7.7 C
London
Thursday, December 12, 2024

Δήμαρχος Αλίμου για απόφαση ΣτΕ περί ΝΟΚ: Δεν μπορεί να μετράει ως φυτεμένο δώμα η πισίνα στην ταράτσα

Date:

Related stories

Μητσοτάκης από Κρήτη: Θα κριθούμε για τη συνέπεια λόγων και έργων στις εκλογές που θα γίνουν το 2027

Στην Εθνική στρατηγική για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, αναφέρθηκε από το Ρέθυμνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για όλα τα μεγάλα έργα της Κρήτης τα οποία υλοποιούνται. «Θα κριθούμε για τη συνέπεια λόγων και έργων στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη του 2027», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετέχει σε εκδήλωση-συζήτηση με…

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Μπαντουβάς

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο πρώην Υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Ι. Μπαντουβάς. Ο Κώστας Μπαντουβάς άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα. Η κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (14/12) Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο και η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου,…

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας διατάξεις του νέου οικοδομικού κανονισμού, μετά από προσφυγές για σημαντικές αλλοιώσεις στο οικιστικό περιβάλλον, οι οποίες προκύπτουν από την αύξηση στο ύψος των κτηρίων. Η απόφαση αφορά εκατοντάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα.

«Είναι μια υπόθεση που απασχολεί πραγματικά τα τρία τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία, γιατί δεν είναι μόνο κατασκευαστικός κλάδος. Είναι πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με την οικοδομή», τόνισε ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, δικηγόρος ο οποίος εμπλακεί ενεργά ως νομικός σε αυτή την υπόθεση που έφτασε στο ΣτΕ.

Μιλώντας στο  ΕΡΤNews ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι έχουμε μια πρωτοφανή διαδικασία γι αυτό ενδεχομένως είναι και δύσκολο να γίνει κατανοητό. “Για πρώτη φορά το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας λειτούργησε με τέτοια ταχύτητα. Αυτό είναι αναμφισβήτητα θετικό και πρέπει να χαιρετίσουμε την ταχύτητα. Δηλαδή η δίκη έγινε 11/10 και χθες, δύο μήνες μόλις μετά, έχουμε ανακοίνωση για την απόφαση” δήλωσε.

«Ο νέος οικοδομικός κανονισμός δίνει στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να αυξάνουν το ύψος του κτηρίου και τη δόμηση, εφόσον εξασφαλίζουν κάποια περιβαλλοντικά οφέλη, δηλαδή μειώνουν την κάλυψη του κτηρίου και αυξάνουν την ενεργειακή του απόδοση. Εξασφαλίζουν δηλαδή Α+ ενεργειακή κλάση, αυξάνουν τους ακάλυπτους χώρους, δημιουργούν εν δυνάμει κάποιους ακάλυπτους χώρους και μπορούν να συνεισφέρουν και στους κοινόχρηστους», εξήγησε ο κ. Παπαπετρόπουλος.

«Υπάρχουν και χώροι που χτίζονται αλλά δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί κάποια επιβάρυνση στη δόμηση. Όμως στο σύνολό του φιλοδοξούσε ο νομοθέτης να δώσει ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να δημιουργήσει σύγχρονα, ενεργειακής απόδοσης κτήρια», τόνισε και εξήγησε πώς φθάσαμε στην απόφαση του ΣτΕ:

«Ξεκινάμε από το 2022. Το προσβάλει ο Δήμος Αλίμου. Βγαίνουν κάποιες αποφάσεις το 2024 του 5ου τμήματος και επειδή διακρίνουν μια αντισυνταγματικότητα, ότι αντίκειται στο άρθρο 24 για την περιβαλλοντική προστασία, για το οικιστικό κεκτημένο, παραπέμπουν στην Ολομέλεια για να αποφανθεί οριστικά. Η Ολομέλεια συνεδριάζει 11/10 και χθες έχουμε την ανακοίνωση του προέδρου του δικαστηρίου που λέει ότι ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός».

«Μετά το 19 μπορεί να γίνει σωρευτική εφαρμογή, δηλαδή κάποιος κατασκευαστής να εφαρμόσει όλα τα κίνητρα και να προσαυξήσει και 2 και 3 μέτρα το ύψος και να αυξήσει και τη δόμηση. Αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό» σημείωσε.

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, εξήγησε τι ήταν αυτό που έκανε τον Δήμο να πάει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. “Εμείς είδαμε μέσα στην πόλη μας να ανεγείρονται κτήρια τα οποία εξείχαν εμφανώς και πολύ έντονα από το υπόλοιπο ανάγλυφο. Δηλαδή η πόλη μας έχει μια σχετικά ήπια και ποιοτική δόμηση. Και ξαφνικά είδαμε μέσα από τον αστικό ιστό να ξεπροβάλλουν ορισμένες οικοδομές, οι οποίες είχαν πολύ μεγάλη διαφορά στο ύψος σε σχέση με τα γειτονικά τους κτήρια. Αυτό μας κίνησε την περιέργεια και αυτό προκάλεσε και κοινωνική αντίδραση, γιατί ο κόσμος θεώρησε και σωστά θεώρησε ότι υποβαθμίζεται και η ποιότητα της ζωής του και η αξία της περιουσίας του και η καθημερινότητά του. Εν πάση περιπτώσει, δηλαδή αυτό που έχουμε κερδίσει ως πόλη, να έχουμε ένα επίπεδο ποιότητας ζωής, το χάνουμε. Ψάξαμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Προσπαθήσαμε στην αρχή μέσα από διαδικασίες διοικητικές, πολεοδομικές να βάλουμε ένα φρένο στην κατάσταση αυτή. Δεν γινόταν και ο μονόδρομος πια ήταν η προσφυγή στη διοικητική δικαιοσύνη».

«Δεν μπορεί να μετράει ως φυτεμένο δώμα η πισίνα στην ταράτσα. Ήρθε λοιπόν και είπε εχθές το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η πισίνα στην ταράτσα πρέπει να είναι δόμηση κι όχι επειδή κάνεις δήθεν φυτεμένο δώμα να παίρνεις ύψος και να χτίζεις. Ή παράδειγμα δεν μπορώ να χτίζω μεζονέτα μέσα στην πολυκατοικία και η μεζονέτα ο εσωτερικός της όροφος να μην μετράει καθόλου στον συντελεστή δόμησης. Για να καταλάβετε, με παράδειγμα, έχουμε προσβάλει μία οικοδομή η οποία έγινε σε οικόπεδο που δικαιολογούσε να χτίσει 560 τετραγωνικά μέτρα και το κτήριο που τελικά φτιάχνεται, που έβγαλε άδεια ο κατασκευαστής, είναι σχεδόν 1000 τετραγωνικά μέτρα. Μιλάμε για μία κατάχρηση η οποία διαταράσσει την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής. Η περιοχή μπήκε στο σχέδιο. Κόπηκαν οικόπεδα τα οποία είχαν συγκεκριμένο ύψος και συγκεκριμένο συντελεστή. Άρα προβλέψαμε αντίστοιχα σχολεία, πλατείες, χώρους στάθμευσης, χώρους άθλησης, παιδικές χαρές» πρόσθεσε ο κ. Κονδύλης.

Σε ερώτηση για το αν ισχύει η απόφαση για όσους έχουν ξεκινήσει να χτίζουν στον Άλιμο απάντησε: «Γίνεται μια διάκριση στην ανακοίνωση. Πρέπει βέβαια να διαβάσουμε την απόφαση με προσοχή. Είναι διαφορετικά για τις άδειες που έχουν ήδη προσβληθεί. Εμείς, ας πούμε στην πόλη έχουμε προσβάλλει περίπου 30 κτήρια. Αυτά τα κτήρια αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουν πρόβλημα. Έχουν ήδη σταματήσει κάποια με ασφαλιστικά μέτρα».

Από πλευράς του ο Μιχάλης Καλογιάννης, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τοπογράφων, τόνισε ότι το ΣτΕ πήρε μια απόφαση που θύμιζε λίγο τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο. «Όσο πιο ψηλά πηγαίναμε καιγόμασταν, άρα όσο αυξήθηκαν υπερβολικά όλα αυτά τα πολεοδομικά κίνητρα που είχαν δοθεί στην αρχή, ουσιαστικά δημιούργησαν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Απ ό, τι φαίνεται, το σκεπτικό της απόφασης θυμίζει λίγο και την εκτός σχεδίου δόμηση. Δηλαδή δεν μπορεί οι υπηρεσίες δόμησης να δίνουν τόσο μεγάλα κίνητρα, γιατί στην ουσία η πολεοδόμηση και τι χτίζεται είναι η αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους. Αυτή ήταν η ουσία. Η απόφαση λέει ότι δεν κρίνουμε αν είναι λάθος οι διατάξεις. Κρίνουμε στην ουσία ότι δεν μπορεί με βάση το Σύνταγμα οι υπηρεσίες δόμησης να εκδίδουν, να αλλάζουν τόσο πολύ αυτό που έχει κριθεί ως τι μπορεί να χτιστεί και τι όχι».

Ειδήσεις σήμερα:«Τσίπουρο πίνεις;»: Οι πιο περίεργες ερωτήσεις που έχει δεχθεί το mAigov στον ένα χρόνο λειτουργίας του

Περιορίζεται η αστάθεια, ενισχύονται οι βοριάδες – Χαλάει ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Μοντέλο του OnlyFans έκανε σεξ με 101 άτομα σε μια ημέρα και έβαλε τα κλάματα γιατί τους… απογοήτευσε

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here