h-unifil-καταγγέλλει-εισβολή-ισραηλινών-τανκς-στις-εγκαταστάσεις-της-–-Τι-απαντά-ο-idf
ΚΟΣΜΟΣ

H Unifil καταγγέλλει εισβολή ισραηλινών τανκς στις εγκαταστάσεις της – Τι απαντά ο IDF

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21.35

Νέα πλήγματα της ισραηλινής αεροπορίας στο νότιο Λίβανο ανέφεραν τα επίσημα λιβανικά μέσα ενημέρωσης το πρωί της Κυριακής, προσθέτοντας ότι από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε τζαμί σε χωριό. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε τους τραυματισμούς ενός κυανόκρανου και πολλών διασωστών από τα ισραηλινά πυρά ενώ το Ισραήλ επέκτεινε την εντολή εκκένωσης που είχε εκδώσει χτες καλώντας τους κατοίκους πλέον να εγκαταλείψουν 43 χωριά. 

“Γύρω στις 03:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), εχθρικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα με στόχο το παλιό τζαμί στο κέντρο του χωριού Κφαρ Τέμπνιτ, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI.

Το τέμενος αυτό των εκατό ετών “ήταν ένα σύμβολο καθώς οι οικογένειες συγκεντρώνονταν στον περίβολό του για να γιορτάσουν σε διάφορες περιστάσεις”, δήλωσε στο AFP ο δήμαρχος του Κφαρ Τέμπνιτ, ο Φουάντ Γιασίν.

Συν τοις άλλοις το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι συγκρούστηκε δύο φορές με Ισραηλινούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να διεισδύσουν σήμερα το πρωί κοντά στο μεθοριακό χωριό Ράμια στον νότιο Λίβανο.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και ρουκέτες κατά των Ισραηλινών στρατιωτών και “τους αντιμετώπισαν, καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διεισδύσουν” στην περιοχή κοντά στα λιβανικά χωριά Μαρούν αλ Ρας και Ράμια, σε δύο απόπειρες που έκαναν, διευκρίνισε η ένοπλη σιιτική οργάνωση, προσθέτοντας ότι οι συγκρούσεις διήρκεσαν περίπου μια ώρα.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε σήμερα “περίπου πέντε βλήματα” που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Λιβάνου στο βόρειο Ισραήλ.

“Οι σειρήνες ήχησαν ανάμεσα στις 08:59 και 09:01 στις περιοχές της Άνω Γαλιλαίας, της κεντρικής Γαλιλαίας και της δυτικής Γαλιλαίας, του κόλπου της Χάιφα και του Καρμήλου. Περίπου 5 βλήματα που ρίφθηκαν από το έδαφος του Λιβάνου εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν επιτυχώς”, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Χτες η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει σχεδόν 320 βλήματα από τον Λίβανο προς το Ισραήλ το Σάββατο, προσθέτει το Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου το Ισραήλ είχε εκδώσει εντολές εκκένωσης σε κατοίκους 23 χωριών του νότιου Λιβάνου ζητώντας τους να μετακινηθούν βόρεια του ποταμού Αουαλί, ο οποίος ρέει από τη δυτική κοιλάδα Μπεκάα στη Μεσόγειο. Σήμερα επέκτεινε την εντολή αυτή διατάσσοντας τους  κατοίκους σε άλλα 21 χωριά του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τις περιοχές που βρίσκονται βορείως του ποταμού Αουάλι στις νότιες περιοχές του Λιβάνου. 

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι εκκενώσεις είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των κατοίκων λόγω της αυξημένης δραστηριότητας της Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι η οργάνωση χρησιμοποιεί τοποθεσίες για να κρύψει όπλα και να εξαπολύσει επιθέσεις στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι κρύβει όπλα μεταξύ αμάχων.

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στις εγκαταστάσεις της Unifil 

Η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL στο Λίβανο ανακοίνωσε ότι σήμερα ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με άρματα μάχης στην κεντρική είσοδο των εγκαταστάσεών της, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη παραβίαση δεν αποτελεί την πρώτη παραβίαση θέσεων και εγκαταστάσεών της στο νότιο Λίβανο αλλά έχουν προηγηθεί κι άλλες.

Νωρίτερα η UNIFIL είχε ανακοινώσει ότι ένας ακόμη κυανόκρανος, ο τρίτος από την Παρασκευή – και πέμπτος κατά σειρά – τραυματίστηκε σε ισραηλινή επιδρομή όταν χτυπήθηκε από πυρά όπλου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση της σφαίρας.

Στην ανακοίνωσή της του Σαββάτου η UNIFIL σημείωσε επίσης ότι η θέση της στην πόλη Ράμια στον νότιο Λίβανο υπέστη σημαντικές ζημιές λόγω εκρήξεων που ακολούθησαν κοντινό βομβαρδισμό, αλλά δεν διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για τα περιστατικά αυτά.

Την Παρασκευή εξάλλου δύο κυανόκρανοι του ΟΗΕ είχαν τραυματιστεί από ισραηλινή επιδρομή κοντά στο παρατηρητήριό τους στην κύρια βάση της UNIFIL στην Νακούρα, στον νότιο Λίβανο, ενώ την Πέμπτη είχαν τραυματιστεί άλλοι δύο.

Αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι πολλοί διασώστες του τραυματίστηκαν σήμερα σε πλήγμα σε σπίτι στον νότιο Λίβανο όπου είχαν σταλεί “σε συντονισμό” με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

“Καθώς η ομάδα αναζητούσε θύματα για να τους παράσχει βοήθεια, το σπίτι επλήγη για δεύτερη φορά, (με αποτέλεσμα) να πάθουν διάσειση οι διασώστες και να προκληθούν ζημιές σε δύο ασθενοφόρα”, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο λιβανικός Ερυθρός Σταυρός.

Η ομάδα αυτή, προσθέτει, “είχε σταλεί (…) σε συντονισμό με την Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL, FINUL) που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο.

Τι απαντά ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα από τα άρματα μάχης του εισήλθε αρκετά μέτρα μέσα σε μια βάση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL/ FINUL), καθώς επιχειρούσε να απομακρύνει τραυματίες Ισραλινούς στρατιώτες, την ώρα που δεχόταν σφοδρά πυρά στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου πολεμά τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, “ένα άρμα μάχης που προσπαθούσε να απομακρύνει τραυματισμένους στρατιώτες ενώ δεχόταν εχθρικά πυρά έκανε πίσω αρκετά μέτρα και έπεσε πάνω σε ένα φυλάκιο της UNIFIL”.

Στην ανακοίνωσή του, ο στρατός τόνισε ότι οι ενέργειές του δεν έθεσαν σε κίνδυνο την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ

Η δύναμη του ΟΗΕ νωρίτερα δήλωσε ότι δύο ισραηλινά άρματα μάχης “εισήλθαν δια της βίας” σε μια βάση της σήμερα τα ξημερώματα.

Αντιδράσεις δυτικών κυβερνήσεων

Η Γαλλία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ και εξέδωσε δήλωση με την Ιταλία και την Ισπανία χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ “αδικαιολόγητες”. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ζήτησε από το Ισραήλ να μην χτυπήσει τις δυνάμεις της UNIFIL. Η Ρωσία δήλωσε “εξοργισμένη” και ζήτησε από το Ισραήλ να απέχει από “εχθρικές ενέργειες” κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξέφρασε “βαθιά ανησυχία” για τις πληροφορίες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων των κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο τις τελευταίες μέρες και κάλεσε το Ισραήλ να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και αυτήν του λιβανικού στρατού, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο Όστιν τόνισε επίσης “την ανάγκη για στροφή από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο σε μια διπλωματική οδό το συντομότερο δυνατό”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Απάντηση Γκαλάν

Απαντώντας ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Στη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, ο Γκάλαντ υπογράμμισε ότι παρά “την επιχειρησιακή πρόκληση” που δημιουργεί η παρουσία της Χεζμπολάχ “κοντά σε θέσεις της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL, FINUL)”, ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει “να λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει την πρόκληση βλάβης στους στρατιώτες της FINUL”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Ο Γκάλαντ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι “επιχειρεί και ανοίγει πυρ” κοντά σε θέσεις της UNIFIL, “χρησιμοποιώντς τις αποστολές διατήρησης της ειρήνης ως κάλυψη για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Νετανιάχου εκφράζει στην Μελόνι τη λύπη του για “οποιοδήποτε τραυματισμό του προσωπικού της UNIFIL” στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι εξέφρασε στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι τη λύπη του για “οποιοδήποτε τραυματισμό του προσωπικού της UNIFIL” στον Λίβανο.

“Το Ισραήλ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τραυματιμούς της UNIFIL και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο”, δήλωσε ο Νετανιάχου με ανάρτηση στο X.

Από την περασμένη Πέμπτη έχει προκληθεί διπλωματικός σάλος και έντονες διεθνείς αντιδράσεις κατά του Ισραήλ αφού πέντε κυανόκρανοι τραυματίστηκαν από “σκόπιμες” και “επανειλημμένες” επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά της δύναμης αυτής του ΟΗΕ.

Αμέσως η Ρώμη, πρώτη δυτική χώρα που συνεισφέρει Κυανοκράνους στη UNIFIL, περίπου 900 στρατιωτικούς, κατήγγειλε “ανεπίτρεπτες” ενέργειες και κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ για μια “αυστηρή διαμαρτυρία”. Έφτασε στο σημείο να μιλήσει για πιθανά “εγκλήματα πολέμου”.

Νωρίτερα σήμερα, η Μελόνι, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7, δήλωσε στον Νετανιάχου ότι η “επίθεση” στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο είναι “απαράδεκτη”.

Η Μελόνι “επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο η UNIFIL να δέχεται επίθεση από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις” κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

Παράλληλα η ίδια “τόνισε την απόλυτη ανάγκη να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η ασφάλεια του προσωπικού της UNIFIL”.

“Ακατανόητο” ο ΟΗΕ να διατηρεί την ειρηνευτική αποστολή UNIFIL στον Λίβανο στη γραμμή πυρός, δηλώνει ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον δήλωσε σήμερα ότι είναι “ακατανόητο” ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα μετακινήσουν ειρηνευτικές δυνάμεις από περιοχές στο νότιο Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πολεμούν μαχητές της Χεζμπολάχ.

Σε ανακοίνωσή του ο Ντάνον τόνισε ότι διερευνώνται οι λεπτομέρειες ενός περιστατικού που σημειώθηκε σήμερα στο οποίο εμπλέκεται η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (UNIFIL).

“Οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν τα φυλάκια της UNIFIL ως κρυψώνες και ως ενέδρες. Η επιμονή του ΟΗΕ να διατηρεί τους στρατιώτες της UNIFIL στη γραμμή πυρός είναι ακατανόητη”, τόνισε ο Ισραηλινός πρεσβευτής.

Κυανόκρακροι ανεπτυγμένοι στο νότιο Λίβανο ανακοίνωσαν σήμερα ότι δύο ισραηλινά άρματα μάχης “”εισήλθαν βιαίως” σήμερα Κυριακή ξημερώματα σε μία από τις βάσεις της δύναμης του ΟΗΕ στα σύνορα, σε ένα ακόμη συμβάν τις τελευταίες μέρες επίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά μελών της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νότιο Λίβανο (UNIFIL, FINUL), που άφησαν πέντε κυανόκρανους τραυματίες, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

Γάζα: Διαρκές σφυροκόπημα με 29 νεκρούς στη Τζαμπάλια

Εν τω μεταξύ οι ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές στη Γάζα το Σάββατο οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 29 Παλαιστινίων, ανέφεραν ιατρικές πηγές, ενώ οι πληροφορίες των πρακτορείων αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πιέσει βαθύτερα στην περιοχή Τζαμπάλια όπου οι διεθνείς υπηρεσίες αρωγής λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί.

Κάτοικοι στη Τζαμπάλια, στα βόρεια του θύλακα και στον μεγαλύτερο από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς του, ανέφεραν ότι η περιοχή σφυροκοπήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις από αέρος και έδαφος.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε επίσης εντολές εκκένωσης για δύο γειτονιές στο βόρειο άκρο της πόλης της Γάζας, λέγοντας ότι αποτελούν μια “επικίνδυνη ζώνη μάχης”.

Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, βομβαρδίζοντας το νότιο Λίβανο, τα νότια προάστια της Βηρυτού και την κοιλάδα Μπεκάα, σκοτώνοντας πολλούς από τους κορυφαίους ηγέτες της Χεζμπολάχ και στέλνοντας χερσαία στρατεύματα πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της έχει εκτοξεύσει ρουκέτες σε μεγαλύτερο βάθος μέσα στο Ισραήλ.

Το μέτωπο που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2023 η Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, σε υποστήριξη της παλαιστινιακής Χαμάς, μετατράπηκε σε ανοιχτό πόλεμο στις 23 Σεπτεμβρίου με την έναρξη εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών στα προπύργια του λιβανικού σιιτικού κινήματος στον Λίβανο, σκοτώνοντας τον αρχηγό του, τον Χασάν Νασράλα.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε στη συνέχεια στις 30 Σεπτεμβρίου χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, πάνω από 2.255 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε έναν χρόνο, οι μισοί εκ των οποίων από τις 23 Σεπτεμβρίου, και πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί.
 

Με πληροφορίες από -, Reuters

Related posts

Σι Τζινπίνγκ: Αναβάθμιση των σχέσεων Κίνας – Σερβίας και συμφωνίες δισεκατομμυρίων

James Rollner

ΗΠΑ: Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κάνουν κατάληψη σε ένα κτίριο του Πανεπιστημίου Κολούμπια

protothema.gr

“Παγώνουν” αποφάσεις για τα επιτόκια λόγω πληθωρισμού;

timesadmin

Νέοι περιορισμοί ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ – Όταν επισκέπτεται την έδρα του ΟΗΕ, δικαίωμα μετακίνησης σε μόλις δύο οικοδομικά τετράγωνα

timesadmin

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός πλήττει τη Ράφα

timesadmin

Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία στο Κάιρο

protothema.gr