατ. ευρώ, το οποίο λόγω του μεγέθους και της πολυδιάστατης παρέμβασης που προϋποθέτει, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα στην πρωτεύουσα.
Επίσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε το θερμό ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τον σχεδιασμό και την πρόοδο των έργων στην Περιφέρεια.
Ο Αντώνης Σρόιτερ ρωτά: «Είναι έτοιμη η χώρα να ”αντέξει” άλλη μια κακοκαιρία τύπου Daniel σήμερα;».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής απαντά: «Έχει ξεκινήσει ένα ειδικό σχέδιο για την Αττική – μαζί με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και τον Βασίλη Κικίλια – που αφορά στη δημιουργία συγκεκριμένων βάσεων και διαχείρισης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο για μια απώλεια ανθρώπινης ζωής. Είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε στα πραγματικά δεδομένα. Πραγματικά, δυσκολεύομαι να απολογηθώ για έργα και παρεμβάσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί επί δεκαετίες, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων.
«Βρήκαμε ακαθάριστα ρέματα δεκαετιών, βγάλαμε 26.000 τόνους σκουπιδιών από τον Κηφισό» – Τι απαντά για το έργο Πατούλη και των προκατόχων του
Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έναν μίνι απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής των προηγούμενων ετών.
«Μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν ήξερε πόσα ρέματα έχουμε στην Αττική. Υπάρχουν 454 ρέματα (879 χλμ καθαρισμών από εδώ μέχρι και την Αδριανούπολη!) που άπτονται της αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής. 601 από αυτά είναι στον ανώτερο κίνδυνο πλημμυρικού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε πόρους για το σχεδιασμό. Για αυτό ”μπήκα μπροστά” για να εξασφαλίσω τα κονδύλια. Με ενδιαφέρει ο πολίτης».
«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει τη δουλειά προηγούμενων συναδέλφων», απαντά, καλούμενος να κρίνει το προγενέστερο έργο του τέως Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και όχι μόνο.
Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Αξίζει να σημειώσω ότι από το 2020 μέχρι και το 2204 η συζήτηση ήταν εάν ο Κηφισός είναι ρέμα ή ποταμός. Δεν με ενδιαφέρει εμένα αυτό. Αν είναι ευθύνη του Υποδομών ή της Περιφέρειας».
«Η τελευταία φορά που έγινε καθαρισμός στο πλακοσκεπές σε σημεία- 8 χλμ – του Κηφισού ήταν επί υπουργείας Βάσως Παπανδρέου με γενικό γραμματεά τον κ. Καμπάνη, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Μέχρι σήμερα έχουμε βγάλει 26.000 τόνους σκουπιδιών (μπάζα, φερτά υλικά, σκυρόδεμα, νεκρά ζώα)».
Μπάζα, φερτά υλικά, νεροφαγώματα, από τις παράνομες ρίψεις αποβλήτων, είναι η εικόνα που παρουσιάζει και το υπογειοποιημένο τμήμα του Ιλισσού.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε ότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στο τι πρέπει να κάνουμε τώρα.
«Αν χτυπήσει τη χώρα μια κακοκαιρία τύπου Daniel κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα»
«Αν χτυπήσει τη χώρα μια κακοκαιρία τύπου Daniel κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα, να εγγυηθεί το πραγματικό αποτέλεσμα. Και δεν το αναφέρω για να τρομοκρατήσω τους πολίτες. Είναι κάτι αντίστοιχο, με το κομμάτι ενός αντισεισμικού σχεδίου».
Το κυκλοφοριακό χάος στην Αττική – «Η Αττική έχει ανάγκη μιας συνολικής μελέτης και ενός υπευθύνου», λέει ο Περιφερειάρχης
Μία από τις βασικές ειδήσεις καθημερινά σε όλα τα ΜΜΕ είναι το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στην Αθήνα. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κλήθηκε να τοποθετεί σχετικά και με αυτό.
«Η Αθήνα έχει ανάγκη μιας μικροπολιτικής στρατηγικής στα πάντα. Ένα κομμάτι είναι το κυκλοφοριακό, ένα άλλο τα σκουπίδια. Δεν μπορούμε αποσμαματικά να μελετάμε τα πάντα. Υπογραμμίζω, η Αττική έχει ανάγκη από μια συνολική μελέτη και ενός υπευθύνου. Στην παρούσα φάση μπορούμε να εξορθολογίσουμε το πρόβλημα, όχι να το λύσουμε. Αν κρίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να αναλάβουμε εμείς αυτο το κομμάτι, να το αναλάβουμε. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει ότι ένας πρέπει να συντονίσει τα πάντα σχετικά με το κυκλοφοριακό της Αττικής. Μην ξχνάτε, ο κόσμος μας κρίνει για το αποτέλεσμα, όχι για τις προθέσεις».
«Διπλή» Πρωτοχρονιά στην Αθήνα: O Χαρδαλιάς αλλάζει χρόνο στο Πεδίον του Άρεως και ο Δούκας στο Σύνταγμα – «Κακώς τσαντίστηκε ο Χάρης Δούκας. Δεν είναι παιχνίδι κυριαρχίας», λέει ο Νίκος Χαρδαλιάς στον Αντώνη Σρόιτερ
Η Αθήνα είναι κάτι που πρέπει να μας ενώνει, δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας χωρίζει» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με την υποτιθέμενη διαμάχη με τον Δήμο Αθηναίων για την αλλαγή του χρόνου.
Οι Αθηναίοι «παραδοσιακά» υποδέχονται το νέο έτος με την αντίστροφη μέτρηση από τον εκάστοτε δήμαρχο στην πλατεία Συντάγματος η οποία μεταδίδεται σε ζωντανή σύνδεση πανελλαδικά μέσα από τη συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Κάτι τέτοιο θα γίνει φυσικά θα γίνει και φέτος, όμως για πρώτη χρονιά θα υπάρξει διπλή πρωτοχρονιάτικη γιορτή στην πρωτεύουσα καθώς όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς θα διοργανώσει ένα ξεχωριστό event στο Πεδίον του Άρεως με το συγκρότημα «Μέλισσες».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας από τη μεριά του θα τηρήσει κανονικά την «παράδοση» καθώς όπως έχει ανακοινωθεί η Αθήνα θα καλωσορίσει το 2025 με μια ξεχωριστή εορταστική πρόταση, που φέρνει την «Ταράτσα του Φοίβου» στην πλατεία Συντάγματος.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν θα γινόταν να μην ερωτηθεί, σχετικά.
Ο Αντώνης Σρόιτερ ρωτά τον Περιφερειάρχη Αττικής: «Γιατί έπρεπε να γίνει μια δεύτερη τελετή – γιορτή στο Πεδίον του Άρεως; Γιατί δύο Ρεβεγιόν;».
«Μου είναι παγερά αδιάφορο να κάνω την αντίστροφη μέτρηση. Έχω πολύ πιο σοβαρά πράγματα να κάνω. Εγώ θέλω η Αθήνα να είναι πρωταγωνίστρια. Θέλω να δημιουργήσω ένα τοπόσημο. Σε όλους τους Δήμους γίνονται διάφορες χριστουγεννιάτικες γιορτές», λέει ο Νίκος Χαρδαλιάς.
«Κάνουμε άλλο ένα Ρεβεγιόν γιατί είναι στοιχείο της Δημοκρατίας, είναι μια επιλογή. Κακώς τσαντίστηκε ο Χάρης Δούκας, αυτό δεν είναι παιχνίδι κυριαρχίας».
«Διχάζω, γιατί δίνω άλλη μια επιλογή ψυχαγωγικού προγράμμματος; Εχω την πρόθεση να επισκεφθώ το Σύνταγμα μετά το Ρεβεγιόν στο Πεδίον του Αρεως. Ο Χάρης Δούκας είναι ο δήμαρχος Αθηναίων. Και τον θεσμό εγώ θα τον σέβομαι πάντα. Δεν ανταγωνίζομαι κανέναν».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής τοποθετήθηκε επίσης σχετικά με τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο διάστημα: «Εμφανίζεται μία ανάρτηση από ένα ‘τρολ’. Το οποίο λέει ότι ο Μητσοτάκης έβαλε τον ‘δεξιό’ Χαρδαλιά να την σπάσει στον ‘αριστερό’ Δούκα, διότι είναι μικροπρεπής. Κατ’ αρχάς, αυτό είναι αστείο από μόνο του. Ποιος διχάζει; Ποιος βάζει διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ‘δεξιών’ και ‘αριστερών’; ».
Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής το τελευταίο μου “ταξίδι”»
Ερωτηθείς για τα πολιτικά του σχέδια στο μέλλον, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Η Περιφέρεια Αττικής είναι το τελευταίο μου ταξίδι. Το είπα και στον Πρωθυπουργό, όταν μου ζήτησε να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας. Εγώ κλείνω έναν κύκλο ξεκινώντας από την Αυτοδιοίκηση και καταλήγοντας στην Αυτοδιοίκηση».
Ειδήσεις σήμερα:
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Δεν πρόκειται να δεχτούμε μνημόνιο Τουρκίας με Συρία – Ο Μίτσκοσκι πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες
Χωρίς ορκωμοσία η απόκτηση ιθαγένειας και του επωνύμου «Ντε Γκρες» για τα παιδιά του τέως βασιλιά
Έρχεται διπλή κακοκαιρία εξπρες: Ξεκινά με ισχυρές καταιγίδες και φέρνει «λευκά» Χριστούγεννα