Λίβανος:-Νέα-πυρά-από-τον-ισραηλινό-στρατό-κατά-θέσεων-της-unifil
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Νέα πυρά από τον ισραηλινό στρατό κατά θέσεων της UNIFIL

Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ την Παρασκευή εναντίον παρατηρητηρίου της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών στην κύρια βάση της στη Νακούρα στον νότιο Λίβανο, τραυματίζοντας δύο κυανόκρανους, όπως δήλωσε πηγή του ΟΗΕ στο πρακτορείο Reuters.

Οι ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν επίσης την περίμετρο άλλης θέσης της UNIFIL, εναντίον της οποίας είχαν ανοίξει πυρ χθες, Πέμπτη, πρόσθεσε η πηγή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου κατήγγειλε στη συνέχεια ότι το Ισραήλ έπληξε θέσης κυανοκράνων από τη Σρι Λάνκα στον νότιο Λίβανο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το λιβανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι “καταδικάζει έντονα τα σκόπιμα και συστηματικά πυρά του ισραηλινού στρατού εναντίον της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), τα τελευταία εκ των οποίων είχαν στόχο (…) τη βάση Σριλανκέζων, προκαλώντας τραυματισμούς”.

Το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε παράλληλα ότι ένα “ισραηλινό άρμα μάχης Μερκάβα στοχοθέτησε παρατηρητήριο της UNIFIL (…) τραυματίζοντας στρατιώτες του αποσπάσματος της Σρι Λάνκα”.
Εχθές, η UNIFIL κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει ανοίξει πυρ “επανειλημμένως” εναντίον των θέσεών της και έκανε λόγο για τραυματισμό δύο ινδονήσιων Κυανοκράνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικός σάλος.

Εχθές, η UNIFIL κατηγόρησε χθες το Ισραήλ ότι έχει ανοίξει πυρ “επανειλημμένως” εναντίον των θέσεών της και έκανε λόγο για τραυματισμό δύο ινδονήσιων Κυανοκράνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικός σάλος.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL, FINUL), 10.000 στρατιώτες της οποίας είναι ανεπτυγμένοι στο νότιο τμήμα της χώρας, καλεί από την αρχή της κλιμάκωσης ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Χθες το πρωί ανακοίνωσε ότι “δύο Κυανόκρανοι τραυματίσθηκαν αφού ένα άρμα μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού άνοιξε πυρ εναντίον παρατηρητηρίου του γενικού επιτελείου της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ” στη Νακούρα, “πλήττοντάς το απ’ ευθείας και προκαλώντας τον τραυματισμό” δύο ανθρώπων.

Ινδονησιακής εθνικότητας, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της UNIFIL, αυτοί οι τελευταίοι βρίσκονται “ακόμα στο νοσοκομείο”, αλλά “τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά”.

“Οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν επίσης πυρ εναντίον μιας θέσης του ΟΗΕ στη Ρας αλ-Νακούρα, πλήττοντας την είσοδο του μπούνκερ όπου είχαν καταφύγει Κυανόκρανοι και προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και συστήματα επικοινωνίας”, συνεχίζει η UNIFIL σε ανακοίνωσή της.

Προχθές, Τετάρτη, “ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν εσκεμμένα πυρ για να πλήξουν τις κάμερες της θέσης, θέτοντάς τις εκτός λειτουργίας, ενώ πυροβόλησαν επίσης εσκεμμένα εναντίον θέσης όπου διεξάγονταν τακτικά τριμερείς συναντήσεις πριν ξεσπάσει η σύγκρουση”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στον Λίβανο, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Λάος ο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις εναντίον προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών που προκάλεσαν τραυματισμούς, λέγοντας ότι τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης θα πρέπει να προστατεύονται, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση “παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Από την πλευρά της και η Κίνα “καταδίκασε απερίφραστα” σήμερα τις επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων εναντίον κυανόκρανων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που είναι ανεπτυγμένη ανάμεσα στο Λίβανο και το Ισραήλ, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας και κάνοντας έκκληση για “αποκλιμάκωση”.

“Η Κίνα εκφράζει την έντονη ανησυχία της και καταδικάζει σθεναρά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στις θέσεις και τα παρατηρητήρια της UNIFIL”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων Μάο Νινγκ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε με τη σειρά του τις επιθέσεις αυτές ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να πουλάει όπλα στο εβραϊκό κράτος.

“Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να επικρίνω και να καταδικάσω τις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με στόχο την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο”, δήλωσε έπειτα από συνάντησή του στο Βατικανό με τον πάπα ο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου είναι συχνά επικριτική απέναντι στο Ισραήλ στην πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Την “οργή” του για τις επιθέσεις εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας από το Ισραήλ να απόσχει από “εχθρικές ενέργειες” εναντίον των κυανόκρανων.

“Η Μόσχα είναι εξοργισμένη από τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού. Η ρωσική πλευρά ζητεί (από το Ισραήλ) να απόσχει από τυχόν εχθρικές ενέργειες κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων της UNIFIL που εκτελούν την αποστολή τους στον Λίβανο σύμφωνα με την υπάρχουσα εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζει τη στήριξή της και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες”, αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Related posts

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ καλούν και άλλες χώρες να περάσουν το μήνυμα στο Ιράν κατά της κλιμάκωσης

James Rollner

ΗΠΑ: Δύο ανήλικοι οι κατηγορούμενοι για τους πυροβολισμούς στην παρέλαση του Super Bowl στο Κάνσας

timesadmin

Νυχτερινή ρωσική επίθεση με drones σε όλη την Ουκρανία, κατέρριψε τα 72 από τα 76 το Κίεβο

wp-needuser

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στο Ιράν – Αισθητός και στην Τεχεράνη

James Rollner

Λίβανος: Προσπάθειες να καλυφθεί η θέση του προέδρου εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων

timesadmin

Γερμανικός Τύπος: Τι θα συμβεί εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο;

timesadmin