“Αποφασισμένη”-η-Γερμανία-στο-Μεταναστευτικό
ΚΟΣΜΟΣ

“Αποφασισμένη” η Γερμανία στο Μεταναστευτικό

Τα σενάρια για την αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου και η σχετική ατζέντα της Γερμανίας στον Τύπο. Επίσης, η Τhyssenkrupp στην Ελλάδα και το φετινό Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ “κατέβαλε μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να φανεί αποφασισμένη, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πολιτικής ασύλου της Γερμανίας στους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο”, γράφει στις στήλες της η Süddeutsche Zeitung. Η Γερμανίδα Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, η οποία συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τόνισε πως η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη – κάτι το οποίο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα “είναι βέβαια υπερβολή, αφού η Γερμανία δέχεται μεν τους περισσότερους μετανάστες, αλλά σαφώς όχι „όλους””. Σύμφωνα με την SZ, “η Νάνσι Φέζερ λειτούργησε ως προάγγελος του Όλαφ Σολτς” καθώς “Η μετανάστευση θα είναι το μείζον θέμα την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Και ο καγκελάριος θα βρεθεί στο κέντρο της προσοχής, σε σχέση με το ερώτημα: Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη γερμανική πολιτική ασύλου;”

Τα σενάρια για αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου απασχόλησαν και την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει πως “Για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν και την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για την πολιτική επιστροφών και την ιδέα της δημιουργίας κέντρων επιστροφής σε τρίτες χώρες για αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί. Πολλοί από τους υπουργούς Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιους σχεδίου, ενώ ορισμένοι υπέδειξαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι ένα πιθανό πεδίο δοκιμών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο κράτος στην περιοχή αυτή θα ήταν διατεθειμένο να συμμετέχει”.

Η Thyssenkrupp στην Ελλάδα για βιώσιμη τσιμεντοβιομηχανία

Δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa) αναπαράγει η Süddeutsche Zeitung για μία νέα συνεργασία του γερμανικού κολοσσού Thyssenkrupp στην Ελλάδα: “Ο κατασκευαστής εγκαταστάσεων Polysius, ο οποίος ανήκει στον βιομηχανικό όμιλο Thyssenkrupp, υπέγραψε σύμβαση για μελέτη με ελληνική τσιμεντοβιομηχανία. Η εταιρεία από το Μπέκουμ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θα κατασκευάσει δύο μονάδες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα για ένα εργοστάσιο που ανήκει στον ελληνικό όμιλο Τιτάν, όπως ανακοίνωσε η Thyssenkrupp στο Έσσεν. Οι εγκαταστάσεις αναμένεται να εξοικονομούν περίπου 1,9 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως. (…) Κάτι που πρόκειται να συμβάλει σημαντικά σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα δέσμευσης CO2 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Thyssenkrupp, η παγκόσμια παραγωγή τσιμέντου είναι υπεύθυνη για περίπου το 7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα”.

Νομπέλ: Bραβείο λογοτεχνίας στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Κανγκ

Το φετινό Νομπέλ Λογοτεχνίας έλαβε η Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέας Χαν Κανγκ – μία “άξια κερδισμένη έκπληξη” σχολιάζει η taz: “Μια γυναίκα σταματά να τρώει κρέας. Ακούγεται κοινότοπο, αλλά για τη συγγραφέα Χαν Κανγκ είναι η αφετηρία για μια κοινωνική κριτική της Νότιας Κορέας.  Στο μυθιστόρημά της “Η χορτοφάγος”, γράφει για μια γυναίκα με τόσο εύπλαστο χαρακτήρα που στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα ‘φυτό εσωτερικού χώρου'”.

Την νικήτρια του βραβείου σχολιάζει εύστοχα και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: “Γράφει ποιητική πρόζα, αλλά είναι και πολιτική συγγραφέας, αντανακλώντας τις ιστορικές εμπειρίες γυναικών (καθώς οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στα έργα της) στην Κορέα: πόλεμος, διχασμός, δικτατορία. Και επειδή η βία είναι μια παγκόσμια εμπειρία, η λογοτεχνία της νέας νομπελίστριας έχει τόσο μεγάλη απήχηση. Ακόμη και στην κριτική επιτροπή των βραβείων Νομπέλ”.

- Deutsche Welle

  

Related posts

ΕΚΤ: Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή επενδυτών και αποταμιευτών για τη μείωση των επιτοκίων

protothema.gr

Ενεργειακό megadeal στις ΗΠΑ: Η Diamondback εξαγόρασε την Endeavor έναντι 26 δισ. δολ.

timesadmin

Βρετανικές εκλογές: Δεδομένη η νίκη των Εργατικών

James Rollner

ΗΠΑ: Ο Δημοκρατικός βουλευτής Μάικ Λέβιν καλεί τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του

James Rollner

Κρεμλίνο: Η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα σε ρωσική επικράτεια

James Rollner

Ιράν: Οι δεσμοφύλακες χτύπησαν κρατούμενες στην φυλακή Εβίν-Η νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμάντι έχει τραυματισθεί

wp-needuser