ΠΑΣΟΚ:-Εντολή-συνέχειας-και-αλλαγών-στον-Νίκο-Ανδρουλάκη-–-Οι-προκλήσεις-και-η-επόμενη-ημέρα-για-τους-άλλους-υποψήφιους-προέδρους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Εντολή συνέχειας και αλλαγών στον Νίκο Ανδρουλάκη – Οι προκλήσεις και η επόμενη ημέρα για τους άλλους υποψήφιους προέδρους

Η εντολή που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επικράτησε με 59,9% έναντι 40,1% του Χάρη Δούκα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ήταν μια εντολή συνέχειας, αλλά και εντολή αλλαγών – και αυτές αφορούν κυρίως σε μια εντατική προσπάθεια για μεγαλύτερη  σύνθεση και καλύτερα πολιτικά αντανακλαστικά, με στόχο το κόμμα να αναδειχθεί ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ.

Σε αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνεται η δημιουργία πολιτικών τραπεζιών διαλόγου, με αντικείμενο στρατηγική, πολιτικό σχεδιασμό, αλλά και έναν τύπου «πρωινό καφέ» που θα διευκολύνουν τη λειτουργία του κόμματος. Σε αυτά τα τραπέζια αναμένεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», να αξιοποιηθούν πρόσωπα που βρέθηκαν στο πλευρό του προέδρου το προηγούμενο διάστημα – χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Λευτέρη Καρχιμάκη, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αποκτήσει και έναν πιο μόνιμο ρόλο εντός της Χαριλάου Τρικούπη, που δεν αποκλείεται να αφορά στον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος- αλλά και έως χθες αντίπαλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει τουλάχιστον μία συνεδρίαση οργάνου, τα οποία οδεύουν για αλλαγή, ενώ στον επόμενο τόνο θα υπάρξουν και αλλαγές στο οργανόγραμμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με βάση όσα έχουν εξαγγελθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αναμένονται την άνοιξη του 2025 δύο συνέδρια, ένα οργανωτικό και ένα πολιτικό – για το πρώτο θα έχουν προηγηθεί 13 περιφερειακά συνέδρια, ώστε να ανοίξει τοπική ατζέντα.

Ο ρόλος των διεκδικητών

Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τους άλλους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ; Ο Χάρης Δούκας, που κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, χωρίς όμως να συσπειρώσει τους υπόλοιπους  σε ένα μετωπικό σχήμα απέναντι στη σημερινή ηγεσία, έχει στραμμένο το βλέμμα στην πλατεία Κοτζιά, όπου θα πρέπει να δουλέψει και για να αποκαταστήσει τη σχέση του με τους πολίτες της πόλης που είδαν επιφυλακτικά τον διπλό ρόλο που διεκδικούσε. Και εντός ΠΑΣΟΚ ωστόσο, έχει λάβει περίπου ένα 40% στον δεύτερο γύρο που είναι σημαντικό για τις ισορροπίες εντός του κόμματος – το μπαλάκι σε αυτό το πεδίο και στη διαχείριση της σχέσης Τρικούπη- Κοτζιά, είναι στο γήπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η φημολογία των προηγούμενων ημερών έλεγε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει θέση αντιπροέδρου Οικονομικών στον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος είναι δεδομένο ότι θεωρείται πια πόλος και εντός της ΚΟ. Οι πληροφορίες ωστόσο λένε πως ο πρώην υπουργός δεν έχει πρόθεση να δεχτεί καμία επιπλέον θέση από αυτή που ήδη κατέχει, του τομεάρχη Οικονομικών, παρότι μοιάζει απίθανο ο Ανδρουλάκης να μη θελήσει να τον εντάξει σε κάποιο από τα τραπέζια που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος ο Γερουλάνος έδωσε τον τόνο για τη διαχείριση που θα κάνει στη συνέχεια: «Αύριο πρέπει να ξεκινήσουμε τη δουλειά της Αντιπολίτευσης προς τη ΝΔ και συντεταγμένη πορεία για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές» ανέφερε στη δήλωσή του στο εκλογικό κέντρο.

Από τη δική της πλευρά, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι την επόμενη ημέρα «δεν χωράνε μελλοντικοί αρχηγοί ούτε παράπονα και απογοητεύσεις» και πως «ο πρόεδρος θα πρέπει να συνθέσει τα ρεύματα και τις απόψεις όπως αυτά αποτυπώθηκαν στη νέα ανθρωπογεωγραφία μετά τις εκλογές».

Η πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ ενός επερχόμενου συνεδρίου σε αυτή τη λογική και δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις της παράταξης. Παρά τη φημολογία πως έχει υπάρξει συζήτηση για τοποθέτησή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, οι πληροφορίες λένε ότι αυτό δεν συζητήθηκε με τον Ανδρουλάκης στην τετ-α-τετ συζήτηση που είχαν ενόψει της δεύτερης κάλπης- πιο πιθανό σε αυτή τη φάση, είναι να της ζητηθεί να συμμετάσχει με ενεργό ρόλο στην ομάδα του προγράμματος.

Μήνυμα ενότητας από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ο κ. Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα ενότητας, καθώς δεσμεύτηκε ότι την επόμενη μέρα θα είναι όλοι μαζί, ενώ συνεχάρη τους συνυποψήφιους του για τον αγώνα τους, σημειώνοντας ότι με τη στάση τους έδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ποιότητα στελεχών και πολιτική ωριμότητα.

«Θέλω και είμαι βέβαιος ότι θα είναι όλοι τους στην πρώτη γραμμή του αγώνα, τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη.  Από αύριο, λοιπόν, ενωμένοι θα πάμε το Κίνημά μας ακόμα ψηλότερα!. Εκεί που αξίζει στην ιστορία και την προσφορά του. Τα δύσκολα είναι πίσω, τα καλύτερα είναι μπροστά» τόνισε.

Μένει να δούμε πώς θα αξιοποιηθούν στελέχη που ήταν απέναντι του στις εσωκομματικές εκλογές, αν δηλαδή θα αναλάβουν ρόλο και ποιον. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα αξιοποιηθούν όλοι και θα είναι στην πρώτη γραμμή, αυτό δηλαδή που επανέλαβε και το βράδυ της Κυριακής.

Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο κ Ανδρουλάκης θα συναντηθεί με τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου, δύο σημαντικά στελέχη της παράταξης με πολύχρονη πορεία στην παράταξη. Σημειώνεται ότι και οι δύο παρότι συγκέντρωσαν μεγάλα ποσοστά στον πρώτο γύρο, επέλεξαν να μην δώσουν κατεύθυνση στους ψηφοφόρους υπέρ κάποιου υποψηφίου στον δεύτερο γύρο, προτάσσοντας την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και η νέα «διάταξη μάχης» που θα επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ρόλο «κλειδί» αναμένεται να έχουν ο Λευτέρης Καρχιμάκης ο οποίος δεν αποκλείεται να προταθεί για τη θέση του γραμματέα, καθώς και ο Παύλος Χρηστίδης ο οποίος προορίζεται πιθανότατα για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν άνετη, με τον ίδιο να έχει μεγάλο προβάδισμα από την αρχή της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων. Μάλιστα, κάποια στιγμή, το ποσοστό του είχε ξεπεράσει το 60%, ενώ τελικά “κλείδωσε” στο 59,9%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ: «Σήμερα 13/10/2024 και ώρα 22.20 μ.μ. ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση του συνόλου των εκλογικών τμημάτων της Χώρας και του Αποδήμου. Συνολικά ψήφισαν 213.781 μέλη και φίλοι του Κινήματος. Ανακοινώνεται ότι από τα 908 εκλογικά τμήματα της Χώρας και 19 εκλογικά τμήματα του Αποδήμου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 100%, έλαβαν με σειρά κατάταξης: Ανδρουλάκης Νίκος 59,9% – Δούκας Χάρης 40,1%. Κατόπιν των ανωτέρω ανακοινώνεται ότι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής εκλέγεται ο Ανδρουλάκης Νίκος».

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο κ. Ανδρουλάκης κατέκτησε την πρωτιά -και μεγάλη διαφορά- και στον Δήμο Αθηναίων, όπου τα τελικά ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής: Νίκος Ανδρουλάκης: 58,95%, Χάρης Δούκας: 41,05%.

Related posts

Φίλης στον ΑΝΤ1 για την επίσκεψη Ράμα: «Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν θα συναντηθεί με τον Αλβανό πρωθυπουργό»

timesadmin

Μητσοτάκης: Συμμετέχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Οξφόρδη

protothema.gr

Απάντηση Παπανώτα στην Αχτσιόγλου: Κυβέρνησε και ήταν γυναίκα, τι έκανε για να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα; 

wp-needuser

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης δίνει ένα bank pass στο ιδιωτικό μετοχικό σχήμα της τράπεζας Αττικής

James Rollner

Βουλή: Αντιπαράθεση Δούρου – Μπακογιάννη για τους «ρεμπεσκέδες»

James Rollner

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος

protothema.gr