10 C
London
Monday, December 16, 2024

Π. Λιαργκόβας: Τεράστιο βήμα το ότι μιλάμε για σταθεροποιητικό και αναπτυξιακό προϋπολογισμό

Date:

Related stories

“Όταν βλέπουμε τον προϋπολογισμό, πρώτα πρώτα βλέπουμε εάν είναι αναπτυξιακός, αν είναι σταθεροποιητικός, δηλαδή αν οδηγεί στη σταθεροποίηση”, επισήμανε ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας στην ΕΡΤNews.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: “Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν τι προϋπολογισμούς είχαμε, την οικονομική κρίση κτλ, θα δούμε ότι αυτά τα ικανοποιεί. Και είναι ένα τεράστιο βήμα το ότι μιλάμε για σταθεροποιητικό προϋπολογισμό και αναπτυξιακό, έστω αν και η ανάπτυξη δεν είναι 8% (…)”.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Μια αδυναμία του προϋπολογισμού -όχι μονάχα του φετινού αλλά και των προηγούμενων- κάτι το οποίο δεν έχει διορθωθεί εδώ και χρόνια, είναι ότι βασίζεται πάρα πολύ στην έμμεση φορολογία όσον αφορά τα έσοδα σε σχέση με την άμεση φορολογία. Αν δούμε προϋπολογισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε εμάς, στην Ευρώπη, θα δούμε ότι στα περισσότερα η πηγή των εσόδων είναι η άμεση φορολογία”.

Αναφερόμενος στην φοροδιαφυγή, σημείωσε: “Προσπάθειες έχουν γίνει και έχει βελτιωθεί σχετικά με το παρελθόν η κατάσταση, αλλά σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης, εκεί εντοπίζονται οι διαφοροποιήσεις. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, προτεραιότητες πρέπει να έχουμε τη μείωση της ακρίβειας, τις τράπεζες κτλ. Νομίζω ακόμα μια προτεραιότητα είναι και μια περισσότερο δίκαιη δομή του φορολογικού συστήματος”.

Ο κ. Λιαργκόβας σημείωσε ακόμη πως “Θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες της φορολογικής αρχής, κάτι που ήδη γίνεται, αλλά να εντατικοποιηθεί αυτό, έτσι ώστε να μειώνεται η φοροδιαφυγή ολοένα και περισσότερο. Σημειωτέον, ότι εδώ η φοροδιαφυγή μειώνεται λόγω της χρήσης των καρτών. Έχει μειωθεί αρκετά, πάρα πολύ στο ΦΠΑ, για παράδειγμα. Άρα είμαστε σε μία τάση βελτίωσης της εικόνας αυτής, αλλά απέχουμε ακόμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη”.

Στη συνέχεια ο κ. Λιαργκόβας υπογράμμισε: “Καταβάλλουμε περισσότερη φορολογία επειδή οι αυξήσεις είναι ονομαστικές, ενώ πηγαίνουμε σε μεγαλύτερα φορολογικά κλιμάκια και αφαιρείται φόρος περισσότερο (…). Πολύ σημαντικό και πολύ καλό και θετικό είναι να δίνονται αυξήσεις, αλλά εάν είναι να πληρώνεις περισσότερο φόρο στο τέλος, αυτό που μένει στην τσέπη είναι αυτό που μετράει και όχι αυτό που παίρνεις ονομαστικά. Επομένως μια προτεραιότητα είναι εκεί (…)”.

Για τις προμήθειες των τραπεζών, σημείωσε: “Αυτό που εξήγγειλε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Το συζητάγαμε αυτό. Μάλιστα εμείς είχαμε βγάλει στο ΚΕΠΕ και έναν όρο για να δείξουμε ότι αυτές οι αυξημένες προμήθειες και τα κέρδη γενικότερα των τραπεζών δημιουργούν αυτό που λέμε bank relations, όπως το λέγαμε “πληθωρισμός απληστίας”.

Γιατί όντως τα κέρδη τα τελευταία 3 – 4 χρόνια είναι πολύ μεγάλα. Οι επιβαρύνσεις όμως επίσης για τον καταναλωτή ήταν εξαιρετικά υψηλές. Άρα αυτό που που έγινε, που ανακοινώθηκε, είναι πράγματι για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που αφορά πάρα πολύ κόσμο στις καθημερινές συναλλαγές και επιβαρύνει και τον πληθωρισμό. Το ότι έχεις υψηλές προμήθειες σημαίνει αυξημένο κόστος, άρα οι τιμές είναι υψηλές”.

Ενώ πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα:

“Εγώ είμαι εναντίον γενικώς της έκτακτης φορολόγησης, όχι μονάχα των τραπεζών – οποιωνδήποτε γενικώς.

Κρύβει ένα τεράστιο κίνδυνο ότι την επόμενη φορά κανένας δεν θα έρθει να επενδύσει στη χώρα. Όταν βλέπει ότι αυτή η χώρα κάνει έκτακτη φορολόγηση, δεν έχει σταθερό φορολογικό σύστημα. Έχουμε ένα από τα πρώτα ζητήματα που θέτουμε όταν λέμε στους φοιτητές μας πώς θα έρθουν οι επενδύσεις. Το πρώτο ζήτημα είναι η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος. Άρα αν βάζει κανείς έκτακτες φορολογίες, τότε το γκρεμίζεις αυτό (…).

Πρέπει να δούμε την αγορά συνολικά. Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό, πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την πληροφόρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληροφόρηση για τους πολίτες. Με αυτά τα μέτρα πιστεύω είναι καλύτερα (…)”.

Για τους πολέμους και το πώς επηρεάζεται η οικονομία από αυτούς, σημείωσε:

“Αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας. Αλλά πόσο μπορεί να παραμείνει μια χώρα η οποία είναι ούτως ή άλλως ανοιχτή; Μικρή ανοικτή οικονομία είμαστε, δεν είμαστε καμιά μεγάλη για να βασίζεται και στη βιομηχανία μας. Βασιζόμαστε στον τουρισμό”.

Στο μεταξύ, σήμερα, κυκλοφόρησε και το Δελτίο του Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων του ΚΕΠΕ με τίτλο “Μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής”.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρατηρητήριο έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση των εξελίξεων σε βασικούς τομείς και πυλώνες της μεταρρυθμιστικής πολιτικής, όπως αυτοί προσδιορίζονται με βάση τα εκάστοτε προγράμματα μεταρρυθμίσεων της χώρας. Ως μέρος του έργου του, το Παρατηρητήριο δημοσιεύει ανά διαστήματα πληροφοριακό Δελτίο, το οποίο στοχεύει να συμβάλλει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης γύρω από την πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου.

Πηγή: ---

Διαβάστε ακόμη:

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here