Καραμπόλα-αυτοκινήτων:-Ποιος-έχει-την-ευθύνη-και-ποιος-πληρώνει
AYTOKINHTO

Καραμπόλα αυτοκινήτων: Ποιος έχει την ευθύνη και ποιος πληρώνει

Καραμπόλα αυτοκινήτων: Ποιος έχει την ευθύνη και ποιος πληρώνει

Τι ισχύει όταν το τρακάρισμα περιλαμβάνει πολλά αυτοκίνητα και μετατραπεί σε καραμπόλα; Ποιος ευθύνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και ποιος καλείται να αποζημιώσει; Έχουμε τι απαντήσεις

Top Gear TEAM

Τρακάρισμα

Η σύγκρουση δύο οχημάτων είναι συνήθως απλή ως προς την απόδοση ευθύνης και την κάλυψη της ζημιάς. Τι συμβαίνει, όμως, όταν περισσότερα από δύο οχήματα εμπλέκονται σε ένα τροχαίο ατύχημα;

Ατύχημα εξωτερικό

Η καραμπόλα αναφέρεται στη σύγκρουση μεταξύ περισσότερων από δύο οχημάτων. Είτε πρόκειται για τρία, έξι, είτε και περισσότερα οχήματα που εμπλέκονται σε ένα ατύχημα, αυτό ορίζεται ως καραμπόλα.

Ποιος ευθύνεται σε μια καραμπόλα;

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), σε περίπτωση που το όχημα που βρίσκεται πίσω από εμάς συγκρουστεί με το δικό μας, τότε η ευθύνη ανήκει σε αυτό, και η ασφαλιστική του εταιρεία είναι υποχρεωμένη να μας αποζημιώσει. Ωστόσο, η κατάσταση αλλάζει σε περίπτωση καραμπόλας.

– Εάν κάποιο όχημα μας χτυπήσει από πίσω, τότε αυτό φέρει την ευθύνη.
– Εάν συγκρουστούμε με το προπορευόμενο όχημα, τότε η ευθύνη ανήκει σε εμάς. Η ασφαλιστική μας εταιρεία αποζημιώνει τον οδηγό του προπορευόμενου οχήματος, ενώ εμείς καλούμαστε να καλύψουμε τις ζημιές στο όχημά μας.
– Εάν τρίτο όχημα μας χτυπήσει από πίσω και, εξαιτίας αυτής της σύγκρουσης, προσκρούσουμε στο προπορευόμενο όχημα, τότε η ασφαλιστική του τρίτου οχήματος καλύπτει τις ζημιές που υπέστη το όχημά μας, ενώ εμείς καλούμαστε να αποζημιώσουμε τις ζημιές στο προπορευόμενο όχημα. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες εξαιρέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ατύχημα τρακαρισμένο αυτοκίνητο στον δρόμο

Ποιος πληρώνει σε καραμπόλα;

Εάν η καραμπόλα τριών οχημάτων συμβεί ενώ τα οχήματα είναι εν κινήσει:
– Το τρίτο όχημα που συγκρούεται με το δεύτερο αναλαμβάνει, μέσω της ασφαλιστικής του, να καλύψει τις ζημιές του δεύτερου οχήματος, ενώ ο οδηγός του καλύπτει από την τσέπη του τις ζημιές στο δικό του όχημα.
– Το δεύτερο όχημα, το οποίο συγκρούεται με το πρώτο, αποζημιώνεται για τις ζημιές που υπέστη από το τρίτο όχημα, αλλά η ασφαλιστική του καλείται να καλύψει τις ζημιές του πρώτου οχήματος που χτυπήθηκε.
– Το πρώτο όχημα αποζημιώνεται από την ασφαλιστική του δεύτερου οχήματος και δεν φέρει καμία ευθύνη, καθώς δεν προκάλεσε καμία σύγκρουση.

Ατύχημα τρακαρισμένο αυτοκίνητο στον δρόμο

Και στην περίπτωση που η καραμπόλα περιλαμβάνει και σταματημένα οχήματα; Τι αλλάζει τότε; Στην αυτή, η ευθύνη αποδίδεται διαφορετικά.

– Εάν δύο οχήματα είναι σταματημένα σε φανάρι και ένα τρίτο όχημα συγκρούεται με το δεύτερο, το οποίο με τη σειρά του προσκρούει στο πρώτο, τότε την ευθύνη φέρει ο οδηγός του τρίτου οχήματος. Η ασφαλιστική του εταιρεία οφείλει να καλύψει τις ζημιές τόσο για το δεύτερο όσο και για το πρώτο όχημα.
– Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που τα προπορευόμενα οχήματα φρενάρουν απότομα και το τρίτο όχημα δεν καταφέρει να σταματήσει εγκαίρως.

Τι ισχύει με τις ασφαλιστικές καλύψεις στις καραμπόλες;

Στις καραμπόλες, η ασφαλιστική κάλυψη του υπαίτιου οδηγού καλύπτει τις ζημιές των άλλων εμπλεκόμενων οχημάτων. Συγκεκριμένα, το όχημα που βρίσκεται πίσω καλείται να αποζημιώσει τις ζημιές που προκάλεσε στο προπορευόμενο όχημα. Ωστόσο, κάθε οδηγός καλύπτει προσωπικά τις ζημιές που προκλήθηκαν στο μπροστινό μέρος του δικού του οχήματος.

τρακάρισμα αυτοκίνητο

Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι όταν όλα τα οχήματα που εμπλέκονται στην καραμπόλα είναι σταματημένα, οπότε και την ευθύνη φέρει το τρίτο όχημα.

Εάν υπάρχει μικτή ασφάλιση, τότε η ασφαλιστική μας εταιρεία καλύπτει και τις ζημιές στο μπροστινό μέρος του οχήματός μας.

Related posts

Τρόμαξαν οι επιβάτες αυτόνομου ταξί που τρελάθηκε και πήγε να πατήσει πεζό (video)

timesadmin

Η Γερμανία προσπαθεί να βρει τρόπους να βοηθήσει την Volkswagen

James Rollner

Αυτό το υβριδικό SUV της ελληνικής αγοράς έχει αυτονομία 900 χιλιόμετρα

protothema.gr

Στάχτη στο αυτοκίνητο. Πως ξεπλένεται και τι πρέπει να αποφύγετε

timesadmin

O Ralf Schumacher επέστρεψε σε αγώνα μετά την ανακοίνωση πως είναι γκέι

wp-needuser

Πώς η Γαλλία ξεκινά την οικονομική επίθεση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φτιάχνονται στην Κίνα

timesadmin