7.7 C
London
Thursday, December 12, 2024

The Greek Immigrant Who Created the Legendary Dove Bar Ice Cream

Date:

Related stories

Μητσοτάκης από την Κρήτη: Για τον Θεό, δεν γίνεται να χάνονται νέα παιδιά επειδή δεν φορούν κράνος

Μητσοτάκης από την Κρήτη: Για τον Θεό, δεν γίνεται να χάνονται νέα παιδιά επειδή δεν φορούν κράνος «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ξεφεύγει στα στατιστικά από το μέσο όρο της Ευρώπης από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που αφορούν τα δίκυκλα και αφορούν το ότι δεν φοράμε κράνος έτσι όπως πρέπει να φοράμε» τόνισε ο πρωθυπουργός -…

Μεσσήνη: Ζητά να αποφυλακιστεί ο 51χρονος που έριξε οξύ στην πρώην σύζυγό του

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας συζητήθηκε σήμερα η...

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο διάλογος στο Χ με μητέρα ασθενούς για τα διαθέσιμα χειρουργεία

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο διάλογος στο Χ με μητέρα ασθενούς για τα διαθέσιμα χειρουργεία Η γυναίκα ανέφερε ότι υπάρχει αναμονή για το χειρουργείο του γιου της  - «Θα βρούμε σίγουρα διαθέσιμο χειρουργείο άμεσα» της εξήγησε ο υπουργός Υγείας - «Καλύτερα να βάλω τα πόδια μου σε λίμνη με πιράνχας» απάντησε αυτή - «Όπως προτιμάτε», το σχόλιο…

Φλωρίδης: Έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων σε 630 ημέρες από 1500 που είναι σήμερα

Φλωρίδης: Έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων σε 630 ημέρες από 1500 που είναι σήμερα «Το νέο ποινικό σύστημα προστατεύει τον λαό από περιστατικά κλεψιάς και βίας», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό Τα πρώτα αποτελέσματα από τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιώργος Φλωρίδης…
Dove Bar
Leo Stefanos inspects chocolate making standing above his wife in the early days of Dove Bar. Credit: Greek Reporter / handout by Alexis Stefanos Marneris

The legendary Dove Bar ice cream was created by Greek immigrant Leo Stefanos in Chicago, Illinois in 1956, bringing a little sweetness to the Windy City’s South Side—and eventually the entire country.

One day Stefanos saw his son, Mike, chasing an ice cream van down a busy street and swore right then and there that he would create a delicious, new ice cream that could be enjoyed in the safety of his own store.

The Dove Bar was born “in response to my brother and I taking off whenever we heard the ice cream truck bells,” Mike Stefanos told the Chicago Tribune years later. “My father was frustrated. Here he was, making fresh candy and ice cream every day, and we’d chase ice cream trucks.”

Stefanos spent months slicing blocks of ice cream and dipping them in chocolate. Eventually, he created the right result: the sensational Dove Bar was created.

The chocolate-covered bars were originally sold only in the Chicago area for 15 cents. In 1977,  Leo Stefanos passed away and Mike took over his father’s business.

Dove Bar
Mike Stefanos took over Dove Bar after his dad’s death. Credit: dovechocolate.com

Dove Bar expands coast to coast

By the late 1970s, over one million Dove Bars were sold in a single year by street vendors to eager children, and adults, from coast to coast across the US.

In 1984, things really got going when Mike took the Dove Bar to the Fancy Foods Show in Washington, D.C., and orders started flooding in. Within three months, Dove Bars were being shipped to 3,500 supermarkets around the country.

The right offer to mass-produce the ice cream finally came from Richard Zacharras, a 73-year-old local financier who, at the urging of his chocolate-loving wife, tasted his first Dove Bar at his country club.

The company was formed in March 1985, at a start-up cost of about $2 million. Nowadays, production is up to a staggering 92,000 hand-dipped bars a day in the 13,000-square-foot Burr Ridge plant. There are 117 people working three shifts every day in an effort to meet the demand of grocery stores, specialty stores and street vendors throughout the country for the irresistible treat.

The company was bought out by Mars Incorporated in 1986. As noted on its website: “Mars sees the potential in Dove Bar and welcomes the Stefanos’ business into its family. A nationwide sensation is born…”

Since then it has expanded into different ice cream flavors and chocolate bars. However, it all started, as so many successful businesses do, with one Greek immigrant to America.

Related: Tom Carvel: The Greek Who Introduced Soft Ice Cream to America

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here