6.8 C
London
Thursday, December 19, 2024

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με στραμμένο το βλέμμα σε Ουκρανία, Συρία και Μέση Ανατολή συνεδριάζει την Πέμπτη – Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνηση

Date:

Related stories

Σε μια κρίσιμη περίοδο και με μια σειρά από γεωπολιτικές εξελίξεις να «τρέχουν» στα μέτωπα της Συρίας, της Μέσης Ανατολής, της Ουκρανίας, αλλά και σε ολόκληρη την υδρόγειο, η τελευταία για το 2024 Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (19/12) στις Βρυξέλλες, αποκτά εκ των πραγμάτων κομβικό χαρακτήρα, καθώς θα κληθεί να προσδιορίσει τον ρόλο της ΕΕ στο διεθνές στερέωμα, στο πλαίσιο της στρατηγικής ατζέντας 2024-2029. Η εν λόγω Σύνοδος των 27 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ είναι η πρώτη που πραγματοποιείται έπειτα από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα μια ατζέντα για τους Ευρωπαίους ηγέτες που καθορίζει ένα πρόγραμμα εργασιών για ολόκληρο το 2025.

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί ως προσκεκλημένος για να παρακολουθήσει τις εργασίες και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Σύνοδος, όπως όλα δείχνουν, θα επαναβεβαιώσει την θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πιθανό να ζητήσουν να αυξηθούν οι προσπάθειες για να στηριχθεί η Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τα συστήματα αεράμυνας, τα πυρομαχικά και τους πυραύλους, καθώς να ενισχυθεί η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ. Ακόμη, ενδέχεται να υπάρξει σαφής καταδίκη οποιασδήποτε υποστήριξης προς τη Ρωσία από τρίτες χώρες, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, και των συνεχιζόμενων επιθέσεων της Μόσχας κατά πολιτικών και ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία.

Η Συρία και τα Βαλκάνια

Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου αναμένεται να βρεθούν το θέμα της Συρίας αλλά και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ θα ασχοληθούν με τα ζητήματα της διεύρυνσης, ενώ θα συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στη Μολδαβία και τη Γεωργία, σε μία προσπάθεια να ανακτήσουν την πρωτοβουλία που, μέχρι στιγμής, βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ ή της Ρωσίας, ακόμα και της Τουρκίας του Ερντογάν, στην περίπτωση της Συρίας.

Επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών, θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε κάθε συνεδρίαση του 2025 για «όσο διάστημα χρειαστεί». Ακόμη, θέματα όπως η ανταγωνιστικότητα, η ασφάλεια, η άμυνα και η μετανάστευση, που απασχόλησαν ιδιαίτερα τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2024 και χαρακτηρίζονται ως προτεραιότητες για τη στρατηγική ατζέντα 2024-2029 αναμένεται να απασχολήσουν τις Συνόδους και της επόμενης χρονιάς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην επιστολή πρόσκλησής του προς τους ηγέτες, ο Αντόνιο Κόστα αναφέρει ότι η δέσμευση της ΕΕ με τον κόσμο θα είναι το δεύτερο βασικό θέμα της Συνόδου.

Αναμένεται να πραγματοποιηθούν, επίσης, συνεδριάσεις εργασίας για μια σειρά από ζητήματα, όπως οι ωκεανοί και η στέγαση, καθώς και θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Αντόνιο Κόστα έχει δεσμευτεί να κάνει πράξη την υπόσχεσή του να συζητήσει «τα προβλήματα των πολιτών».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την καθιερωμένη εναρκτήρια ομιλία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ όπως προβλέπεται στο τέλος κάθε εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Σύνοδος της 19ης Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, των επιτευγμάτων της ουγγρικής προεδρίας.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο ζήτημα της Ουκρανίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία, προκειμένου  -όποτε λάβουν χώρα ειρηνευτικές συνομιλίες- να μην βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.

Σχετικά με την Μέση Ανατολή και στο θέμα της Συρίας, η θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας και ένα μέλλον συμπεριληπτικό, που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες και τις εθνοτικές ομάδες της Συρίας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται μάλιστα να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι απούσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και από την επόμενη μέρα της Συρίας, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας και αυξημένων προσφυγικών ροών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ηγέτες για την επίσκεψή του στον Λίβανο -υπενθυμίζεται ότι ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα μετά την επίτευξη της εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου με το Ισραήλ- και να τονίσει ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου και την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας.

Μητσοτάκης: Η θέση της Σερβίας είναι στην οικογένεια της Ευρώπης – Η Ελλάδα θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας

«Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει επί της αρχής την ενταξιακή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λαμβάνοντας όμως υπόψη την πραγματικότητα ότι οι χώρες αυτές πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να προσαρμοστούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανιών το απόγευμα της Τετάρτης (18/12).

Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης είπε «θα ήθελα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε δύο χώρες, οι οποίες θα φιλοξενηθούν εδώ, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρώτον, όσον αφορά στη Σερβία, είχα την ευκαιρία πριν από λίγες ημέρες να στείλω μία επιστολή σε όλους τους ομολόγους μου, ζητώντας τους να ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να ανοίξουμε ένα ακόμη κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά στη Σερβία. Θεωρώ απολύτως απαραίτητο η Σερβία να επιταχύνει τον δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η μεγαλύτερη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα στην περιοχή και αισθάνομαι ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να στείλουμε ένα μήνυμα στη Σερβία και στον σερβικό λαό ότι εννοούμε αυτό που λέμε ότι θέλουμε την Σερβία ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Σερβία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει από την δική της πλευρά προκειμένου να εναρμονίσει τις αποφάσεις της όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική με τις κοινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως θεωρώ ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Σερβία ότι η θέση της είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Η  δεύτερη χώρα στην οποία θέλω να αναφερθώ είναι η Αλβανία. Και καθώς χθες προηγήθηκε η δεύτερη Διακυβερνητική Επιτροπή που εισηγήθηκε το άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου διαπραγματεύσεων, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ο θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και ότι τα ζητήματα τα οποία αφορούν την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, δεν είναι διμερή ζητήματα.

Είναι ζητήματα τα οποία πια αφορούν τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μια σημαντική κινητικότητα από πλευράς Αλβανίας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών και θα έλεγα ότι αυτή είναι και η καλύτερη απόδειξη γιατί τελικά η ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών μπορεί να οδηγήσει και στην επίλυση χρόνιων τέτοιων ζητημάτων, όταν αυτά ανάγονται από διμερή σε ευρωπαϊκά».

Οι «27» επιβεβαίωσαν την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ένωσή μας. Επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή μας στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην EE», αναφέρει η δήλωση των 27 ηγετών και των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πριν από το δείπνο των ηγετών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη κοινή δήλωση, τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τον τελευταίο χρόνο. Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ίδια οικογένεια» και ότι «η Διεύρυνση της ΕΕ είναι η πιο σημαντική γεωπολιτική επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε την ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα και δεν είναι αρκετό απλώς να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα για τα επίδοξα μέλη μας, αλλά πρέπει με δράσεις να τα φέρουμε πιο κοντά μας», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί για να φιλοξενήσει μια μεγαλύτερη οικογένεια» στο μέλλον. Αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα η ΕΕ έκλεισε τρία διαπραγματευτικά κεφάλαια με το Μαυροβούνιο και άνοιξε τη δέσμη κεφαλαίων για τις εξωτερικές σχέσεις με την Αλβανία, ενώ η Σερβία καλείται να υποβάλει τις διαπραγματευτικές της θέσεις για δύο κεφάλαια που αποτελούν μέρος της δέσμης «ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη».

Στη δήλωση των ηγετών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της ριζικής αλλαγής της παγκόσμιας γεωπολιτικής κατάστασης, του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, και κατά την έναρξη του νέου κύκλου ηγεσίας της ΕΕ, η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Η ΕΕ χαιρετίζει την αποφασιστικότητα των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να σεβαστούν και να δεσμευτούν στις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τονίζουν ότι το κράτος δικαίου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας λειτουργικής δημοκρατίας. «Οι ενέργειες θα μιλούν περισσότερο από τα λόγια καθώς οι εταίροι αναλαμβάνουν την ευθύνη και εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η ΕΕ καλεί τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να εγγυηθούν τα δικαιώματα και την ίση μεταχείριση των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες», αναφέρει η δήλωση.

Επισημαίνεται ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια (ύψους 6 δισεκ. ευρώ ως το 2027) έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία. Θα επιταχύνει την κοινωνικοοικονομική σύγκλιση μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, υπό τον όρο ότι οι εταίροι θα εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους εταίρους της στα Δυτικά Βαλκάνια για να μετριάσει τον αντίκτυπο που έχει ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις οικονομίες, τις κοινωνίες και την ασφάλειά τους. «Θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας, του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου, της Δέσμης Ενεργειακής Στήριξης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης».

Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Διακήρυξη των Βρυξελλών, 18 Δεκεμβρίου 2024

Εμείς, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών μελών της, κατόπιν διαβούλευσης με τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων, καταλήξαμε στα εξής:

  1. Στο πλαίσιο της ριζικής αλλαγής της παγκόσμιας γεωπολιτικής κατάστασης, του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς και της έναρξης του νέου κύκλου ηγεσίας της ΕΕ, η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντικότερη από ποτέ.
  2. Το μέλλον μας είναι κοινό, και μόνο μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τις επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Το οφείλουμε στους πολίτες μας να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας, με βάση κοινές αρχές και αξίες, καθώς και κοινά συμφέροντα.
  3. Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι εντός της Ένωσής μας. Επιβεβαιώνουμε εκ νέου την πλήρη και αδιαμφισβήτητη προσήλωσή μας στην προοπτική προσχώρησης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  4. Η διεύρυνση αποτελεί γεωστρατηγική επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία, όπως αναφέρεται στη δήλωση της Γρανάδας. Η διαδικασία διεύρυνσης έχει αποκτήσει νέα δυναμική και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από την προηγούμενή μας διάσκεψη κορυφής. Η επιτάχυνση της διαδικασίας προσχώρησης, βάσει
    αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων από τους εταίρους, δίκαιων και αυστηρών όρων και της αρχής των ιδίων επιδόσεων, είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας.
  5. Η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την αποφασιστικότητα των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να σέβονται τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές και να παραμείνουν προσηλωμένοι σε αυτές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς και για την ανανεωμένη προσήλωση στον πρωτεύοντα ρόλο της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και
    αξιών, και του κράτους δικαίου. Το κράτος δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης, τα ανεξάρτητα και πλουραλιστικά μέσα ενημέρωσης, η ισότητα των φύλων και η απόδοση σημαντικού ρόλου στην κοινωνία των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας λειτουργικής δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι πράξεις θα μετρήσουν περισσότερο
    από τα λόγια, καθώς οι εταίροι θα αναλαμβάνουν την ευθύνη και θα υλοποιούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στα θεμελιώδη πεδία. Η ΕΕ καλεί τους εταίρους να εγγυώνται τα δικαιώματα και την ίση μεταχείριση των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες των εταίρων μας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.
  6. Το γεωπολιτικό πλαίσιο στην Ευρώπη απαιτεί ενότητα και αλληλεγγύη από όλους μας, προς αταλάντευτη στήριξη της Ουκρανίας και προς υπεράσπιση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης. Η συμπαράταξη με την ΕΕ παραμένει σαφής ένδειξη του στρατηγικού προσανατολισμού των εταίρων μας των Δυτικών Βαλκανίων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να
    επενδύει στην πολυμερή προσέγγιση και να συνεργάζεται με εταίρους για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό συγχαίρουμε όσους από τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων έχουν ήδη ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, και προτρέπουμε όσους δεν το έχουν ήδη κάνει να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. Τονίζουμε ότι είναι
    σημαντική η πλήρης εφαρμογή και η καλύτερη επιβολή των περιοριστικών μέτρων, καθώς και η πρόληψη της καταστρατήγησής τους. Χαιρετίζουμε τη συνεχή προσήλωση των εταίρων στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής σε αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ.
  7. Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις μας στον τομέα της διαχείρισης της μετανάστευσης, η οποία αποτελεί κοινή πρόκληση και ευθύνη, καθώς και βασική προτεραιότητα. Μολονότι αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί, είναι αναγκαίο να ληφθεί περαιτέρω αποφασιστική δράση για να ευθυγραμμιστεί η πολιτική θεωρήσεων, να καταπολεμηθούν η παράνομη διακίνηση μεταναστών, η εμπορία ανθρώπων και κάθε μορφή σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.
  8. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να φέρει τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στην ΕΕ ήδη κατά τη διαδικασία διεύρυνσης. Η σταδιακή ενσωμάτωσή τους έχει ήδη ξεκινήσει σε διάφορους τομείς πολιτικής, προετοιμάζοντας το έδαφος για την προσχώρηση και αποφέροντας απτά οφέλη στους πολίτες, με τρόπο αναστρέψιμο και αξιοκρατικό.
  9. Το σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την οικονομική μεγέθυνση στην περιοχή μέσα στην επόμενη δεκαετία. Θα επιταχύνει την κοινωνικοοικονομική σύγκλιση μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταίροι θα εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την
    ΕΕ. Συγχαίρουμε τους πέντε εκείνους εταίρους που προετοίμασαν και υπέβαλαν τα θεματολόγια των μεταρρυθμίσεών τους, τα οποία εγκρίθηκαν από την Επιτροπή, και τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης. Επαινούμε και συγχαίρουμε τους εταίρους που έχουν ήδη προσχωρήσει στον ενιαίο χώρο πληρωμών
    σε ευρώ (SEPA), γεγονός που θα μειώσει το κόστος των συναλλαγών για τους πολίτες. Προσβλέπουμε στην προσχώρηση και άλλων σύντομα. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τις κοινές εργασίες που επιτελέστηκαν όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό 11 σημείων διέλευσης προτεραιότητας στην περιοχή, και ενθαρρύνουμε τη συνέχισή τους με
    ταχύτερους ρυθμούς. Η ΕΕ βασίζεται στους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων για την προώθηση της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης μέσω της κοινής περιφερειακής αγοράς (CRM), η οποία αποτελεί εφαλτήριο και προϋπόθεση για τη στενότερη ενσωμάτωση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
  10. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τους εταίρους της των Δυτικών Βαλκανίων για να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων που έχει ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις οικονομίες, τις κοινωνίες και την ασφάλειά τους. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας, του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου, του πακέτου ενεργειακής στήριξης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού
    για την Ειρήνη.
  11. Η ΕΕ επιβεβαιώνει εκ νέου τη δέσμευσή της για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας με τα Δυτικά Βαλκάνια στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας διότι φέτος επιτεύχθηκαν με τους πρώτους από τους εταίρους συμφωνίες για εταιρικές σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας και της
    άμυνας, και διότι η στήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη ενισχύει την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα στην περιοχή. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την περιοχή στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και κυβερνοαπειλών, καθώς και της χειραγώγησης των πληροφοριών και των παρεμβάσεων από το εξωτερικό, όπως τα ρωσικά αφηγήματα και η παραπληροφόρηση σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
  12. Η συμφιλίωση, η χωρίς αποκλεισμούς περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή διεθνών συμφωνιών καλή τη πίστει και με απτά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και της συνθήκης φιλίας, καλής γειτονίας και
    συνεργασίας με τη Βουλγαρία, είναι ως εκ τούτου καίριας σημασίας. Εξακολουθούν να απαιτούνται περαιτέρω αποφασιστικές προσπάθειες για την προώθηση της συμφιλίωσης και της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και για να εξευρεθούν και να υλοποιηθούν οριστικές, συμπεριληπτικές και δεσμευτικές λύσεις σε περιφερειακές διμερείς διαφορές και ζητήματα των εταίρων που έχουν τις ρίζες τους στην κληρονομιά του παρελθόντος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις καθιερωμένες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας περί ζητημάτων διαδοχής, καθώς και στις εναπομένουσες υποθέσεις αγνοουμένων και σε θέματα που αφορούν εγκλήματα πολέμου.
  13. Η μη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου αποτελεί εμπόδιο και για τους δύο εταίρους. Πρέπει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας υπό την αιγίδα της ΕΕ, ιδίως η συμφωνία για την πορεία προς την εξομάλυνση και το παράρτημά της. Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι προϋπόθεση για
    τη στήριξη στο πλαίσιο της διευκόλυνσης μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι τα μέρη να συνεργάζονται εποικοδομητικά με μετρήσιμη πρόοδο και απτά αποτελέσματα για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.
  14. Η ΕΕ παραμένει ο στενότερος εταίρος, ο βασικός επενδυτής και εμπορικός εταίρος, καθώς και ο κύριος χορηγός της περιοχής. Αναμένουμε από τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων ότι αυτό θα το προβάλουν στο κοινό, καθώς και ότι θα δείξουν την προσήλωσή τους στις αξίες και τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ και με λόγια και με πράξεις, με την υποστήριξη στρατηγικών ανακοινώσεων της ΕΕ.
  15. Προσβλέπουμε στην πρώτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, και συγκεκριμένα στα Τίρανα το επόμενο έτος, μετά την επιτυχή σύνοδο κορυφής στη Βουδαπέστη τον Οκτώβριο, καθώς η πλατφόρμα αυτή εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό φόρουμ για διεξοδικές ανταλλαγές μεταξύ των ηγετών σχετικά με την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου μας.
  16. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ευθυγράμμιση των εταίρων μας των Δυτικών Βαλκανίων με την παρούσα δήλωση και το παράρτημά της σχετικά με τα παραδοτέα και τις προτεραιότητες.

Δείτε ολόκληρη η Διακήρυξη των Βρυξελλών ΕΔΩ

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here