Τι-δείχνει-η-αύξηση-της-βιομηχανικής-παραγωγής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δείχνει η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

-|- 

Πρόδρομος δείκτης για την αύξηση των εξαγωγών τους επόμενους μήνες αποτελεί η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6,7% το οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου σε σύγκριση με τον ίδιο διάστημα του προηγούμενου χρόνου από κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και παραδοσιακούς.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους κλάδους που είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην παραγωγής του υπάρχουν κλάδοι που παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως είναι η παραγωγή χημικών προϊόντων και ουσιών (8,7%), η παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων (2,1%), η βιομηχανία τροφίμων (5,8% ), η παραγωγή μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (11,9%), η επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού (9%), η κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (4,9%), η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (4,9%).

Παράλληλα βέβαια πολύ καλή πορεία είχαν και κάποιοι από τούς πλέον παραδοσιακούς κλάδους όπως η βιομηχανία καπνού που είχε αύξηση της παραγωγή κατά 13,9% και η ποτοποιεία που είχε αύξηση της παραγωγής της κατά 7,4%.

Στα προ της κρίσης επίπεδα

Σημειώνεται ότι η μεταποίηση είναι ο μόνος κλάδος οικονομικής δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει επιστρέψει και μάλιστα υπερβεί το επίπεδό της πριν την τριπλή κρίση (οικονομική, χρέους και τραπεζική) που έπληξε τη χώρα μας το 2010.

Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα της εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο έχει αυξηθεί κατά 43,6% από το α’ τρίμηνο του 2009 στο β’ τρίμηνο του 2024, την ώρα που στο σύνολο της οικονομίας, έχει μεν ανακάμψει από το β’ τρίμηνο του 2019 στο β’ τρίμηνο του 2024, δεν έχει ωστόσο επανέλθει στο προ κρίσης επίπεδο.

Η επίδοση του κλάδου της μεταποίησης οφείλεται τόσο στην αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του προϊόντος όσο και στη μείωση των ωρών εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο. Από το 2019 και μετά, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) του παραγόμενου προϊόντος έχει αρχίσει να ανακάμπτει τόσο για το σύνολο της οικονομίας (αύξηση κατά 4,9% από το β’ τρίμηνο του 2019 στο β’ τρίμηνο του 2024) όσο και για τους επιμέρους κλάδους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, ο κλάδος της μεταποίησης είναι ο μόνος κλάδος της ελληνικής οικονομίας (μαζί με αυτόν της γεωργίας, υλοτομίας και αλιείας) στον οποίο η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του παραγόμενου προϊόντος έχει αυξηθεί σε σχέση με το επίπεδο της πριν την κρίση.

Συνεισφορά 10,4% στο ΑΕΠ

Στην έκθεση αναφέρεται ότι σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση, το ποσοστό συνεισφοράς της ελληνικής μεταποίησης στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται το δεύτερο τρίμηνο του 2024 στο 10,4%, σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του 8,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Τονίζει επίσης ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στον κλάδο της μεταποίησης έχει επιστρέψει και μάλιστα υπερβεί το επίπεδό της πριν την τριπλή κρίση (οικονομική, χρέους και τραπεζική) που έπληξε τη χώρα μας το 2010.

Παράλληλα, λόγω της αυξημένης παραγωγικότητας, ο μέσος μισθός στον τομέα της μεταποίησης υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο μισθό για το σύνολο της οικονομίας. Συμπερασματικά, η ενίσχυση του τομέα της μεταποίησης είναι ο ασφαλής δρόμος για να αποκτήσει η ελληνική οικονομία και έναν τρίτο πόλο ανάπτυξης, πέρα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Related posts

ΚΕΕΕ: Παράταση ως την Τετάρτη 27 Μαρτίου για τις υποβολές αιτήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ

timesadmin

Οι “αμαρτίες” στο ταμείο Πρόνοιας της πρώην ΑΤΕ – Τι αποκαλύπτει το πόρισμα του ΝΣΚ

James Rollner

Καταλυτικός ο ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας στις παγκόσμιες εξελίξεις

timesadmin

Πού μπαίνει “κόφτης” στα Airbnb από το νέο χωροταξικό του τουρισμού – Όλες οι περιοχές

wp-needuser

ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 303 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Μάιο

James Rollner

Μέσα στις 15 φθηνότερες αγορές ηλεκτρισμού η Ελλάδα

timesadmin