ΠΑΣΟΚ:-Η-επόμενη-μέρα,-οι-αλλαγές-και-οι-πρωτοβουλίες-Ανδρουλάκη-–-Οι-6-παρεμβάσεις-που-έρχονται
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η επόμενη μέρα, οι αλλαγές και οι πρωτοβουλίες Ανδρουλάκη – Οι 6 παρεμβάσεις που έρχονται

Νίκος Ανδρουλάκης

Ένα ντόμινο αλλαγών το αμέσως επόμενο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ με στόχο την επανεκκίνηση περιγράφουν οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στόχος αυτών των αλλαγών είναι το κόμμα να καταφέρει να διατηρήσει την δυναμική που απέκτησε με την προσοχή που κέρδισε λόγω των εσωκομματικών εκλογών και, παράλληλα, να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η μη αναστρέψιμη πορεία συρρίκνωσης που ακολουθεί, αλλά και η πίεση που φαίνεται να υφίσταται η κυβέρνηση από τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Οι αλλαγές σε πρόσωπα και δομή κομματικών οργάνων θα σηματοδοτήσουν αυτήν την προσπάθεια και μέσα από αυτές θα επιδιωχθεί μία συνολική επανεκκίνηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε αμέσως μετά τη νίκη της Κυριακής για ενότητα την επόμενη ημέρα και συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια να καταστεί ξανά το ΠΑΣΟΚ ισχυρός εναλλακτικός πόλος εξουσίας.

Αυτό προφανώς συνεπάγεται κινήσεις συμπερίληψης όλων των τάσεων στην επόμενη ημέρα και όλων των επιμέρους πολιτικών προτάσεων, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από την κομματική προεκλογική διαδικασία.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξει την αξιοποίηση σε κρίσιμους τομείς στελεχών που συντάχθηκαν μαζί του στη μάχη για την ηγεσία. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για την αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ηγεσία και στους επικεφαλής κρίσιμων κομματικών οργάνων.

Οι 6 παρεμβάσεις

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο στην «Καθημερινή» για μια βεντάλια παρεμβάσεων που θα ξεδιπλωθούν σταδιακά το προσεχές διάστημα και αφορούν:

  1. Τη συγκρότηση ομάδων που θα συνεδριάζουν σε σχεδόν καθημερινή βάση για τη χάραξη της στρατηγικής και για την ενίσχυση του προγραμματικού λόγου.
  2. Την ομάδα του «πρωινού καφέ», με καθημερινή λειτουργία για την επισκόπηση των εξελίξεων, τον σχεδιασμό παρεμβάσεων, την αντίδραση και απάντηση σε όσα συμβαίνουν.
  3. Την ουσιαστική ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου, ώστε να βγαίνει προς τα έξω η δουλειά που γίνεται και να φθάνει στην βάση.
  4. Την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού τομέα με αναδιοργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στόχος, να είναι περισσότερο ενεργοί οι βουλευτές όχι μόνο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, με εμπροσθοβαρή δράση, προτάσεις νόμου και άνοιγμα θεματικών, προκειμένου να αναδεικνύεται η παράμετρος της κυβερνησιμότητας, της ικανότητας του κόμματος να αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
  5. Την αναδιάρθρωση του Πολιτικού Συμβουλίου με σημαντικό περιορισμό του αριθμού των μελών του και στόχο να καταστεί ένα σφιχτό και ευέλικτο κομματικό όργανο που θα μπορεί πιο εύκολα να συνεδριάζει με μεγαλύτερη συχνότητα και ταυτόχρονα θα έχει αναβαθμισμένη και ενισχυμένη ισχύ, προκειμένου με βάση τις αποφάσεις του πάνω σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα να περιορίζονται φαινόμενα κακοφωνίας ή διαφοροποιήσεων, που εκτιμάται ότι έχουν στοιχίσει στο κόμμα όταν δίνεται η αίσθηση, ιδιαίτερα σε κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, ότι υπάρχουν διάσταση απόψεων και ετερόκλητες προσεγγίσεις.
  6. Την καθιέρωση ενός μηχανισμού διαρκούς αλληλόδρασης με την κοινωνική και παραγωγική βάση, με κοινωνικούς φορείς, επαγγελματικά επιμελητήρια, σωματεία και συλλόγους, ώστε να ενισχυθεί η σύνδεση με την κοινωνία και τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους και παράλληλα να ανατροφοδοτείται η πολιτική παραγωγή προτάσεων και παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο και προκειμένου να κλείσει ο κύκλος που άνοιξε με την επανεκκίνηση της διαδικασίας ανάδειξης ηγεσίας, να καταγραφούν οι νέες τάσεις στο κόμμα και να αποτυπωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλά και η νέα πολιτική πρόταση, δρομολογούνται δύο συνέδρια: ένα πολιτικό και ένα οργανωτικό. Ο χρόνος διεξαγωγής τους αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2025, καθώς θεωρείται ότι το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους δεν είναι αρκετό για να καθοριστούν τα χρονοδιαγράμματα και να «τρέξουν» οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μέσα από αυτές τις αλλαγές φιλοδοξεί, όπως αναφέρει σε συνεργάτες του, να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ τη δομή, το σχέδιο και την ομάδα που θα το καταστήσουν ευθέως ανταγωνιστικό στην κυβέρνηση και στην ΝΔ πόλο και θα αντικατοπτρίζουν τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, που φέρνουν το κόμμα στη δεύτερη θέση. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι συνομιλητές του, όλα αυτά είναι προϋπόθεση για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για το κόμμα και για να πειστούν ακόμα περισσότεροι ότι εκεί βρίσκεται η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Related posts

Απόστολος Γκλέτσος: Αν εκλεγεί ξανά ο Κασσελάκης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάω σπίτι μου, θα είμαι με τα χίλια με τον Πολάκη

wp-needuser

Τακτική πασπαρτού από Κασσελάκη: Τα 3 σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Βουλή και την Κεντροαριστερά – Αντιδράσεις από βουλευτές

timesadmin

Φαραντούρης: Δυσάρεστο το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Εάν δεν μπορεί να χειραφετηθεί από τον Τσίπρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα

timesadmin

Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς στην παρουσίαση του βιβλίου «Καραμανλής – Η πολιτική ως δημιουργία»

James Rollner

Στενή συνεργασία του ΟΣΕ με τη Hellenic Train για τη σιδηροδρομική ασφάλεια ζήτησε ο Σταϊκούρας

timesadmin

Διαμαντοπούλου: Προϋπόθεση για άρτιες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

James Rollner