Τουσκ:-Το-μέλλον-της-φιλελεύθερης-δημοκρατίας-στην-ΕΕ-εξαρτάται-από-τη-μεταναστευτική-πολιτική
ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην ΕΕ εξαρτάται από τη μεταναστευτική πολιτική

Το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην ΕΕ εξαρτάται από τον τρόπο που θα διαχειριστεί τη μετανάστευση, εκτίμησε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα ενόψει συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία η Βαρσοβία θα συνταχθεί με τις χώρες που ζητούν πιο αυστηρή αντιμετώπιση των παράτυπων μεταναστών.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ενέκρινε αργά χθες Τρίτη νέα μεταναστευτική πολιτική, η οποία επιτρέπει στη χώρα να αναστείλει προσωρινά την κατάθεση αιτήσεων για την παροχή ασύλου, ένα μέτρο που έχει προκαλέσει την οργή των ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως είναι δημοφιλές μεταξύ των ψηφοφόρων ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2025.

“Το μέλλον της Ευρώπης και της Πολωνίας θα κριθεί σε αυτό τον τομέα”, δήλωσε ο Τουσκ στην εφημερίδα Gazeta Wyborcz αναφερόμενος στην ασφάλεια των συνόρων. “Το μόνο ζήτημα είναι αν (τη λύση) θα προσφέρουν οι ακροδεξιοί λαϊκιστές ή η φιλελεύθερη δημοκρατία”, πρόσθεσε.

Η Πολωνία είναι αντιμέτωπη με μεταναστευτική κρίση στα σύνορά της με τη Λευκορωσία από το 2021. Η Βαρσοβία και η ΕΕ κατηγορούν τη Λευκορωσία και τη συμμαχική της Ρωσία ότι προωθούν σκοπίμως μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στα σύνορα, κάτι που το Μινσκ και η Μόσχα διαψεύδουν.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κεντρώοι πολιτικοί, όπως ο Τουσκ, υιοθετούν πιο σκληρή στάση έναντι της μετανάστευσης σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους ώστε να μην στραφούν σε πιο εθνικιστές και ακροδεξιούς πολιτικούς.

Απαντώντας στις ανησυχίες των κρατών μελών για το θέμα, η ΕΕ έχει προτείνει την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής της πολιτικής.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα συζητήσουν για το θέμα της μετανάστευσης αύριο 17 και μεθαύριο 18 Οκτωβρίου, στην οποία επισημαίνει ότι η Κομισιόν προτίθεται να αντιμετωπίσει 10 ζητήματα ώστε να βοηθήσει τις 27 χώρες του μπλοκ να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των μεταναστευτικών ροών.

Ωστόσο η ανακοίνωση του Πολωνού πρωθυπουργού ότι η χώρα σχεδιάζει να αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ασύλου προκάλεσε σοκ.

Πολλοί ήταν αυτοί που επέκριναν την πρόθεση αυτή του Τουσκ, από μη κυβερνητικές οργανώσεις που βοηθούν μετανάστες ως εθνικιστές βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τάσσονται μεν υπέρ της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.

Πολωνοί επιχειρηματίες και οικονομολόγοι επίσης αναφέρουν ότι οι μετανάστες βοηθούν την οικονομία.

Ωστόσο ο Τουσκ δήλωσε στην Gazeta Wyborcz ότι το μέτρο είναι απαραίτητο και υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει προσωρινή απάντηση στις απόπειρες της Λευκορωσίας και της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία.

Η νέα μεταναστευτική πολιτική, η οποία επίσης προβλέπει περιορισμό στην παροχή βίζας σε εργαζόμενους και φοιτητές και ενθαρρύνει τους Πολωνούς που ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν, υιοθετήθηκε παρά την αντίθεση τεσσάρων αριστερών υπουργών της κυβέρνησης.

Όμως και ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επέκρινε την πρόθεση της κυβέρνησης να αναστείλει την παροχή ασύλου σε μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα από τη Λευκορωσία εκτιμώντας ότι θα βλάψει Λευκορώσους αντιφρονούντες που αναζητούν καταφύγιο.

“Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες δεν θα συμβάλλουν στην ασφάλεια των συνόρων μας ούτε θα περιορίσουν τη μετανάστευση”, εκτίμησε ο Ντούντα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

“Θα εμποδίσουν εκπροσώπους της λευκορωσικής αντιπολίτευσης να αναζητήσουν καταφύγιο στην Πολωνία”, εκτίμησε.

- Α-

Related posts

Ιαπωνία: Φόβοι για “μεγασεισμό” – Ο πρωθυπουργός Κισίντα ακύρωσε ταξίδι του

timesadmin

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη σε βουλευτή για δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος

wp-needuser

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μέτρα που θα βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις στην Κούβα

James Rollner

Ερυθρά Θάλασσα: Η γερμανική φρεγάτα Hessen απέκρουσε επίθεση των Χούθι

protothema.gr

Βρετανία: Επανεξελέγη ο Σαντίκ Καν στο Λονδίνο

James Rollner

ΗΠΑ: Απετράπη “τρομοκρατική” ενέργεια εναντίον εβραίων στη Νέα Υόρκη

timesadmin