Οι-τιμές-πέφτουν-αλλά-ο-πληθωρισμός-στις-υπηρεσίες-επιμένει
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές πέφτουν αλλά ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες επιμένει

-|- 

Υπηρεσίες, εποχικά τρόφιμα και στο βάθος οι τιμές της ενέργειας, είναι οι τρεις αιτίες για τις οποίες ο “ελληνικός” πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος κατά 1,2% από τον μέσο ευρωπαϊκό και για τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι μια σειρά από υπηρεσίες κατέγραψαν ανατιμήσεις υπερπολλαπλάσιες ή τουλάχιστον αρκετά υψηλότερες από τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου μήνα. Στην κορυφή βρίσκονται τα εισιτήρια των αεροπλάνων με αύξηση 36,4%. Αν κάποιος δεν ταξιδεύει με το αεροπλάνο θα γλυτώσει την μεγάλη αυτή αύξηση. Θα πληρώσει όμως τις ανατιμήσεις κατά 14% στα ασφάλιστρα υγείας, κατά 5,4% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων, κατά 7,3% στο πακέτο των διακοπών, στα ενοίκια κατοικιών που καταγράφουν αύξηση 5,4%, ενδεχομένως και στα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης τα οποία αυξήθηκαν κατά 4%. Μπορεί επίσης να πληρώνει δίδακτρα σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια τα οποία καταγράφουν αυξήσεις 5,4% για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία καταγράφουν αύξηση στις τιμές τους κατά 5,7%, ενώ οι τιμές σε κομμωτήρια και καταστήματα ατομικής φροντίδας καταγράφουν ανατιμήσεις κατά 5%. 

Μαζί βέβαια με τις υπηρεσίες έχουμε αυξήσεις και σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης όπως τα νωπά φρούτα, τα οποία καταγράφουν αυξήσεις 7,7%, τα μεταλλικά νερά, τους χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά με αυξήσεις 6,5%, την ζάχαρη, τις σοκολάτες και τα γλυκά με αυξήσεις 7%. Ωστόσο τα σκήπτρα των ανατιμήσεων ανάμεσα στα τρόφιμα κατέχει εδώ και ένα χρόνο το ελαιόλαδο με αύξηση της τιμής του κατά 38,5%. Το τελευταίο μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο όταν βγει στην αγορά η σοδειά του 2024 για την οποία οι προβλέψεις θέλουν να είναι καλύτερη από την περσινή. Απέναντι στις αυξήσεις ειδικά στα τρόφιμα έχουν οι μειώσεις τιμών στις κατεψυγμένες πίτες και πίτσες κατά 9,1%, στα ζυμαρικά κατά 5,9% και στις τιμές των τυριών οι οποίες μειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 1,4%.

Οι τιμές της ενέργειας 

Σε ό,τι αφορά στις τιμές της ενέργειας, έχουμε αυξήσεις 10,2% στις τιμές του φυσικού αερίου και 11,35% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από την μείωση κατά 12,6% που είχαμε στην βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης. Εδώ όλοι γνωρίζουν ότι οι επιδράσεις είναι καθαρά εξωγενείς και το μέλλον να είναι άγνωστο. Τούτο, με δεδομένο ότι η ένταση στην Μέση Ανατολή μπορεί να φέρει απρόβλεπτες εξελίξεις. Το ίδιο και η λήξη των συμφωνιών της Ουκρανίας με την Ρωσία για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ με αγωγούς που περνούν από Ουκρανία. Αν η ανοδική τάση συνεχιστεί τότε θα πρέπει να περιμένουμε σειρά ανατιμήσεων σε μεγάλο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών. Οι τιμές της ενέργειας αποτελούν “Αχίλλειο πτέρνα” για την ελληνική οικονομία αφού ως μη παραγωγός χώρα υπομένει μεγάλες ανατιμήσεις στην εσωτερική αγορά της. 

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Μέση Ανατολή και οι ενδεχόμενες επιδράσεις της στις τιμές της ενέργειας είναι και ένα βασικό επιχείρημα των γερακιών της ΕΚΤ τα οποία αντιτίθενται στην ταχεία μείωση των επιτοκίων του ευρώ.

Related posts

ΥΠΑΑΤ: Πρόστιμα ύψους 130.000 ευρώ σε 12 επιχειρήσεις στο πρώτο δίμηνο του 2024

timesadmin

Οι προσαυξήσεις εκτόξευσαν τα χρέη στα Ταμεία

wp-needuser

Μεταλλευτικές επιχειρήσεις: Η Ευρώπη βάζει αυτογκόλ με τα κρίσιμα ορυκτά

timesadmin

KYA για την οικονομική στήριξη και απασχόληση των πρώην εργαζομένων στα Ελληνικά Ναυπηγεία

James Rollner

Εκπτώσεις: Οι χαμηλές πτήσεις, η ακρίβεια και η μείωση διαθέσιμου εισοδήματος

timesadmin

Τη σημασία της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας από την DBRS υπογραμμίζει η εφημερίδα Les Échos

timesadmin