5.3 C
London
Thursday, December 12, 2024

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Τα μπόνους επιστρέφουν με νομοθετική ρύθμιση αλλά όχι οριζόντια μετά την απόφαση του ΣτΕ

Date:

Related stories

Κλιματική αλλαγή: Οι νεαροί ενήλικες κινδυνεύουν περισσότερο από την ακραία ζέστη

Απρόσμενα ευρήματα νέας ανάλυσης ανατρέπουν ό,τι πίστευαν έως τώρα...

Ενδοσκοπική αντιμετώπιση στρωματικών όγκων

Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση των στρωματικών όγκων του πεπτικού...

Οριστικό τέλος στα μπόνους επαύξησης του πολεοδομικού κανονισμού που αφορούν τον συντελεστή δόμησης και το ύψος των κτιρίων με τον χαρακτήρα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με απόφαση που δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη αλλά το περιεχόμενό της έκανε γνωστό χθες ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Μιχάλης Πικραμένος, το Συμβούλιο Επικρατείας τραβά μια κόκκινη γραμμή σε όσο κτίρια χτίστηκαν μέχρι σήμερα, τα οποία θα διατηρήσουν το χαρακτήρα των διατάξεων που κατέπεσαν στο ΣτΕ. Αντίθετα, ακυρώνονται όσες άδειες δεν είχαν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες μέχρι χθες 11 Δεκεμβρίου και φυσικά όσες έχουν εκκρεμοδικία στο ΣτΕ κατόπιν προσφυγών που εκτιμάται ότι δεν είναι πολλές.

Το σκεπτικό

«Η Ολομέλεια του ΣτΕ, μετά από σειρά διασκέψεων, κατέληξε πως για λόγους δημοσίου συμφέροντος η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και δεν αφορά τις οικοδομικές άδειες που μέχρι σήμερα έχουν ήδη εκδοθεί και αποδεδειγμένα έχουν ξεκινήσει εργασίες υλοποίησης τους. Αντίθετα, για όσες δεν έχουν αρχίσει οικοδομικές εργασίες κηρύσσονται άκυρες» αναφέρει η ανακοίνωση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το σκεπτικό του δικαστηρίου δεν αφορά το περιεχόμενο των ρυθμίσεων του Νέου Οικοδομικού Κανοισμού, αλλά ότι «παρέχεται με τις διατάξεις αυτές, απ’ ευθείας στις υπηρεσίες δόμησης, η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ’ απόκλιση, και μάλιστα ουσιώδη, από τους ισχύοντες κατά το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής όρους δόμησης».

Χωρίς, όπως επισημαίνεται, να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και να έχουν σταθμιστεί οι συνέπειές τους στο οικιστικό περιβάλλον κάθε περιοχής κατά το στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατόπιν ειδικής επιστημονικής μελέτης που να τεκμηριώνει τις περιεχόμενες στις διατάξεις αυτές ρυθμίσεις σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και τη φυσιογνωμία κάθε οικισμού.

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν επίσης οι προβλέψεις για τη μη προσμέτρηση στο συντελεστή δόμησης των παταριών και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ στο δώμα της οικοδομής καθώς και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια. Αντίθετα δεν βάζει απαγορευτικό το ΣτΕ στη μη προσμέτρηση στο συντελεστή δόμησης των έρκερ (κλειστοί εξώστες) και των κλιμακοστασίων.

Νομοθετική ρύθμιση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ότι η υπόθεση του ΝΟΚ θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το ΥΠΕΝ άμεσα ώστε τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού να ενταχθούν στα πολεοδομικά σχέδια που καταρτίζει αυτό το διάστημα το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε μία τριετία.

Όπως δηλώνει στο thetimes|-.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είναι ανακουφιστικό για τους πολίτες ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδρομικότητα καθώς απαλλάσσει από μια μεγάλη ταλαιπωρία όσους έχτισαν με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου.

«Θα βάλουμε τα κίνητρα του ΝΟΚ στο πολεοδομικά σχέδια όπου είναι αναγκαία» αναφέρει και για αυτό θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι τα κίνητρα θα χορηγηθούν με βάση τις ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. «Δεν θα βάλουμε κήπους στου Παπάγου αλλά μπορούμε να τους βάλουμε στην Κυψέλη, δεν θα βάλουμε ενεργειακή αναβάθμιση στην Κρήτη αλλά μπορούμε να την βάλουμε στην Κοζάνη» αναφέρει.

Το ιστορικό του ΝΟΚ

Η απόφαση του ΣτΕ κλείνει ένα μεγάλο κύκλο σύγκρουσης μεταξύ δήμων της Αττικής και υπουργείου Περιβάλλοντος με αφορμή τα μπόνους του ΝΟΚ. Το βασικό επιχείρημα των δημοτικών αρχών ήταν ότι με αφορμή τον οικοδομικό κανονισμό γκρεμίστηκε ένα πλήθος μονοκατοικιών στην Αττική, τις οποίες διαδέχτηκαν πολυώροφα κτίρια με 2 έως 3 ορόφους επιπλέον.

Την πρώτη μάχη κέρδισε ο δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, ο οποίος «έκαψε» τα μπόνους του ΝΟΚ και απαγόρευσε την έκδοση οικοδομικών αδειών με τις επίμαχες διατάξεις. Στη συνέχεια το ΥΠΕΝ προχώρησε σε ρύθμιση με την οποία εξαιρούνταν του ΝΟΚ, οι περιοχές Φιλοθέης Ψυχικού, και Εκάλης ως περιοχές κηπουπόλεις. Το νήμα της υπόθεσης έπιασαν στην συνέχεια οι νότιοι δήμοι της Αττικής με πρωτεργάτες τον δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, και τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, τους οποίους ακολούθησαν χλιαρά στην αρχή και άλλοι δήμοι (Αθηναίων, Κηφισιάς κ.α), απαγορεύοντας την έκδοση νέων αδειών με χρήση των κινήτρων από τις Υπηρεσίες Δόμησης και προσφεύγοντας στο ΣτΕ και το διοικητικό εφετείο για να σταματήσουν την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων.

Η σύγκρουση δήμων-ΥΠΕΝ έφερε την περασμένη Άνοιξη το «συμμάζεμα» του ΝΟΚ από το υπουργείο και απαγόρευσε τη συνδυαστική εφαρμογή των μπόνους του οικοδομικού κανονισμού.

Ήδη πάντως υπολογίζεται ότι στον δήμο με τα 3Β, έχουν χτιστεί περί τα 35 κτίρια με τη χρήση διατάξεων του ΝΟΚ από τα οποία 5 οικοδομικές άδειες έχουν προσβληθεί στο διοικητικό εφετείο. Επίσης στο δήμο Αλίμου υπάρχουν προσφυγές για άλλες 30 οικοδομικές άδειες και ετοιμάζονται και νέες.

Για θετική απόφαση για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου κάνουν λόγο νομικοί κύκλοι που χειρίστηκαν την υπόθεση του οικοδομικού κανονισμού. Κερδισμένοι, όπως τονίζουν, βγαίνουν οι αγοραστές κατοικιών αλλά ζημιωμένες οι επιχειρήσεις ανάπτυξης ακινήτων και οι εργολάβοι οικοδομών καθώς χάνουν (τουλάχιστον προ ώρας) τη δυνατότητα να αυξήσουν τον συντελεστή δόμησης και το ύψος των νέων κτιρίων, περιορίζοντας τα κέρδη τους στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση: Ο επικεφαλής των τζιχαντιστών θέλει άμεση επαφή με τις ΗΠΑ – Γιατί τα μηνύματά του ανησυχούν Τουρκία και Ρωσία

Μοντέλο του OnlyFans έκανε σεξ με 101 άτομα σε μια ημέρα και έβαλε τα κλάματα γιατί τους… απογοήτευσε

Champions League: «Άλωσε» το Ντόρτμουντ η Μπαρτσελόνα, άλμα πρόκρισης για Άρσεναλ – Δείτε τα 34 γκολ

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here