Τουρκικές-διπλωματικές-πηγές-στην-hurriyet:-Να-συζητήσουμε-κυριαρχία-και-αποστρατιωτικοποίηση-νησιών-στο-Αιγαίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικές διπλωματικές πηγές στην Hurriyet: Να συζητήσουμε κυριαρχία και αποστρατιωτικοποίηση νησιών στο Αιγαίο

πολιτική

Τουρκία σημαία

Δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, αναφέρει πως η Τουρκία θέλει να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την Αθήνα τόσο το ζήτημα κυριαρχίας νησιών όσο και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Hurriyet, ανώτατες τουρκικές διπλωματικές πηγές τονίζουν πως δεν υπάρχει αλλαγή αναφορικά με τις θέσεις των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο.

Κατά την Άγκυρα, οι διαφορές στο Αιγαίο δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν μόνο σε ένα ζήτημα. «Η Άγκυρα επιθυμεί μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, για τις διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα, το εύρος του εναέριου χώρου, τους γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών καθώς και τη διαχείριση του FIR» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον τονίζουν ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα θα θέσει στην ατζέντα τη μεταφορά των διαφορών στη διεθνή δικαιοδοσία «ως πακέτο». Για να γίνει αυτό, όπως τονίζεται, πρέπει και η Ελλάδα να άρει τις επιφυλάξεις της που έχει θέσει στο Διεθνές Δικαστήριο.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αρνείται την εθνική ταυτότητα της «τουρκικής μειονότητας», να σταματήσει να μην αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της, να σταματήσει να περιορίζει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και εν ολίγοις να μην εκφοβίζει την «τουρκική μειονότητα».

Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης πως η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει την προσέγγισή της αναφορικά με τους «ομογενείς» που δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης – για όσους δηλαδή κατοικούν σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κω και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο όσων ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης. Απαίτηση της Άγκυρας είναι η ελληνική πολιτεία να λάβει μέτρα για αυτούς τους πληθυσμούς στη βάση των οικουμενικών αξιών και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.

Related posts

Ποια αυτοκίνητα διάλεξαν πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές – SUV, υβριδικά αλλά και diesel

timesadmin

Κασσελάκης για Γιώργο Λιάγκα: Ποιος είναι αυτός; – Δείτε βίντεο

timesadmin

Γιώργος Φλωρίδης: Προανήγγειλε ενισχυτικό πλαίσιο για να περιορίζονται οι δικαστικές αστοχίες

James Rollner

Φρέντης Μπελέρης μετά την καταδίκη: Συνεχίζω τον αγώνα για Δικαιοσύνη, θα φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης

timesadmin

Κώστας Μπακογιάννης: «Μεγάλη δικαίωση» η έκδοση άδειας κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού

protothema.gr

Ο καημός της Ακρίτα για τη διαγραφή Πολάκη και η νέα επίθεση στην Κατερίνα Παναγοπούλου

timesadmin