Μπόνους-για-συνεπείς-φορολογούμενους-–-Αφορολόγητο-3.600-ευρώ-για-φιλοδωρήματα-–-Διευθυντές-από-τον-ιδιωτικό-τομέα-στην-ΑΑΔΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόνους για συνεπείς φορολογούμενους – Αφορολόγητο 3.600 ευρώ για φιλοδωρήματα – Διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα στην ΑΑΔΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.03

Έκπτωση φόρου 4% για εφάπαξ καταβολή φόρου εισοδήματος υπό την προϋπόθεση έγκαιρης υποβολής της δήλωσης, αφορολόγητο όριο 300 ευρώ το μήνα για φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους σε  εστίαση και παροχή υπηρεσιών θεσπίζει η κυβέρνηση.

Τις δύο αλλαγές ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε μαζί τους υφυπουργούς αρμόδιους για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημοσιονομική Πολιτική, αντίστοιχα, Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά.

Παράλληλα εξήγγειλε νέες σταθερές προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου κάθε χρόνο καθώς και ότι θα προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα στους φορείς του Δημοσίου που δεν υποβάλουν έγκαιρα των στοιχεία για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Τα πρόστιμα για τις καθυστερήσεις θα επιβάλλονται και στους διοικητές των δημόσιων φορέων.

Ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε, επίσης, ότι καταργείται από το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, με το ετήσιο κόστος από το μέτρο για τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται στα 10.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

Η έκπτωση φόρου για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος αυξάνεται στο 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί εντός του πρώτου ενάμιση μήνα της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Πιο ειδικά, ορίζεται σταθερή ημερομηνία υποβολής από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου. Εισάγεται κλιμακωτή έκπτωσης, εάν η πληρωμή γίνει έως τις 30 Απριλίου της τάξης του 4%, εάν γίνει έως τις 15 Ιουνίου 3%, εάν τέλος γίνει έως τις 15 Ιουλίου, η έκπτωση για ταχεία εξόφληση φόρου εισοδήματος θα είναι 2%.

-Εισοδήματα από φιλοδωρήματα άνω των 300 ευρώ τον μήνα θα φορολογούνται κανονικά με βάση τη φορολογική κλίμακα. Ειδική ρύθμιση θα προβλέπει ασφαλιστικές δικλείδες για εργοδότες που επιχειρήσουν να μειώσουν τον μισθό των εργαζόμενων αντισταθμίζοντας τη μείωση με φιλοδωρήματα. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πετραλιάς, τα φιλοδωρήματα υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ φέτος, καθώς ο κύκλος εργασιών στον κλάδο της εστίασης εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ, με αύξηση 10%, και ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών στον κλάδο των κομμωτηρίων προβλέπεται να κινηθεί στα 575 εκατ. ευρώ.

-Κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα που διοικούν τους φορείς του δημοσίου που είναι υπόχρεοι για την υποβολή των στοιχείων συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων. Πιο ειδικά, πρόστιμα έως 2.500 ευρώ σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που καθυστερούν την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών ή στέλνουν ανακριβείς βεβαιώσεις.

Ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την ανανέωση της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθώς και ότι θα δοθεί  η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ για προσλήψεις διευθυντών και γενικών διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε στον ΕΦΚΑ.

Αναλυτικότερα για τη νέα δομή της ΑΑΔΕ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η ΑΑΔΕ είναι ένα βήμα μπροστά. “Ας θυμηθούμε ποια ήταν η εικόνα των πραγμάτων πριν από οκτώ χρόνια και ποια είναι σήμερα”, τόνισε, αποδίδοντας τα εύσημα στον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή.

Θα υπάρξει μια ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητή και του συμβουλίου διοίκησης, είπε  ο κ. Χατζηδάκης. Τα ζητήματα καθημερινής λειτουργίας περνούν στη διοίκηση και φεύγουν από τις αρμοδιότητες του συμβουλίου, οι οποίες γίνονται πιο θεσμικές, με κύριο άξονα την αξιολόγηση του έργου του διοικητή και των υποδιοικητών, με τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων που θα αποστέλλονται στη Βουλή.

Θα προβλέπεται η δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση της θητείας του διοικητή, με κρίση – φυσικά – από το συμβούλιο διοίκησης.

Θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Θα δημιουργηθούν τρεις θέσεις υποδιοικητών στην ΑΑΔΕ, μεταξύ άλλων και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αρχής.

Οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Αναλυτικά, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε:

“Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις σημαντικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη φορολογική νομοθεσία και επηρεάζουν με τον ένα με τον άλλο τρόπο όλους ή πάντως μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων. Οι αλλαγές αυτές θα ενταχθούν σε ένα συνολικότερο φορολογικό νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με άλλα λόγια, τις δώδεκα αυξήσεις αποδοχών και τις δώδεκα μειώσεις φόρων για τις οποίες σας έχουμε μιλήσει.

Θα περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο αυτό τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία, τα οποία επίσης έχουν παρουσιαστεί, αλλά θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Και αυτές οι τέσσερις σημαντικές αλλαγές για τις οποίες θα σας μιλήσουμε ευθύς αμέσως, ερχόμαστε και ρυθμίζουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει ως προς το φιλοδώρημα.

Όπως ξέρετε, υπήρχε νομοθεσία αρκετών δεκαετιών. Μάλιστα, με βάση την οποία το φιλοδώρημα θεωρείτο εισόδημα και φορολογητέο μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση ακούγοντας αμέσως τις απόψεις που εκφράστηκαν από όλους τους ενδιαφερόμενους, έρχεται και νομοθετεί με μια ρύθμιση που έχει και άλλες επιμέρους παραμέτρους, όπως παρουσιάζει στη συνέχεια ο κ. Δήμας, αλλά ως βασικό της πυρήνα έχει ότι εισάγεται ένα αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Η δεύτερη αλλαγή είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι. Πάλι στη συνέχεια θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες. Μετά από αυτή τη ρύθμιση ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος από το 2025 και μετά.

Η τρίτη αλλαγή είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή που έχει να κάνει με τον τρόπο υποβολής από εδώ και πέρα των φορολογικών δηλώσεων, τις προθεσμίες και τις κυρώσεις. Και βασίζεται η αλλαγή αυτή σε μια πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο κατά τεκμήριο εκφράζει και τους λογιστές. Θα παρουσιαστεί στη συνέχεια τις λεπτομέρειές της. Εκείνο που θέλω να σας πω εγώ είναι ότι πρώτον, καθορίζεται μια σταθερή ημερομηνία από δω και πέρα που δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, θα υπάρχουν οι ημερομηνίες που θα ισχύουν(…).

Και το τέταρτο η τέταρτη αλλαγή έχει να κάνει με ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει θετικά. Είναι ένα μοντέλο που εισήχθη πριν από αρκετά χρόνια. Στην πράξη επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα βήμα μπροστά. Και ερχόμαστε να ενισχύσουμε τα θετικά και να στηρίξουμε την προσπάθεια εκεί που χρειάζεται, με στόχο μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική υλοποίηση του έργου της ΑΑΔΕ”.

Related posts

PMI Ελλάδα: Η ισχυρότερη βελτίωση της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα, από τον Μάιο του 2022

timesadmin

ΥΠΟΙΚ: Επεκτείνεται κατά 6 έως 12 μήνες η προστασία από κατασχέσεις και οφειλές των πληγέντων από θεομηνίες

timesadmin

Στην Ισπανία ο Κ. Χατζηδάκης για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN

timesadmin

Υπουργείο Εργασίας: Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 5 Ιανουαρίου

timesadmin

Προς νέο ρεκόρ φοροεσόδων λόγω τουρισμού και εισπρακτικών παρεμβάσεων

protothema.gr

Δίμηνο αξιολογήσεων από ΔΝΤ, S&P, Fitch, Scope – Στο επίκεντρο χρέος και πλεονάσματα

timesadmin