ΔΝΤ-για-Ελλάδα:-Στο-2,3%-η-ανάπτυξη-φέτος-και-στο-2%-το-2025-–-Στο-μικροσκόπιο-το-ισοζύγιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ για Ελλάδα: Στο 2,3% η ανάπτυξη φέτος και στο 2% το 2025 – Στο μικροσκόπιο το ισοζύγιο

-|-

Ανάπτυξη 2% προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2025 από 2,3% που αναμένει για φέτος, βλέποντας παράλληλα υποχώρηση του πληθωρισμού αλλά όχι και της ανεργίας, την οποία υπολογίζει ως ποσοστό πάνω από 10,1% και τον επόμενο χρόνο. 

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του για τις προοπτικές των κρατών μελών του το ΔΝΤ βλέπει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη σύγκλιση με την Ευρώπη και το 2025 καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 2% από 2,3% που αναμένεται για φέτος. Το Ταμείο προβλέπει αντίστοιχα ανάπτυξη 1% για φέτος και 1,4% για το 2025 για την Ευρωζώνη. Παρά όμως τη συνέχιση της σύγκλισης το ΔΝΤ δεν αλλάζει την μακροπρόθεσμη πρόβλεψή του για την ελληνική ανάπτυξη εκτιμώντας ότι λόγω του δημογραφικού και της κατακερματισμένης αγοράς εργασίας η ανάπτυξη της οικονομίας θα υποχωρήσει σημαντικά στο 1,3% μέχρι και το 2029. Οι προβλέπεις του ΔΝΤ απέχουν οριακά από τις προβλέψεις που έχει κάνει η ΕΕ και έχει υιοθετήσει το ΥΠΕΘΟ για ανάπτυξη 2,2% για φέτος και 2,3% το 2025 με βασική διαφορά ότι το ΔΝΤ δεν περιμένει επιτάχυνση της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο λόγω του ΤΑΑ. 

Στο πεδίο του πληθωρισμού, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση, θα ακολουθήσει τη γενική τάση υποχώρησης. Το αποτέλεσμα θα είναι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει από το 2,9% που αναμένεται να φτάσει φέτος σε μέσο ετήσιο επίπεδο περαιτέρω στο 2,1% το 2025 και μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί στο 2% μέχρι και το 2029. 

Στο επίσης κρίσιμο για την Ελλάδα μέγεθος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει με υψηλό έλλειμμα όσο θα συνεχίζονται οι χρηματοροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το έλλειμμα να μειώνεται με αργούς ρυθμούς από το 6,7% του ΑΕΠ που έφτασε το 2023 στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 5,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2025. Το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μακροπρόθεσμα με έλλειμμα που δεν θα μειωθεί κάτω από το 3,4% μέχρι και το 2029. 

Περισσότερο απαισιόδοξο από τις ελληνικές αρχές είναι το ΔΝΤ και στο θέμα της ανεργίας. Παρότι το ταμείο παραδέχεται εκ των προτέρων ότι η μεθοδολογία μέτρησης της ανεργίας μπορεί να διαφέρει από τις εθνικές μεθόδους καταγραφής προβλέπει ότι η ανεργία θα μειωθεί φέτος στο 10, 5% από 11,1% που ήταν το 2023 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω αλλά οριακά στο 10,1% στο τέλος του 2025. 

Στη γενική του εκτίμηση το Ταμείο θεωρεί ότι ο πόλεμος με τον πληθωρισμό έχει σχεδόν κερδηθεί αν και υπάρχουν ακόμη πληθωριστικές προσδοκίες κυρίως από τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες. Πλέον σύμφωνα με το Ταμείο οι τρεις βασικοί παράμετροι για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η χαλάρωση της σφικτής νομισματικής πολιτικής και η επάνοδος σε δημοσιονομικές πρακτικές οι οποίες δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνουν επενδύσεις που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη. Επίσης, τονίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να ηρεμήσουν οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, οι οποίες συνεχίζουν να απειλούν με νέες κρίσεις την παγκόσμια οικονομίας.
 

Related posts

Χρ. Δήμας: Η Ελλάδα του 2024 είναι σε όλα τα επίπεδα μια καλύτερη χώρα από εκείνη του 2019

timesadmin

Έκθεση ΔΝΤ: Ανάπτυξη φέτος 2%, πληθωρισμός 2,7% – Σοβαροί κίνδυνοι από τη Μέση Ανατολή

timesadmin

Αυξημένες κατά 2,9% οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ τον Ιούλιο

timesadmin

Στα 2,082 δισ. ευρώ το κόστος του Μετρό Θεσσαλονίκης

timesadmin

Νέες επιδοτήσεις 771 δικαιούχων στο “Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ”

timesadmin

Παράταση έως 6 μήνες για οφειλές προς το Δημόσιο για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές

timesadmin