Πώς-θα-ξεμπλοκάρουν-οι-εκκρεμείς-επικουρικές-συντάξεις-–-Εγκύκλιος-ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις – Εγκύκλιος ΕΦΚΑ

Του Κώστα Κατίκου

Μείωση του “στοκ” των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων επιδιώκει ο ΕΦΚΑ με νέα εγκύκλιο που απλοποιεί τις προϋποθέσεις και  καθιερώνει λιγότερα στάδια ελέγχου των αιτήσεων που δημιουργούσαν αχρείαστες καθυστερήσεις ως και 3 ή και 4 χρόνια.

Με την εγκύκλιο δίδεται παράλληλα η δυνατότητα σε ασφαλισμένους που η αίτησή τους είχε απορριφθεί επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να πάρουν επικουρική σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, να επανέλθουν υποβάλλοντας νέα αίτηση αρκεί να έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης σε ομοειδή ή σε διαφορετικά ταμεία.

Οι προϋποθέσεις για την απονομή επικουρικής σύνταξης ενοποιήθηκαν με το νόμο 5078/2023  

Ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει με χθεσινή του εγκύκλιο, ότι οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων δικαιούνται επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες εργασίας ή 15 έτη εργασίας και έχουν δικαιωθεί σύνταξης για την ίδια αιτία από τον κύριο φορέα. Στις περιπτώσεις που ο διανυθείς χρόνος επικουρικής ασφάλισης έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, η επικουρική θα εκδίδεται από τον φορέα, κλάδο ή λογαριασμό στον οποίο έχει υποβληθεί η αίτηση, αρκεί ο ασφαλισμένος να έχει στο σύνολο 15 έτη επικουρικής ασφάλισης. Αν υπάρχει ασφάλιση σε επαγγελματικό ταμείο, ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται για να συμπληρωθεί η απαιτούμενη 15ετία και η σύνταξη βγαίνει με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης.   

Η επίσπευση αφορά όλες τις αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης που ήταν σε εκκρεμότητα ως τις 19/12/2023, καθώς και τις αιτήσεις που εκδόθηκαν μετά τον νόμο 5078/2023, δηλαδή τις  αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 20/12/2023 και μετά.  

Με τις νέες διατάξεις θα επανεξεταστούν και οι αιτήσεις ασφαλισμένων που απορρίφθηκαν, αλλά θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να υποβάλουν νέα αίτηση στον ΕΦΚΑ για να πάρουν επικουρική σύνταξη με 15ετία ανεξάρτητα από το αν ο χρόνος διανύθηκε σε ένα ή περισσότερα ταμεία.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν σε αναμονή 92.500 αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης με κόστος 160 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι 74.500 είχαν υπερβεί το διάστημα των 3 μηνών εντός του οποίου θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί οι αποφάσεις πληρωμής και προστέθηκαν στις ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις που ήταν απλήρωτες. 

Από το στοκ των 74.500 επικουρικών προοπτική έκδοσης είχαν οι 44.000, καθώς οι υπόλοιπες είτε δεν μπορούσαν να εκδοθούν επειδή δεν είχε βγει η απόφαση για την κύρια σύνταξη που αποτελεί προϋπόθεση για την απονομή της επικουρικής, είτε ανήκαν σε δύσκολες περιπτώσεις με ελλείψεις δικαιολογητικών, διαδοχική ασφάλιση κ.λπ.

Οι υπόλοιπες 18.000 αιτήσεις από το σύνολο των εκκρεμοτήτων ήταν σε αναμονή κάτω των 3 μηνών και δεν θεωρούνταν ληξιπρόθεσμες. 

Εξαιρούνται από την προϋπόθεση της 15ετίας και μπορούν να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με λιγότερα χρόνια ασφάλισης οι Δήμαρχοι, και  Νομάρχες, οι  ασφαλισμένοι στο ΤΑΔΚΥ (π.χ. θεμελίωση με Βαρέα & Ανθυγιεινά ένσημα), οι συνταξιούχοι λόγω βαριάς αναπηρίας, (με τις διατάξεις του ν. 612/1977) και οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και λαμβάνουν κύρια σύνταξη με χρόνο ασφάλισης λιγότερο από 15 έτη.

Για τις αιτήσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης και μέχρι 20/12/2023 δεν είχε παρέλθει η νόμιμη προθεσμία εξόφλησης του ποσού εξαγοράς, εκδίδεται εγκριτική απόφαση απονομής επικουρικής σύνταξης εφόσον οι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 15ετία.  Για τις αιτήσεις που συνοδεύονταν με αναγνώριση πλασματικού χρόνου χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά, θα απαιτηθεί η υποβολή νέας αίτησης, από τους ασφαλισμένους με έναρξη πληρωμής από την ημερομηνία της νέας αίτησης και όχι αναδρομικά. 
 

Related posts

Δημόσιο χρέος: Σταθερά πτωτική η πορεία του μετά την πανδημία

protothema.gr

Παράταση του προγράμματος “Ερευνώ – Καινοτομώ”

James Rollner

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,9% υποχώρησε η ανεργία τον Αύγουστο, έναντι 12,3% πέρυσι

timesadmin

Ορκίστηκε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ ο Δ. Παπαλεξόπουλος

protothema.gr

Χρ. Δήμας: Αντικίνητρο για εργοδότες να περάσουν ως μισθό το φιλοδώρημα – Τέλος σε παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων

95wwvl

Πρεμιέρα για το “σχολικό καλάθι” – Μεσοσταθμική μείωση κόστους για το νοικοκυριό μεγαλύτερη του 5%

James Rollner