Εθνικό-Σχέδιο-για-την-Ενέργεια-και-το-Κλίμα:-Προβλέπει-επενδύσεις-436-δισ.-ευρώ-μέχρι-το-2050
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Προβλέπει επενδύσεις 436 δισ. ευρώ μέχρι το 2050

-

Οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των στόχων του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα φτάνουν τα 436 δισ. ευρώ μέχρι το 2050. Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί ετησίως είναι στα 6 δισ. ευρώ ενώ οι κυριότεροι κλάδοι που θα ωφεληθούν είναι οι κατασκευές τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός. Η συνεισφορά του νέου ΕΣΕΚ στο ΑΕΠ θα είναι στο 2,5% από τώρα έως το 2050. Σύμφωνα με μελέτη που διενέργησε για λογαριασμό του ΥΠΕΝ η McKinsey οι επενδύσεις του ΕΣΕΚ θα έχουν θεαματικό αντίκτυπο στην απασχόληση καθώς για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν 210 χιλιάδες θέσεις εργασίας για κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2050, δηλαδή ποσοστό 5% στο σύνολο του εργατικού δυναμικού. 

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τον διοικητή Γ. Στουρνάρα να τονίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για την κλιματική κρίση αλλά υπάρχει ανάγκη για αποφασιστική και συντονισμένη δράση. Χαιρετίζουμε την προσπάθεια δημιουργίας μιας συνολικής στρατηγικής με έμφαση στις -, τα νέα καύσιμα, την αποθήκευση, τον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη του δικτύου ηλεκτρισμού ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. 

Το σχέδιο απαιτεί τεράστιες επενδύσεις που υπερβαίνουν τις οικονομικές μας δυνατότητες και για να το φέρουμε εις πέρας θα πρέπει οι επενδύσεις όλες να είναι υψηλής απόδοσης, δεν υπάρχει χώρος για να επιδοτήσουμε τεράστιες δαπάνες, το κλειδί είναι οι αποτελεσματικές επενδύσεις που απαιτούν υγιείς φορείς που να μπορούν να δανείζονται, τόνισε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Θ. Σκυλακάκης. Πρέπει να αποφύγουμε τα μεγάλα λάθη, και έχουμε κάνει στο παρελθόν μεγάλα λάθη καθώς σήμερα πληρώνουμε πιο πολλά χρήματα από όσο έπρεπε σε παλαιές επιδοτήσεις, φτιάξαμε θηριώδη εργοστάσια που πρέπει τώρα να κλείσουν γιατί δεν τα χρειαζόμαστε, τόνισε. 

Εάν οι προβλέψεις δεν είναι ρεαλιστικές και ακολουθούμε κατά καιρούς μόδες το σχέδιο θα αποτύχει, πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως είπε το σχέδιο αυτό οδηγεί στην εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία αλλάζει το βαθύτερο οικονομικό υπόβαθρο της χώρας θα δημιουργήσει καινούριες οικονομικές και βιομηχανικές ευκαιρίες, θα αλλάξει το ισοζύγιο και θα  υπάρξει σημαντική βελτίωση. Αυτή η αλλαγή είναι η βάση για μια ισχυρή ελληνική οικονομία και ισχυρή Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο ΥΠΕΝ. 

Κατά την παρουσίαση του νέου ΕΣΕΚ η υφυπουργός ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε ότι το σχέδιο χωρίζεται σε τρεις επιμέρους περιόδους: την πρώτη το 2025 – 2030 στην οποία διατηρείται ο ταχύς ρυθμός διείσδυσης αιολικών και φωτοβολταϊκών με αποθήκευση για να ισοσκελιστεί η στοχαστικότητα. Επίσης, μπαίνει ο σπόρος για νέες τεχνολογίες της επόμενης ημέρας όπως βιομεθάνιο, υδρογόνο και υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλά και η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και οι αντλίες θερμότητας μεγάλης κλίμακας.

Η δεύτερη περίοδος από το 2030 μέχρι το 2040 στην οποία “καθαρίζεται” ο ηλεκτρισμός και επιταχύνεται η εξοικονόμηση στα κτίρια και ο εξηλεκτρισμός στις μεταφορές ενώ ριζοσπαστικές τεχνολογίες μετάβασης γίνονται κομμάτι της καθημερινής ζωής.

Η τρίτη περίοδος 2040- 2050 όπου γίνονται παρεμβάσεις στις βαριές μεταφορές, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, την αεροπλοΐα, το υδρογόνο και τα συνθετικά καύσιμα. 

-

Για την ηλεκτροπαραγωγή σήμερα οι - βρίσκονται στο 57% και θα γίνουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας η ραχοκοκαλιά του συστήματος φτάνοντας το 75,2% ενώ το 2035 το 95,6%.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα το 2050 θα αποτελούν την τρίτη τεχνολογία σε μέγεθος εγκατεστημένης ισχύος ενώ η ενέργεια από φυσικό αέριο θα μειώνεται δραστικά.

Στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας  προβλέπεται σημαντική άνοδος από τις 56TWh σε 130THW

Για την αποθήκευση ο στόχος είναι για 6,2GW μέχρι το 2030 ενώ η ισχύς προβλέπεται να τριπλασιαστεί στα 17GW το 2050.

Έξυπνοι μετρητές 

Στη διανομή έχουμε ετήσιες επενδύσεις πάνω από μισό δισ. που κατευθύνονται στη βελτίωση της ποιότητας του ρεύματος και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του δικτύου αλλά και την ψηφιοποίηση με τους έξυπνους μετρητές, καθώς σήμερα έχουν εγκατασταθεί πάνω από 660 χιλιάδες ενώ η κάλυψη του δικτύου θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2030.

Τέλος, όσον αφορά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά. Σήμερα το μέσο κόστος είναι 145 ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 95 ευρώ μέχρι το 2050.
 

Related posts

Εκδόθηκαν οι ρυθμιστικές αποφάσεις στην Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση

protothema.gr

Με προϋπολογισμό €105,6 εκατ. το “Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις”

timesadmin

ΤτΕ: Άλμα €6,376 δισ. τον Δεκέμβριο στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένες οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα και τον Μάιο

timesadmin

Πάνω από 120 επιχειρήσεις με περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας στην “Ημέρα Καριέρας” ΔΥΠΑ

timesadmin

ΥΠΑ: Ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια η διακίνηση των επιβατών στα αεροδρόμια το οκτάμηνο

timesadmin