Λίβανος:-Η-Διεθνής-Αμνηστία-κατηγορεί-το-Ισραήλ-για-“παραπλανητικές”-εντολές-εκκένωσης
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για “παραπλανητικές” εντολές εκκένωσης

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της ότι οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο μπορεί να οδηγήσουν σε μια “μαζική μετακίνηση” του πληθυσμού και κατήγγειλε τις “παραπλανητικές” προειδοποιήσεις για τα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ.

“Οι ισραηλινές εντολές για τον νότιο Λίβανο καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές ζώνες και εκφράζονται φόβοι ότι εκδόθηκαν για μια μαζική μετακίνηση” υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Πρόσθεσε ότι φοβάται πως “το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού θα εκτοπιστεί” στον νότο, στη μεθόριο με το Ισραήλ, όπου οι Ισραηλινοί στρατιώτες πολλαπλασιάζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους, με τη στήριξη των καταστροφικών αεροπορικών βομβαρδισμών.

Για τα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου οι βομβαρδισμοί είναι πλέον καθημερινοί, η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ έκανε λόγο για “ανεπαρκείς” εντολές εκκένωσης. Ορισμένες συνοδεύονταν από “παραπλανητικούς χάρτες” και μοιράστηκαν πολύ αργά: “μία φορά, λιγότερο από 30 λεπτά πριν από τα πλήγματα, μέσα στη νύχτα και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης”, ενώ οι κάτοικοι κοιμούνταν και υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να τις δουν.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση 118 κοινοτήτων στον νότιο Λίβανο. Μεταξύ αυτών ήταν και το χριστιανικό χωριό Αΐν Έμπελ, που δεν έχει καμία γνωστή σχέση με τη σιιτική Χεζμπολάχ, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τους αμάχους, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης από το Ισραήλ για το ένα τέταρτο του λιβανέζικου εδάφους.

Πηγή : ---

Related posts

Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας υπέγραψε η κυβέρνηση των ΗΠΑ που βάζει το Διεθνές Δίκαιο στο επίκεντρο της έγκρισης αμερικανικών αμυντικών εξαγωγών

timesadmin

Fed: “Σήμα” από τον Πάουελ για πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

protothema.gr

Εκρηκτικοί βομβητές στον Λίβανο: Η μυστηριώδης εξαφάνιση Νορβηγού επιχειρηματία στη Σόφια και η Ουγγαρέζα μεσάζοντας

James Rollner

Ν. Φάρατζ: Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ “προκάλεσαν” τον πόλεμο στην Ουκρανία

James Rollner

Ρωσία: Ανακοίνωσε πως κατέστρεψε 15 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από ρωσικές μεθοριακές περιφέρειες

wp-needuser

Επιστρέφοντας στα μαρτυρικά χωριά της κατοχής

James Rollner